Επεσε η αυλαία στην πολύκροτη δίκη για τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ στα εξοπλιστικά, με βασικό κατηγορούμενο τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, μέσα σε κλίμα έντασης, προσωπικών αντεγκλήσεων και συναισθηματικής φόρτισης, καθώς οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν να πουν στο δικαστήριο την «τελευταία λέξη».
Ο πρώην υπουργός, ο μόνος πολιτικός που δικάζεται για εκτεταμένη πολιτική διαφθορά τα τελευταία χρόνια, και στον δεύτερο γύρο των απολογιών των κατηγορουμένων, προσέδωσε πολιτική χροιά στη δίωξή του και την εμπλοκή του στην υπόθεση. Για πρώτη φορά μιλώντας και πάλι ως πολιτικός -και όχι ως κατηγορούμενος- ζήτησε «κατανόηση και συγγνώμη από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ», όπως είπε «για την τεράστια ευθύνη του», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο του και την πολύχρονη πολιτική του διαδρομή.
«Οσοι μιλούν, είπε, για το δημόσιο συμφέρον και ότι το βλάψαμε, να είναι προσεκτικοί απέναντί μας. Και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στο Ανάπτυξης κάναμε μεγάλο έργο».
Ωστόσο, την τελευταία ημέρα της -ιστορικής έτσι κι αλλιώς- δίκης, ο πρώην υπουργός δεν δέχθηκε το βαρύ κατηγορητήριο, ούτε την εμπλοκή του, προκαλώντας και πάλι τον άλλοτε στενό του συνεργάτη και πρώτο του εξάδελφο Νικόλαο Ζήγρα, που τον κάλεσε να πει την αλήθεια.
«Ομολόγησε», του είπε ο Νίκος Ζήγρας «και ζήτα συγγνώμη από τον κόσμο, μεγάλοι άνδρες είμαστε…».
Επίμονη ήταν η θέση του πρώην υπουργού που σηκώθηκε δύο φορές και μίλησε ενώπιον του δικαστηρίου στο θέμα της προσωρινής κράτησης της συζύγου του Βασιλικής Σταμάτη, την οποία χαρακτήρισε για πολλοστή φορά «άδικη και προκαταβολή ποινής».
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος ανέφερε στο δικαστήριο, στην προσπάθειά του να διευκολύνει τη θέση της συζύγου του ότι «ο ίδιος είχε την ευθύνη των οικονομικών τους», ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν είπε λέξη για τους συγκατηγορουμένους του, ούτε για την κόρη του Αρετή που βρίσκεται στη δύσκολη θέση του κατηγορουμένου.
Η δίκη για τα εξοπλιστικά, που ουσιαστικά ολοκληρώθηκε χθες μετά πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, περνά πλέον στο τελικό στάδιο με τις αγορεύσεις των εισαγγελέων της έδρας που ορίστηκαν για τα μέσα της επόμενης εβδομάδος.
Οι εισαγγελείς, Γεωργία Αδειλίνη και Παν. Παναγιωτόπουλος, αναμένεται σε πολύωρες αγορεύσεις -θα κρατήσουν δύο ημέρες- να αποτιμήσουν το τεράστιο υλικό της δικογραφίας που αριθμεί 31.000 σελίδες και να αξιολογήσουν όσα μάρτυρες και κατηγορούμενοι κατέθεσαν ενώπιον του δικαστηρίου. Οι τοποθετήσεις τους, που θα δώσουν και μια ισχυρή πρόγευση για τη δικαστική απόφαση, αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς και οι δύο θα τοποθετηθούν επί της ενοχής των κατηγορουμένων, αξιοποιώντας τα στοιχεία και της μακράς ακροαματικής διαδικασίας.
Αλλωστε στο βαρύ κατηγορητήριο που έφερε στο εδώλιο τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τους 18 συγκατηγορουμένους του, σημαντικά ήταν όσα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δίκης που ξεκίνησε στις 22 Απριλίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί με την έκδοση αποφάσεως πριν από τις 11 Οκτωβρίου, οπότε και λήγουν τα 18μηνα της προσωρινής κράτησης.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Χρ. Κατσιάνης που διεύθυνε τη δικαστική διαδικασία σε μια τόσο δύσκολη και απαιτητική -από πολλές πλευρές- υπόθεση, ήδη κάλεσε τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής (εκπροσωπούν το Δημόσιο), αλλά και των κατηγορουμένων, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για αγορεύσεις προσδιορίζοντας το τέλος τους στις αρχές Οκτωβρίου.Για να περάσει το δικαστήριο στο στάδιο της διάσκεψης για την έκδοση απόφασης, η πρώτη μετά 25 χρόνια, όταν δικάστηκε η υπόθεση Κοσκωτά, που θα αφορά πολιτικό πρόσωπο, έστω και βετεράνο, για υπόθεση διαφθοράς…