Στην Ελλάδα ανθεί η «επιχειρηματικότητα ανάγκης», αλλά απαιτείται η μετάβαση στην «επιχειρηματικότητα ευκαιρίας».
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα ημερίδας που πραγματοποίησε προχτές το απόγευμα το ΕΒΕ Κοζάνης. Στην ημερίδα με θέμα «Καινοτόμα Εργαλεία Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας στο Νομό Κοζάνης» πήραν μέρος αρκετοί επιχειρηματίες, οι οποίοι άκουσαν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των εισηγητών. Η υπεύθυνη του Τμήματος Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας της ΑΝ.ΚΟ. Λιάνα Παπατέρπου, ανέπτυξε το θέμα «Νομός Κοζάνης: Μετάβαση από την Επιχειρηματικότητα της Ανάγκης στην Επιχειρηματικότητα της Ευκαιρίας». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 1,6% του πληθυσμού στην Ελλάδα δηλώνουν επιχειρηματίες από ανάγκη, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 9η θέση σε 21 ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, το 2006 ενισχύθηκε η «επιχειρηματικότητα ανάγκης», δηλαδή το ποσοστό των ατόμων που στράφηκαν στην επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω έλλειψης άλλων δυνατοτήτων ικανοποιητικής απασχόλησης. Σύμφωνα με την Λ. Παπατέρπου, η «επιχειρηματικότητα ευκαιρίας έχει ως στόχο την αξιοποίηση μιας ευκαιρίας στο ευρύτερο περιβάλλον και χαρακτηρίζεται ως ποιοτικότερη γιατί εκτιμάται ότι έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να αποδειχθεί επιτυχής. Βασίζεται στη διάγνωση μιας πραγματικής ευκαιρίας και όχι ελλείψει άλλων επιλογών για εργασία. Με μόλις το 63% των εγχειρημάτων του 2006 να έχει ως ξεκάθαρο κίνητρο την ευκαιρία, η Ελλάδα δείχνει να υπολείπεται πραγματικών ευκαιριών, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ν. Κοζάνης, Μαρία Ασμανίδου μίλησε για την «γυναικεία επιχειρηματικότητα» σημειώνοντας: «Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ιδίως των γυναικών αποτελεί στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής εξέλιξης. Σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία της περιοχής μας, το θέμα είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε». Αναφερόμενη στις δραστηριότητες του ΕΒΕ, σημείωσε ότι «ως Επιμελητήριο σε στενή συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών έχουμε πετύχει να λειτουργεί στην περιοχή μας, στο χώρο του επιμελητηρίου Κοζάνης, μία από τις Αντέννες Επιχειρηματικότητας του Δικτύου, στηρίζοντας ενεργά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Στόχος μας είναι οι γυναίκες επιχειρηματίες να λύσουν πολλές απορίες όσο αφορά την βελτίωση της ήδη υπάρχουσας κατάστασης, αλλά και την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης». Στην κατεύθυνση αυτή, υλοποιούνται δύο κύκλοι ενημέρωσης στο επιμελητήριο. Η Μ. Ασμανίδου κατέληξε λέγοντας ότι «προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε θετικά όλες τις ευκαιρίες για να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Τέλος, εκ μέρους της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο Θ. Θεοδωρόπουλος ενημέρωσε τους επιχειρηματίες για μια σειρά θέματα που τους αφορούν, όπως: Πως μπορεί να ενισχυθεί κάποιος από τον επενδυτικό νόμο, πόση ενίσχυση μπορεί να λάβει, σε ποιο φορέα υποβάλλει την αίτησή του, με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ενισχυθεί, ποιες δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες, πως και πότε μπορεί να λάβει την ενίσχυση». Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΤΕΔΚ Λευτέρης Τοπάλογλου, ανέπτυξε το θέμα «Τ.Π.Α. Η Δράση της Δικτύωσης και η Συμβολή του www.ergasiakozani.gr στην Αντιμετώπιση της Ανεργίας».
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις των παρευρισκομένων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ