Την παρουσίαση της μελέτης της Μονάδας διημέρευσης και αυτόνομη διαβίωσης για μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα με αναπηρία, η οποία πρόκειται να δημιουργηθεί στο κτίριο του Γηροκομείου Πτολεμαΐδας, το οποίο παραχώρησε για το σκοπό αυτό η μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, παρουσιάσθηκε την Τετάρτη (18/2) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ταυτόχρονα εκφράστηκαν οι προβληματισμοί του Συλλόγου γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες Εορδαίας από τον πρόεδρο του συλλόγου, Στέλιο Αντωναρίδη και των μελών της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΟΡΙΖΩΝ που ανέλαβε την υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού. Διότι, όπως ανέφερε ο κ. Αντωναρίδης, ενώ είναι έτοιμη η μελέτη των μετασκευών που χρειάζεται να γίνουν στο Γηροκομείο για να φιλοξενήσει τη δομή αυτή, δυστυχώς εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει κανένα «φως» στον ορίζοντα.
Τόνισε την ανάγκη να δρομολογηθούν οι ενέργειες για την ένταξη του έργου στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, λέγοντας ότι «είναι η ώρα αυτοί οι οποίοι αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Είναι η τελευταία ευκαιρία και εάν και αυτή τη φορά δεν προχωρήσει, δεν υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που έχουμε πάρει, εμείς πήραμε την απόφαση ως ΟΡΙΖΩΝ να διαλύσουμε την εταιρεία».
Για «κρίσιμη καμπή» μίλησε κι ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΡΙΖΩΝ Αντώνης Μαυρίδης, καθώς όπως είπε, το 2009 είναι η χρονιά που θα κριθεί η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Του έργου που αποτέλεσε όραμα ετών του συλλόγου παιδιών ΑμΕΑ της Εορδαίας, καθώς τα μέλη του ζουν με την αγωνία τι θα απογίνουν τα παιδιά τους όταν εκείνοι φύγουν από τη ζωή. Ανέφερε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει άλλο πιο ώριμο έργο για ένταξη στο ΕΣΠΑ στον τομέα των κοινωνικών υποδομών», καθώς είναι τα πάντα έτοιμα: οικονομοτεχνικές μελέτες, τεχνικές, της χάραξης και εξομάλυνσης του δρόμου, του περιβάλλοντα χώρου, του εξοπλισμού του κτιρίου, ακόμη και τα τεύχη δημοπράτησης.
Σύμφωνα με την Πολιτικό Μηχανικό Αννίτα Σωτηροπούλου, η οποία εκπόνησε αφιλοκερδώς την μελέτη του Κέντρου Διημέρευσης, πρόκειται για ένα έργο που έχει έγκριση από το υπουργείο από το 2002, ενώ αναφερόμενη στο κτίριο του Γηροκομείου που προορίζεται για τη φιλοξενία του είπε ότι διαθέτει τα εξής πλεονεκτήματα: βρίσκεται δίπλα στο νοσοκομείο και ταυτόχρονα είναι σε ζώνη που δεν έχει υψηλή όχληση λόγω ότι είναι μακριά από την πόλη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ότι πρόκειται να απασχοληθούν στη δομή αυτή τουλάχιστον 25 άτομα.
Παρουσιάζοντας τους χώρους που πρόκειται να δημιουργηθούν με την ανασκευή του κτιρίου του γηροκομείου ανέφερε ότι στο ισόγειο περιλαμβάνονται αίθουσες ψυχαγωγίας, κουζίνες, τραπεζαρίας, ιατρείου, γραφείο κοινωνικής υπηρεσίας, γραμματειακής υποστήριξης, γραφείο διευθυντή, χώρος ατομικής και ομαδικής άσκησης, ησυχαστήριο, χώροι υγιεινής ειδικά διαμορφωμένοι για άτομα με αναπηρία, κλπ., ενώ στον πρώτο όροφο θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα διαμερίσματα για την φιλοξενία των παιδιών (ανά δύο).
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ