Με μόνο είκοσι τροχονόμους, η αστυνομική διεύθυνση Γρεβενών, προσπαθεί να ελέγξει την κατακόρυφα αυξημένη κίνηση μέσω Γρεβενών, μετά την κατολίσθηση των Τεμπών. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα όταν αυτή η ισχνή δύναμη, είναι συγχρόνως επιφορτισμένη με την αστυνόμευση ολόκληρου του οδικού δικτύου του νομού.
Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται αποκαλύπτει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρεβενών, η οποία υπογραμμίζει ότι «η διακοπή της κυκλοφορίας στον κυριότερο οδικό άξονα της χώρας – άγνωστο μέχρι πότε – ανέδειξε πληθώρα προβλημάτων που αφορούν στον γενικότερο σχεδιασμό αντιμετώπισης καταστροφών και ύπαρξης ικανών εναλλακτικών λύσεων, για την εξυπηρέτηση των πολιτών». Επισημαίνει ότι «σε τοπικό επίπεδο παρατηρείται ραγδαία αύξηση της κυκλοφορίας οχημάτων, κυρίως βαρέων φορτηγών, τόσο στην Εγνατία οδό όσο και στην εθνική οδό Γρεβενών – Τρικάλων, η οποία φέρει το κυριότερο βάρος της κίνησης των οχημάτων. Η συγκεκριμένη οδός έχει κατασκευαστεί μισό αιώνα πριν και η υποδομή της ως προς τη σήμανση, τον φωτισμό, την ποιότητα και το πλάτος του οδοστρώματος είναι ανεπαρκέστατη να ανταποκριθεί στις παρούσες κυκλοφοριακές συνθήκες».
Η αστυνομική διεύθυνση Γρεβενών που επιφορτίστηκε με την διαχείριση, επίβλεψη και έλεγχο της αυξημένης κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστο Τριγώνη, «προσπαθεί να ανταποκριθεί στη δύσκολη αυτή αποστολή, μόλις με 20 αστυνομικούς που υπηρετούν στην Τροχαία Γρεβενών. Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον αυτοί οι άνθρωποι να ανταποκριθούν στα κατακόρυφα αυξημένα καθήκοντα επί μακρόν χρονικό διάστημα και μάλιστα σε τέτοιους εξαντλητικούς ρυθμούς, λαμβανομένου υπόψη του πλεονεκτήματος του ήπιου χειμώνα που διανύουμε, αλλά που δεν ξέρουμε πόσο θα συνεχιστεί». Ο πρόεδρος της Ένωσης των αστυνομικών, υπενθύμισε τα «συνεχόμενα υπομνήματα που έχουμε υποβάλει προς όλες τις βαθμίδες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για τα προβλήματα των αστυνομικών υπηρεσιών του νομού Γρεβενών» και προσθέτει: «Εάν είχε αυξηθεί – όπως έχουμε ζητήσει – η οργανική δύναμη των υπηρεσιών που ανταποκρίνεται σε κοινωνικοοικονομικά δεδομένα της δεκαετίας του 1980, εάν είχε αναβαθμιστεί ο ανενεργός αστυνομικός σταθμός Αγίων Θεοδώρων σε αστυνομικό τμήμα μεικτής αρμοδιότητας, πλήρως επανδρωμένο, με καθήκοντα αστυνόμευσης τόσο του Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών όσο και της εθνικής οδού Γρεβενών – Τρικάλων, σήμερα δεν θα υπήρχε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα και το όλο ζήτημα θα αντιμετωπιζόταν πολύ πιο ομαλά. Επίσης εάν είχε ιδρυθεί και το ανάλογο Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων στην περιοχή Γρεβενών, λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής θέσης που κατέχει η περιοχή σε σχέση με την επικείμενη διακλάδωση της Εγνατίας οδού με τον αυτοκινητόδρομο Ε65 της Κεντρικής Ελλάδας, το αίσθημα οδικής ασφάλειας των χιλιάδων ταξιδιωτών που διέρχονται από την περιοχή θα είχε εμπεδωθεί στο μέγιστο».
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρεβενών επισημαίνει ότι «το να επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το θέμα της ασφάλειας της δεύτερης εναλλακτικής οδικής διαδρομής που ενώνει το βόρειο με το νότιο τμήμα της χώρας, κάνοντας χρήση προσωρινών ημίμετρων, με πρόσκαιρες μετακινήσεις συναδέλφων άλλων αστυνομικών υπηρεσιών, σε βάρος των δράσεών τους, φυσικά δεν αποτελεί εικόνα και αντίληψη ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους».
Εν κατακλείδι, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρεβενών καλεί για άλλη μία φορά την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. «να δώσει άμεσα τις λύσεις που απαιτούνται, εξαλείφοντας για πάντα τα χρόνια προβλήματα ουσιαστικής αστυνόμευσης της περιοχής».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ