Υπογράφτηκαν άμεσα οι περιβαλλοντικοί όροι του αγωγού της Ερμακιάς, αλλά το έργο δεν αναμένεται να παραδοθεί πριν από τον Οκτώβριο, στην καλύτερη περίπτωση
Δύσκολο καλοκαίρι προμηνύεται για τους κατοίκους των επτά οικισμών του πρώην δήμου Ελλησπόντου, οι οποίοι ήδη λένε το νερό νεράκι, καθώς μετά τον εντοπισμό εξασθενούς χρωμίου στις πηγές, το έργο εναλλακτικής υδροδότησης από την Ερμακιά, όσο γρήγορα και να κατασκευαστεί, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το φθινόπωρο.
Είναι αλήθεια ότι οι διαδικασίες κινήθηκαν τάχιστα και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας υπόγραψε προχτές τους περιβαλλοντικούς όρους, πράγμα που καταγράφεται στα θετικά, ωστόσο οι γνωρίζοντες προσδιορίζουν τον Οκτώβριο, ως χρόνο που μπορεί να φτάσει το νερό από την Ερμακιά στις βρύσες των σπιτιών, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι ταχείς ρυθμοί και δεν θα προκύψει κάποιο κώλυμα. Μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, ακολουθεί η δημοπράτηση του έργου, η ολοκλήρωση της οποίας απαιτεί τουλάχιστον δύο μήνες. Να σημειωθεί ότι αν και το έργο χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά επείγον», δεν μπορεί δεν μπορεί να παρακαμφθεί ο διαγωνισμός και να γίνει με απ’ ευθείας ανάθεση, δεδομένου ότι θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Μετά την κατοχύρωση του διαγωνισμού θα πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση και να αρχίσει η κατασκευή, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί σύντομα, όχι όμως συντομότερα από τουλάχιστον δίμηνο. Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο και ολόκληρο το καλοκαίρι θα συνεχιστεί η μεταφορά νερού από την Κοζάνη με το βυτίο και βεβαίως ο κόσμος θα διψάσει.
Περιβαλλοντικοί Όροι
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, εγκρίθηκαν την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013, οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου: «Νέο εξωτερικό δίκτυο υδροδότησης οικισμών Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου, Ακρινής, Κοιλάδας, Γαλανίου, Θυμαριάς και Κρεμαστής του Δήμου Κοζάνης από τον αγωγό Ερμακιάς».
Φορέας εκτέλεσης και λειτουργίας του έργου, είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Κοζάνης.
Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Συμβάλουμε ενεργά στη λύση του προβλήματος που προέκυψε, παρεμβαίνοντας άμεσα και παράλληλα επιταχύνουμε τις διαδικασίες προκειμένου οι κάτοικοι των συγκεκριμένων οικισμών να υδροδοτηθούν με νερό κατάλληλο προς πόση».
Το προτεινόμενο έργο δεν θα δημιουργήσει αστάθεια στο έδαφος ούτε αλλαγές στη γεωλογική διάταξη των πετρωμάτων. Σε ότι αφορά τα υπόγεια νερά αλλάζει η πηγή υδροληψίας των οικισμών, που παρουσιάζουν προβλήματα λόγω ύπαρξης υψηλών συγκεντρώσεων χρωμίου και ως πηγή υδροληψίας θα χρησιμοποιούνται πλέον οι πηγές Ερμακιάς. Το έργο από τη φύση του δεν ενέχει κίνδυνο έκθεσης ανθρώπων ή περιουσιών σε καταστροφές από νερά αντιθέτως επιλύει ένα σημαντικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην ποιότητα του πόσιμου νερού των οικισμών.
Να σημειωθεί ότι το νερό της Ερμακιάς επαρκεί για τους επτά οικισμούς του πρώην δήμου Ελλησπόντου για την περίοδο του χειμώνα, δεν επαρκεί όμως την καλοκαιρινή περίοδο. Το υπόλοιπο νερό για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών θα προέρχεται από τον υδροφορέα του Βαθυλάκου, από τον οποίο υδροδοτείται ο δήμος Κοζάνης. Ειδικότερα, οι απαιτούμενες ποσότητες νερού θα πέφτουν στη δεξαμενή της Αγίας Παρασκευής και θα διοχετεύονται μέσω του νέου αγωγού που θα κατασκυαστεί στον Άγιο Δημήτριο, στο Ρυάκιο, στην Ακρινή, στην Κοιλάδα και στους οικισμούς Γαλανίου, Θυμαριάς και Κρεμαστής. Αυτό σαν άμεση λύση. Σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται και το ενδεχόμενο μιας βαθιάς γεώτρησης στην ευρύτερη λεκάνη της Σαριγκιόλ, η οποία θα βρει τον καρστικό υδροφορέα του Βαθυλάκου, από τον οποίο θα υδροδοτηθεί η περιοχή. Η γεώτρηση αυτή θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο έργο της Ερμακιάς.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διερεύνηση των αιτιών ρύπανσης με εξασθενές χρώμιο, εκ μέρους του ΑΠΘ. Γίνονται υδροληψίες και αναλύσεις νερού, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να αξιολογηθούν, ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί το επιστημονικό πόρισμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ