Εκτός από τη θλιβερή «πρωτιά» της ανεργίας που κατέχει ο νομός Κοζάνης, προσφάτως η πρωτεύουσα του νομού κατέκτησε άλλη μία αρνητική πρωτιά, καθώς έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πέντε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, δείχνει ότι η Κοζάνη είναι πρώτη σε αριθμό καταστημάτων που έβαλαν λουκέτο, με ποσοστό 18%!
Την έρευνα διενήργησε από τις 24 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου το ερευνητικό ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στις πόλεις Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Καβάλα, Βέροια και Έδεσσα. Η καταγραφή των κλειστών επιχειρήσεων έγινε στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους των πόλεων.
Στην Κοζάνη στο μικροσκόπιο της έρευνας μπήκαν οι Πλατεία Νίκης, 28ης Οκτωβρίου, Ι. Τράντα, Τσιμηνάκη, Παύλου Μελά, Ερμού, Μακεδονομάχων, Βενιζέλου και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι τέσσερις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας έχουν μικρότερο ποσοστό καταστημάτων που έβαλαν λουκέτο σε σχέση με την Αθήνα, ενώ αντιθέτως η Κοζάνη αποδεικνύεται πιο ευάλωτη στην κρίση, καθώς είναι η μόνη πόλη που ξεπερνά σε λουκέτα την πρωτεύουσα της χώρας. Ειδικότερα, οι διενεργούντες την καταγραφή – έρευνα κατέγραψαν ότι το 18% των καταστημάτων και επιχειρήσεων των ανωτέρω εμπορικών δρόμων της Κοζάνης έχουν κλείσει. Υπάρχουν μάλιστα και δρόμοι που εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό καταστημάτων που έκλεισαν, φτάνοντας το 22% έως και 30%, ωστόσο διευκρινίζεται ότι ο μέσος όρος των λουκέτων στους εννέα εμπορικούς δρόμους είναι 18%. Την ίδια στιγμή τα λουκέτα στη Βέροια είναι 8,8%, στη Θεσσαλονίκη 10,1%, στην Καβάλα 10,4%, και στην Έδεσσα 15,7%.
Αναλυτικά σε κάθε εμπορικό δρόμο της Κοζάνης η κατάσταση είναι δραματική και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας έχει ως εξής: Στην Ι. Τράντα από το σύνολο των 99 καταστημάτων τα 22 είναι κλειστά (22%), στην Τσιμηνάκη από τα 36 είναι κλειστά τα 6 (16,6%), στην Παύλου Μελά από τα 92 τα 15 (16,3%), στην Ερμού από τα 17 τα 5 (29,4%), στην Μακεδονομάχων από τα 43 τα 6 (14%), στη Βενιζέλου από 59 τα 18 (30%), Μ. Αλεξάνδρου από τα 73 τα 7 (10%). Συνολικά προκύπτει ότι από τα 456 καταστήματα των παραπάνω δρόμων στο κέντρο της πόλης είναι κλειστά τα 82, ήτοι ποσοστό 18%.
Συνολικά στις πέντε πόλεις που συμμετέχουν στην έρευνα έκλεισαν 376 καταστήματα, εκ των οποίων τα 125 στη Θεσσαλονίκη. Οι εμπορικοί δρόμοι που μετρήθηκαν στη συμπρωτεύουσα είναι: Ίωνος Δραγούμη, Ερμού, Προξένου Κορομηλά, Μητροπόλεως, Εγνατία, Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας.
Αξιοσημείωτο της έρευνας είναι τα κοινά χαρακτηριστικά που καταγράφονται στις πέντε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Το πρώτο είναι ότι δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οδηγούνται σε κλείσιμο και μεγάλες επιχειρήσεις που δεν αντέχουν στην βαθιά κρίση της αγοράς. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η «τοπικότητα». Δηλαδή, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μία τοπική συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων, καθώς εκεί που κλείνει μία επιχείρηση κλείνουν κι’ άλλες.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η έρευνα είναι ένα ηχηρό καμπανάκι για την τοπική αγορά της Κοζάνης, η οποία έχει περιέλθει σε βαθιά ύφεση μετά τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, τη δραματική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και της αγοραστικής αξίας. Μόνο από τη μείωση των μισθών στη ΔΕΗ και την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, η αγορά του νομού Κοζάνης απώλεσε έσοδα της τάξης των 120 εκ. ευρώ ετησίως.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ