Νέο συλλαλητήριο την Τετάρτη στο Αμύνταιο
Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ» αξίωσαν οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφερειακής διοίκησης, οι φορείς και οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας στο μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Κεντρική Πλατεία της Πτολεμαΐδας και ανανέωσαν το ραντεβού στο συλλαλητήριο που οργανώνεται την Τετάρτη στις 8 μ.μ., στο Αμύνταιο, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής.
Την αγωνία των χιλιάδων εργαζομένων της ΔΕΗ για το μέλλον της επιχείρησης μετέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Σταμάτης Ρέλιας, καθώς, όπως είπε, με τη διάσπαση της ΔΕΗ δεν κινδυνεύει μόνο η ΔΕΗ ή το μέλλον των εργαζομένων της αλλά αποσπώνται από το δημόσιο και δίνονται σε ιδιώτες κρίσιμοι τομείς της εθνικής οικονομίας, αφού στόχος είναι να ξεπουληθεί το 30% της επιχείρησης και ο ΑΔΜΗΜΕ, το εθνικό δίκτυο μεταφοράς της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Κάλεσε τους εργαζόμενους και όλο το λαό σε παλλαϊκό ξεσηκωμό και αγώνα, στις πύλες των εργοστασίων και των ορυχείων, για να πιεστεί η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη “Μικρή ΔΕΗ”.
Αντίστοιχο μήνυμα απηύθυναν στους φορείς και στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας στους χαιρετισμούς τους οι εκπρόσωποι συνδικάτων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και κομμάτων που παρέστησαν στο συλλαλητήριο, κάνοντας μνεία στις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει η πώληση μονάδων και ορυχείων της περιοχής, όπως απώλεια θέσεων εργασίας και εκτίναξη της ανεργίας, πάγωμα των μετεγκαταστάσεων πληττόμενων οικισμών από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ και της αποκατάστασης των εξορυγμένων εδαφών, διακύβευση της απόδοσης του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης.
Πρέπει να ξεκινήσουμε από εδώ τον αγώνα και να κλιμακωθεί σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, τόνισε η απερχόμενη δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου, επισημαίνοντας ότι οι περιοχές μας θα περιέλθουν σε εγκατάλειψη αλλά και διότι τίθενται σε αμφισβήτηση κεκτημένα της περιοχής όπως το αγαθό της τηλεθέρμανσης.
«Ετοιμάζουν το μεγαλύτερο έγκλημα που δημιουργήθηκε ποτέ» ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου «Σπάρτακος» Γιώργος Αδαμίδης και τόνισε ότι πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν συγκρούεται με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, με μία συντεχνία, αλλά συγκρούεται με ολόκληρη την κοινωνία. «Κι εφόσον το επιλέξουν την Τετάρτη το βράδυ μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ στις πύλες των σταθμών και των ορυχείων θα είναι σύσσωμη η τοπική κοινωνία και ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να στείλει τον εισαγγελέα για να συλλάβει τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Θα πρέπει να απευθυνθεί στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης για να δει ποιους θα πρέπει να συλλάβει.»
Όλοι οι δυτικομακεδόνες έχουμε ζωτικά συμφέρονται από τα ζητήματα της ενέργειας και των εξελίξεων στη ΔΕΗ, ανέφερε ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, επισημαίνοντας ότι «πληρώνουμε ακριβά τη βαρβαρότητα των αναγκαστικών μετεγκαταστάσεων σε καιρό ειρήνης, τη βαρβαρότητα της περιβαλλοντικής καταστροφής» και υπογράμμισε: «Δεν θα γίνουμε δουλοπάροικοι στον τόπο μας, σε ανώνυμα και άγνωστα συμφέροντα που θα έχουν ιδιοκτησίες τεράστιες, που θα δημιουργήσουν ένα προτεκτοράτο ιδιωτικό μεσαιωνικού τύπου, κατεστραμμένου κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά μέσα στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι ξεκάθαρο ότι σ’ αυτά τα σχέδια βροντοφωνάζουμε ΟΧΙ.»
«Απόψε η κεντρική πλατεία μας είναι σαν τον Επιτάφιο, σαν Μεγάλη Παρασκευή», ανέφερε εκπρόσωπος του μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Αρχιερατικός Επίτροπος Εορδαίας, π. Νικηφόρος Μανάδης, σχολιάζοντας το μεγάλο συλλαλητήριο. Δήλωσε ότι η εκκλησία είναι μαζί στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας και πως εάν θέλουν οι πρόεδροι των συνδικάτων «να μάς πείτε, να δώσει ο μητροπολίτης μας εντολή να σημάνουν οι καμπάνες μας πένθιμα την Τετάρτη βράδυ.»
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη ΔΕΗ στο Δ.Σ. της επιχείρησης, Παντελής Καραλευθέρης, δήλωσε ότι «είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα ότι η αποκρατικοποίηση και πώληση της ΔΕΗ γίνεται για λόγους ανταγωνισμού» και κατήγγειλε ότι «δεν πρόκειται για αποκρατικοποίηση αλλά για ξεπούλημα της ΔΕΗ, της γης και των υδάτων», γι’ αυτό και ως εκπρόσωποι των εργαζομένων «δεν θα ψηφίσουμε κανένα νομοσχέδιο που θα αποκρατικοποιεί τη ΔΕΗ. Δεν θα ψηφίσουμε καμία ρύθμιση που θα βοηθά την αποκρατικοποίηση. Δεν θα υπογράψουμε κανένα πρωτόκολλο που θα βοηθά τη εκχώρηση της ΔΕΗ.»
Για ψευδεπίγραφη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ η οποία οδηγεί μονοσήμαντα στη διάλυση της ΔΕΗ, καθώς θα γίνει και απόσυρση παλαιών λιγνιτικών μονάδων μέχρι τέλος αυτής της δεκαετίας, μίλησε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, επισημαίνοντας ότι δεν θα μείνει τίποτε για να δίνει ζωντάνια και ζωή στον τόπο μας. «Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο αγώνας μόνο των εργαζομένων στη ΔΕΗ, είναι αγώνας όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Όλου του ενεργειακού άξονα, γιατί ουσιαστικά διαλύεται η ΔΕΗ, καταφέρεται ένα καίριο πλήγμα στη Δυτική Μακεδονία, συνέχεια των άλλων που υπέστη τα τελευταία χρόνια.» Κι αναρωτήθηκε «ποιος θα εγγυηθεί τι θα γίνουν τα εδάφη μας, τα νερά μας, η τηλεθέρμανση, οι μετεγκαταστάσεις, τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίες;»
Το ΚΚΕ είναι παρών στον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζιαριανόπουλος κι απηύθυνε κάλεσμα στο λαό της περιοχής στον αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου, γιατί «αυτό που κινδυνεύει είναι το αύριο. Το αν αύριο θα υπάρχει δουλειά, μισθός, ηλεκτρικό ρεύμα, αν θα υπάρχει ανθρώπινη ζωή.» Ο αγώνας για την υπεράσπιση της ΔΕΗ, πρόσθεσε, δεν αφορά μόνο τη Δυτική Μακεδονία και ότι χρειάζεται λαϊκή συμμαχία για να εμποδίσει την ιδιωτικοποίηση, ενότητα κι αγώνας για κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ, για ενέργεια λαϊκή περιουσία.
Τους χαιρετισμούς του Αλέξη Τσίπρα μετέφερε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτυ Πέρκα, η οποία απηύθυνε ταυτόχρονα κάλεσμα σε πλατύ, παλλαϊκό και κοινωνικό μέτωπο, σε συστράτευση όλο τον ελληνικό λαό. «Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα. Δεν θα επιτρέψουμε να εκποιήσουν τη δημόσια περιουσία. Δεν θα αναγνωρίσουμε κανένα νομοσχέδιο που δίνει φιλέτο- φιλέτο τη χώρα, και κυρίως αυτό που αφορά το νευραλγικό τομέα της ενέργειας από μία Βουλή που δεν έχει νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό».
Κάλεσμα στους δύο Υπουργούς της Π.Ε. Κοζάνης «να παραιτηθούν εδώ και τώρα», απηύθυνε ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες στους δρόμους: «Λέω τώρα στους πολίτες, που τούς έλεγα προεκλογικά ότι εάν θέλετε εμάς, θα μπλέξετε. Σάς θέλω τώρα στους δρόμους. Εάν δεν είστε εκεί εγώ θα παραιτηθώ.»
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη “Μικρή ΔΕΗ” ζήτησε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, επισημαίνοντας όμως ότι «πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μια συζήτηση για το μέλλον αυτού του τόπου, ενός τόπου πολύπαθου, που θυσίασε τους φυσικούς του πόρους. Γιατί δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που ζούμε. Δεν διακρίνεται ο τόπος μας από συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Και σήμερα μαζί με αυτό το νομοσχέδιο διακυβεύεται η βιωσιμότητα του τόπου μας. Οφείλουμε να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε από την ίδια μεριά του ποταμού, άσχετα από τα όσα μας χωρίζουν.»
Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας στο συλλαλητήριο εξέφρασε ο νέος δήμαρχος Αμυνταίου, Κώστας Θεοδωρίδης. «Η παρουσία του κόσμου δίνει την πεποίθηση ότι θα παλέψουμε όλοι μαζί για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ», είπε και έκρουσε καμπανάκι ότι μπορεί σήμερα να βαίνουν προς πώληση μονάδες και ορυχεία της Φλώρινας αλλά αύριο θα έρθει και η σειρά και άλλων της Δυτικής Μακεδονίας.
«Ο μεγάλος αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ ξεκινά από την Πτολεμαΐδα και την Εορδαία γιατί αυτή η περιοχή έχει πληρώσει βαρύ το τίμημα της ανάπτυξης και της εξόρυξης του λιγνίτη, όσο καμία άλλη περιοχή και θα είναι βαρύτερο το τίμημα που θα πληρώσει από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», τόνισε ο νεοκλεγείς δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να λείψει κανείς από τον αγώνα της Δυτικής Μακεδονίας, γιατί τα εδάφη που απαλλοτρίωσε η ΔΕΗ και με νόμο του 2001 αποτελούν πλέον περιουσία της ΔΕΗ και πως «σήμερα δεν ξεπουλιέται μόνο η ΔΕΗ αλλά και η περιοχή μας, γιατί αυτά τα εδάφη, τα χιλιάδες αυτά στρέμματα, θα γίνουν περιουσία των ιδιωτών.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ