Επιτυχία σημείωσε το 3ο Φεστιβάλ με τίτλο «Κόντρα στο ρατσισμό και στον Κοινωνικό Αποκλεισμό, το οποίο πραγματοποιήθηκε, το οποίο διοργάνωσε η ΑΡΣΙΣ στις 28-30 Ιουνίου, στο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης «Χαρίσιος Μούκας» στην Κοζάνη.
Στο τριήμερο πλήθος κόσμου και παιδιών παρακολούθησε τις πολύμορφες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων συζητήσεις, προβολή ταινιών, προβολή αντιρατσιστικών βίντεο, νεανικά μουσικά σχήματα, παιδικό φεστιβάλ, μουσικοχορευτικά δρώμενα, έκθεση φωτογραφίας και πάρτι έκπληξη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δουλειά που παρουσίασαν σχολεία της περιοχής.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων-Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας, η ΑΡΣΙΣ- Κοζάνης και το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης, με την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης και Εφαρμογής του Ψυχοδράματος – Συμεωνίδου Σοφία, διοργάνωσαν το Σάββατο 29 Ιουνίου το βιωματικό εργαστήριο: «Βιώνοντας το στίγμα στην εποχή της κρίσης».
«Η υγεία σε εποχή κρίσης».
Το εργαστήριο αποτέλεσε μια βιωματική εμπειρία για τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, πετυχαίνοντας το στόχο που είχε, δηλαδή την διαπραγμάτευση και το βίωμα της έννοιας του στίγματος στη ψυχική υγεία για την διαχείριση του σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Το δικό τους τόνο στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ έδωσαν τα νεανικά σχήματα Έκτη Αίσθηση, Insane Brothers, Enemy Forces, Sang Blue, Casual Jazz Trio και οι Νήρας Αποστόλης & Μαγκούρης Αλέξανδρος, με τις μουσικές τους που έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό και στη Βία στο Σχολείο που ήταν μία ξεχωριστή θεματική μιας ολόκληρης ημέρας.
Παιδικό Φεστιβάλ
Στο πλαίσιο του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, τα παιδιά «έζησαν» το Φωτογραφικό Παραμύθι: «Μια διαδρομή ως τη φιλία», με τη Νατάσα Λιάπη, σε αφήγηση: Πάνου Νικολαίδη – Ελευθερίας Ευθυμιάτου (ηθοποιοί) και μουσική: Γιώργου Χριστιανάκη (πρωτότυπη μουσική σύνθεση). Σε αυτό το παραμύθι είδαν απλά φωτογραφίες, δεν άκουσαν απλά ένα παραμύθι, αλλά ένοιωσαν κάτι πιο βαθύ: το να είσαι διαφορετικός, μα να βγαίνεις δυνατός. Το φωτογραφικό παραμύθι απευθυνόταν βεβαίως σε μικρούς και μεγάλους, γιατί τα παραμύθια δεν έχουν ηλικία και στη φωτογραφία ο χρόνος σταματά.
Ακόμη, ένα όμορφο και δημιουργικό απόγευμα πέρασαν τα παιδιά στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Χαρισίου Μούκα με το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής Α-Μπε-Μπα-Μπλομ και το μουσικοκινητικό δρώμενο: «Τι είναι αυτό που σε πάει ψηλά; Τα παιδιά διαδηλώνουν και απαιτούν έναν ομορφότερο κόσμο για να ζήσουν».
Παράλληλες δράσεις
Επίσης, η Χριστίνα Χρηστίδου, Κοινωνική Λειτουργός– Ψυχολόγος και Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δυτικής Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων Νομού Κοζάνης, υλοποίησε το βιωματικό-εκπαιδευτικό εργαστήριο: «Κατανοώντας φαινόμενα βίας και εκφοβισμού στο σχολείο. Βρίσκοντας εναλλακτικές λύσεις» το οποίο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς.
Την προσοχή των συμμετεχόντων τράβηξε το βιωματικό εργαστήριο του Κέντρου Μελέτης και Εφαρμογής του Ψυχοδράματος -Συμεωνίδου Σοφίας: «Βιώνοντας το στίγμα στην εποχή της κρίσης. Η υγεία στην εποχή της κρίσης». Στις ανοιχτές συζητήσεις, που πραγματοποιήθηκαν, όσοι βρέθηκαν στο «Χαρίσιος Μούκας» είχαν την ευκαιρία να ακούσουν: «Πως η τρέλα επηρέασε το έργο μεγάλων καλλιτεχνών» με εισηγητή τον Βασιλειάδη Παύλο, Ψυχίατρο Διδάκτωρ Α.Π.Θ., «Ψυχική Υγεία και Αυτοβοήθεια», από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης, «Ψυχική Υγεία και στίγμα, η εμπειρία από το Νομό Κοζάνης», από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Κοζάνης και Γρεβενών και τέλος έγινε η «Παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας ψυχή 7χ7» από τη Φωτογραφική ομάδα «Photo Essence».
Ανοιχτές συζητήσεις
Στο πλαίσιο της ημερήσιας θεματικής για τη Βία στο Σχολείο οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου παρουσίασαν τη δουλειά που έκαναν ολόκληρη τη χρονιά με τίτλο: «Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα», αντίστοιχα οι μαθητές του 1ου Λυκείου παρουσίασαν τη δική τους δουλειά με τίτλο: «Στηρίζομαι στα Πόδια μου: Εγώ και οι άλλοι», ενώ τέλος το Λύκειο Σιάτιστας θα παρουσίασε τη δουλειά του με τίτλο: «Ρατσισμός». Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος C You! «Οι κοινότητες προλαμβάνουν τη νεανική βία», όπου μαθητές από διάφορα μέρη της Ευρώπης δημιούργησαν αντιρατσιστικά βίντεο και οι συζητήσεις έκλεισαν με ένα ιδιαίτερο βίντεο – χαιρετισμό του Δημοτικού Σχολείου της Φύσης και των Χρωμάτων, του Φουρφουρά Κρήτης.
Προβολή ταινίας
Τέλος, θα ακολούθησε η προβολή της ταινίας: «Patch Adams», σε σκηνοθεσία: Tom Shadyac και πρωταγωνιστές: Robin Williams, Daniel London, Monica Potter. Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του Patch Adams, ενός σπουδαστή Ιατρικής, πολύ μεγαλύτερου από τους συμφοιτητές του, του οποίου οι ασυνήθιστες μέθοδοι προξενούν πονοκέφαλο στο ιατρικό κατεστημένο, αλλά κάνουν θαύματα στους ασθενείς. Για τον Patch το χιούμορ είναι το καλύτερο γιατρικό και έτσι είναι πρόθυμος να δώσει τα πάντα για να κάνει τους ασθενείς του να γελάσουν, ακόμα και να ρισκάρει την καριέρα του…
Η βραδιά έκλεισε με ένα πάρτι έκπληξη, που ετοίμασαν οι εθελοντές για όλους τους παραβρισκόμενους. Η είσοδος των εκδηλώσεων ήταν ελεύθερη, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που προσκόμισαν τρόφιμα και φάρμακα που θα διατεθούν σε αδύναμες κοινωνικά ομάδες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ