Η ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων και η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων τονίστηκε στο διευρυμένο συνέδριο για την ανεργία των νέων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Κοζάνη, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Δήμου Κοζάνης, όπου παρουσιάστηκαν και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που πρέπει να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων.
Σημειωτέον ότι αντίστοιχο συνέδριο για την ανεργία των νέων και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δυνατότητες για την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα στη Θεσσαλονίκη.
Αίσθηση προξένησε μάλιστα έρευνα για την ανεργία που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, από την οποία προκύπτει ότι 3 στους 4 ανέργους είναι άνεργοι εδώ και 2,5 χρόνια, καθώς και ότι το 32% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα είναι καλύτερα για τον ίδιο η έξοδος της χώρας μας από την Ευρωζώνη.
Το θέμα της ανεργίας είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και βεβαίως η Ελλάδα, τόνισε η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταρτίσει μια έκθεση η οποία υπερψηφίστηκε και πίεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να νομοθετήσει το λεγόμενο “Youth Guarantee” (Εγγύηση για τη Νεολαία). Αυτό, είπε, σημαίνει ότι κάθε νέος και νέα εντός 4 μηνών μετά το πέρας των σπουδών του θα πρέπει να έχει βρει είτε μια θέση για να επιμορφωθεί, είτε για να καταρτιστεί είτε μία θέση εργασίας. Για το σκοπό αυτό προβλέπονται κονδύλια 6 δις ευρώ για τα 28 κράτη- μέλη, για μια 7ετή περίοδο.
Η κ. Ράπτη μιλώντας στον «Π», παραδέχθηκε ότι τα κονδύλια για το σκοπό αυτό είναι περιορισμένα, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 20 δις ευρώ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «είναι όμως μια αρχή, την οποία πετύχαμε μετά από σκληρή δουλειά. Είναι ένα μεγάλο βήμα σε μια συντηρητική και αργοκίνητη Ευρώπη, που αρνείται πεισματικά να βοηθήσει πρακτικά να ξεπεραστούν τα προβλήματα.». Επισήμανε μάλιστα ότι με πολύ μεγάλη πίεση του ευρωκοινοβουλίου επετεύχθη η αναπροσαρμογή του προγράμματος το 2016 «ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχουν επιτευχθεί τότε», ενώ η επόμενη ευρωβουλή- με τη δύναμη που του έχει δώσει η αναθεώρηση και η νέα συνθήκη της Λισσαβόνας- έχει βάλει ήδη ένα στόχο: «να προσπαθήσουμε να εξοικονομήσουμε περισσότερα κονδύλια και να διευρύνουμε περισσότερο αυτό το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.»
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανεργίας υπάρχει ανάγκη στοχευμένων πολιτικών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε ο ευρωβουλευτής της Ομάδας των Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος, υπογραμμίζοντας πως χρειάζονται βεβαίως και οικονομικά εργαλεία, τα οποία πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο. Να υπάρχει δηλαδή ενεργητική πολιτική για την απασχόληση και όχι ένα είδος επιδομάτων για κάποιο διάστημα. «Πρέπει να περάσουμε από μια πολιτική πρόσκαιρων θέσεων εργασίας σε ουσιαστική πολιτική δημιουργίας ευκαιριών για απασχόληση», δήλωσε στον «Π» ο κ. Χρυσόγελος, ο οποίος εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι τέτοιες ευκαιρίες απασχόλησης μπορούν να δημιουργηθούν σε αυτό που λέγεται “Πράσινη Οικονομία, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και απασχόληση των νέων”. Ανέφερε για παράδειγμα ότι άνεργοι οικοδόμοι θα μπορούσαν να φτιάξουν συνεταιρισμούς σε συνεργασία με Δήμους και να αναλάβουν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, καθώς δεν μπορεί να περιμένουμε ότι θα χτίζουμε συνέχεια, ή να αναλάβουν την αναβάθμιση ολόκληρων γειτονιών.
Και στο κομμάτι της κοινωνικής οικονομίας, πρόσθεσε, μπορούν να ενεργοποιηθούν πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι και όχι μόνο, όπως για παράδειγμα υπηρεσιών για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, «αυτό όμως προϋποθέτει μια άλλη κουλτούρα, πρωτοβουλίες από τα κάτω αλλά όχι σπατάλη των πόρων.»
Στην ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης με την Αγορά Εργασίας αναφέρθηκε ο Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη αποτελεσματικής αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. όπως του Erasmus Plus, Start up και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα κ.α.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιωργος Δακής, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.
Εντύπωση προξένησαν εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων οι οποίοι παρουσίασαν το απόσταγμα της τόλμης τους που τούς ώθησε να μετουσιώσουν σε πράξη τις καινοτόμες ιδέες τους δημιουργώντας τις δικές τους καινοτόμες επιχειρήσεις.
Δεν έλειψαν όμως και τα απρόοπτα, καθώς παρέμβαση στην εκδήλωση πραγματοποίησαν μέλη της ΚΝΕ, καταγγέλλοντας ότι για την ανεργία των νέων ευθύνεται η πολιτική της Ε.Ε. καθώς και ότι με τέτοιες εκδηλώσεις συγκαλύπτονται οι πραγματικές αιτίες της ανεργίας.
Ρόη
ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ