Την ευρωπαϊκή εμπειρία στην ηλεκτροπαραγωγή και τις σχέσεις επιχείρησης τοπικών κοινωνιών, τον Τοπικό Πόρο και την κατάτμηση από τον πρώην περιφερειάρχη των 150.000 ευρώ σε έντεκα έργα, καθώς και το ρήγμα Μαυροπηγής, είναι μόνο μερικές από τις παραμέτρους που συζήτησε το νομαρχιακό συμβούλιο Κοζάνης.
Μία μελέτη που ανατέθηκε στην ΑΝΚΟ για τις «σχέσεις των οργανισμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη με τις τοπικές κοινωνίες, δίχασε το νομαρχιακό συμβούλιο. Η μελέτη κόστισε 106.000 ευρώ. Ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, που εισηγήθηκε τη μελέτη, επιχειρηματολόγησε ότι θα αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία και θα εφαρμοστεί προσαρμοζόμενη στα τοπικά δεδομένα. Διαφώνησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ιορδάνης Ανδρεάδης, υποστηρίζοντας ότι είναι «τζάμπα λεφτά», προσθέτοντας ότι αυτή τη μελέτη την είχε και αυτός όταν ήταν νομάρχης, αλλά δεν την εφάρμοσε γιατί άλλα είναι τα δεδομένα στην Ευρώπη και άλλα εδώ.
Για τον Τοπικό Πόρο, ο Γ. Δακής υποστήριξε ότι υπήρξαν 591.000 ευρώ αδιάθετα από προηγούμενα ΕΑΠ, πράγμα που αρνήθηκε ο Ι. Ανδρεάδης. Δικαιολόγησε μάλιστα και τον πρώην περιφρειάρχη, ότι ακριβώς αυτά τα αδιάθετα χρήματα κατένειμε «σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Ειδικότερα, ο νομάρχης σημείωσε: «Έχω ενημερώσει το συνδυασμό του Ιορδάνη Ανδρεάδη. Το 2008 ζητήσαμε από τη ΔΕΗ να υπάρξει έλεγχος των καταβληθέντων ποσών των προηγουμένων ΕΑΠ πράγμα που μέχρι τότε ουδέποτε είχε γίνει. Από αυτόν τον επανέλεγχο απεδείχθη ότι η ΔΕΗ μας όφειλε χρήματα και από το 1ο και από το 2ο ΕΑΠ. Αυτά τα χρήματα ήρθαν στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που ισχύει από τις αρχές του 2008, ήταν στη διάθεση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Έγινε κατανομή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με την ισχύουσα κείμενη υπουργική απόφαση και προχώρησαν αυτές οι διαδικασίες οι οποίες είναι γνωστές. Επαναλαμβάνω διότι πιστεύω ότι η πραγματικότητα και η καθαρότητα επιβάλουν αυτή την πράξη, ότι για την επίδικη συζήτηση της αποκαλούμενης κατάτμησης των δράσεων, ούτε ευρώ δεν έχει εκταμιευτεί. Έχει παρέλθει ο χρόνος προγραμματικής σύμβασης και αναμένουμε από τον κ. περιφερειάρχη την κατανομή του ποσού σε συγκεκριμένες δράσεις στο νομό Κοζάνης όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση».
Ο Γ. Δακής έστρεψε τα πυρά του κατά της σημερινής κυβέρνησης, καταλογίζοντας καθυστέρηση στην κατανομή του λιγνιτικού τέλους για το 2010. Επισήμανε: «Υπάρχει μία τεχνητή συστηματική κωλυσιεργία για τη σύγκλιση της επιτροπής κατανομών για το λιγνιτικό τέλος του έτους 2010, η οποία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαρτίου. Έχουμε φτάσει στα μέσα του καλοκαιριού και δεν έχει συγκληθεί η επιτροπή με ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου του ΥΠΕΚΑ.
Είμαστε σε μία εποχή δεινής οικονομικής κρίσης, πολλά έργα, πολλές διαδικασίες οι οποίες εξυπηρετούνται είναι σε εξέλιξη φυσικού και οικονομικού αντικειμένου από αυτές τις χρηματοδοτήσεις έχουν πρόβλημα. Δημιουργείται τεχνητά μια αίσθηση «αυτασφυξίας» της οικονομικής δραστηριότητας οποία επιβαρύνει πολύπλευρα και αρνητικά.
Πιστεύω ότι η ευθύνη της πολιτείας είναι να συνδράμει ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλης οικονομικής ύφεσής και μεγάλης ανησυχίας των πολιτών για τα οικονομικά. Περιμένουμε άμεσα από την κυβέρνηση, έχω ενοχλήσει κατά επανάληψη τον αρμόδιο υφυπουργό εγγράφως και προφορικώς σε σημείο που να καταστώ ενοχλητικός και γραφικός για την ανάγκη εφαρμογής των αυτονόητων, δηλαδή της κείμενης νομοθεσίας.
Ο στραγγαλισμός των κοινωνικών διεργασιών για πολιτικές σκοπιμότητες είναι αρνητική εξέλιξη. Οι πολιτικές σκοπιμότητες είναι να στερήσουμε από την Ν.Α. Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας και όλους τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ από χρήματα για να διεκπεραιώσουν τις δράσεις τους ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Είναι προφανές ότι είναι σε λάθος στόχευση – κατεύθυνση».
Ο Ι. Ανδρεάδης κατηγόρησε το νομάρχη ότι «έφερε μία έκθεση ιδεών, νομίζοντας ότι ανακάλυψε την Αμερική», αναφερόμενος στη μελέτη της ΑΝΚΟ, για την οποία είπε ότι «ακριβοπληρώθηκε με 106.000 ευρώ». Είπε ότι «δεν αξιοποίησε η νυν νομαρχιακή αρχή τρία ευρωπαϊκά προγράμματα που είχαμε εκπονήσει με τρεις ευρωπαϊκούς εταίρους με τα ίδια ακριβώς προβλήματα στην ενέργεια». Για τις ευρωπαϊκές περιοχές που προτείνει η μελέτη, υποστήριξε ότι «είναι τελείως ανόμοιες με την δική μας περιοχή», ενώ σημείωσε ότι «δεν προτείνεται τίποτα συγκεκριμένο για τη Δυτική Μακεδονία στα επόμενα χρόνια». Το ζητούμενο για το νομό Κοζάνης και τη Δυτική Μακεδονία, σημείωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, «είναι η διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας στα επόμενα χρόνια και η σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Έπρεπε λοιπόν να ακούσουμε κάποιες προτάσεις τις οποίες δεν ακούσαμε. Εγώ ξεκαθαρίζω τη θέση μου ότι επί θητείας μου είχε προταθεί αυτή η μελέτη, την οποία απέρριψα.
Θεωρώ ότι ήταν μια μαύρη τρύπα στο προϋπολογισμό της νομαρχίας, ήταν μια περιττή σπατάλη».
Ο Γιάννης Αποστολίδης, είπε ότι «πρόκειται για μία μελέτη που ανατέθηκε το 2007, παραδόθηκε το 2008 και έρχεται μετά από δύο χρόνια στο νομαρχιακό συμβούλιο. Εγώ επισήμανα ότι υπάρχει και μία μελέτη για την τουριστική ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχής Πολυφύτου, την οποία πρότεινα να την παρουσιάσουμε, αφού τελειώνει η περίοδος της Ν.Α. Όμως δύο χρόνια δεν ήταν αρκετά για το νομάρχη να βγάλει κάποια πολιτικά συμπεράσματα για το τι πρέπει αν κάνει ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβει».
Σε σχέση με την προγραμματική σύμβαση νομαρχίας – περιφέρειας, αλλά και την κατάμτηση των έργων του Τοπικού Πόρου, ο Γ. Αποστολίδης, τόνισε ότι για άλλες συμβάσεις που είχε ζητήσει έκανε τέσσερις μήνες να πάρει τα στοιχεία, οπότε σημείωσε ότι «αν ζητήσω τώρα στοιχεία για αυτή την προγραμματική σύμβαση θα μου δώσουν στοιχεία μετά τις εκλογές. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρεις στοιχεία από τη νομαρχιακή αρχή». Τέλος, υπογράμμισε ότι «σαφώς ο νομάρχης έχει ευθύνη για το θέμα που προέκυψε με την προγραμματική σύμβαση».
Αναφερόμενος στο ρήγμα του ορυχείου Μαυροπηγής, ο νομάρχης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος από το ρήγμα», άποψη που καθόλου δεν καθησύχασε τους κατοίκους της Μαυροπηγής που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση, οι οποίοι ανησυχούν έντονα».
Στο θέμα Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα του Τέλους Ανάπτυξης και Επιχειρηματικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την Μεταλιγνιτική Περίοδο», ο νομάρχης πρότεινε μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΑΝΚΟ – Ν.Α. Κοζάνης και Ν.Α. Φλώρινας, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Ο Γ. Αποστολίδης ζήτησε περιθώριο λίγων ημερών για να μελετήσει τη σύμβαση, οπότε ο νομάρχης απάντησε ότι «δεν βιαζόμαστε, μπορούμε να τη φέρουμε και σε έναν μήνα, ώστε να όποιος θέλει να μελετήσει τη σύμβαση». Η μελέτη της ΑΝΚΟ για την ευρωπαϊκή εμπειρία των σχέσεων οργανισμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τις τοπικές κοινωνίες, ήταν ενημερωτική. Μάλιστα η μελέτη θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της νομαρχίας, ώστε όλοι οι πολίτες και οι φορείς να τη μελετήσουν και να υποβάλλουν προτάσεις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ