Τα προβλήματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συζητήθηκαν σε κοινή σύσκεψη των ΕΛΜΕ Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε προχτές στην Κοζάνη, παρουσία του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.
Ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, σημείωσε ότι οι καθηγητές όλης της χώρας κατεβαίνει σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 7 Οκτωβρίου μαζί με την ΑΔΕΔΥ, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας και ομοσπονδίες, αντιτασσόμενοι στο μνημόνιο που περικόπτει τις αποδοχές τους, ενώ όπως είπε στην ίδια απεργιακή κινητοποίηση μπαίνουν στο διεκδικητικό πλαίσιο τα προβλήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
«Βρίσκομαι στην Κοζάνη στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν αποφασιστεί, αλλά και για να κάνω μία ενημέρωση για τα προβλήματα που απασχολούν την εκπαίδευση στο σχολικό έτος που ξεκίνησε», σημείωσε ο γ.γ. της ΟΛΜΕ. Για την 24ωρη απεργία στις 7 Οκτωβρίου, είπε ότι «γίνεται από κοινού μαζί με την ΑΔΕΔΥ, την ΟΛΜΕ και διάφορες ομοσπονδίες για να στηρίξει την ενέργεια του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, εναντίον του εκτελεστικού νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή και επικύρωσε το μνημόνιο, το οποίο υπογράφτηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας. Η εκτίμηση των νομικών είναι ότι αυτή η απόφαση δεν είναι έγκυρη γιατί δεν έχει την αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων, δεδομένου ότι πρόκειται για διακρατική συμφωνία. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τις γνώμες των ειδικών έχει παραβιαστεί σωρεία διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου. Είναι μία προσπάθεια που γίνεται πέρα από κόμματα και παρατάξεις. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο επικεφαλής της ομάδας που θα υποστηρίξει την διαδικασία αυτή είναι ο κ. Κασιμάτης, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν νομικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και μία ομάδα δικηγόρων, που πρόσκεινται σε διάφορους χώρους».
Ο Ν. Παπαχρήστος είπε ότι «πρόκειται για μία συμβολική κίνηση που δείχνει ότι από τη μία μεριά οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα αναγνωρίζουν τα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν μονομερώς τα βάρη αυτής της πολιτικής. Γι’ αυτό ζητούμε από τους συναδέλφους να μετάσχουν δυναμικά στην απεργία για να καταδείξουν την αντίθεσή μας στην συρρίκνωση των εισοδημάτων μας».
Σχετικά με τα προβλήματα της εκπαίδευσης, ο γ.γ. της ΟΛΜΕ, σημείωσε ότι έχει καταγραφεί ένα κύμα αποχωρήσεων εκπαιδευτικών γύρω στις 7.500, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρούνται οι λιγότεροι διορισμοί της τελευταίας δεκαετίας. Έγιναν 1.405 διορισμοί, οπότε δημιουργήθηκε μία «τρύπα» 5.000 ατόμων. Βεβαίως, η υπουργός Παιδείας πέτυχε επικοινωνιακά να καλύψει μεγάλο μέρος των κενών. Όμως αυτό το έκανε συχνά σε βάρος της εκπαίδευσης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο 49 συνάδελφοι αποσπάστηκαν στα πανεπιστήμια έναντι 737, μόνο 904 αποσπάστηκαν στα γραφεία και στις διευθύνσεις έναντι 1.700 και μόνο 464 αποσπάστηκαν στα ΙΕΚ και τον ΟΕΚ αντί των 1.298 πέρυσι.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης Σπύρος Περδικάρης αναφέρθηκε στα προβλήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή, ενώ στα κατά τόπους προβλήματα των νομών της Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκαν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ της περιφέρειας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ