Σε “αναμμένα κάρβουνα” κάθονται οι εκπαιδευτικοί για τις πειθαρχικές διώξεις που εγκυμονεί ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αφού ήδη εκπαιδευτικοί τίθενται σε αργία ακόμα και διότι μάλωσαν με το γείτονά τους ή προσέφυγε εναντίον τους ο εργολάβος που τους κατασκεύασε το σπίτι τους!
Αυτό κατέδειξε άλλωστε η τεράστια συμμετοχή εκπαιδευτικών, καθηγητών- δασκάλων- νηπιαγωγών, στη ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε χθες η ΕΛΜΕ Εορδαίας στο αμφιθέατρο του 3ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας, με τη συνδρομή του νομικού τμήματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, με θέμα «Το νέο πειθαρχικό δίκαιο».
Το νέο πειθαρχικό δίκαιο και τις πτυχές του ανέλυσαν οι νομικοί κ.κ. Γιάννης Ντεμογιάννης και Βασίλης Κριαράς, οι οποίοι απάντησαν και σε ερωτήματα που τέθηκαν από τους εκπαιδευτικούς. Εστίασαν στις αρνητικές συνέπειες που επέφερε η εφαρμογή του μέτρου της Αυτοδίκαιης Αργίας, μετά την ψήφιση του νόμου 4093/12-11-2012 (παρ Ζ3) καθώς και για τις πειθαρχικές διώξεις που εκκρεμούν, καθώς προβλέπεται ότι «Αν συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος ή υπηρεσιακοί λόγοι μπορεί να τεθεί σε αργία ο υπάλληλος κατά του οποίου: α) έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, μετά από γνωμοδότηση του πειθαρχικού συμβουλίου» (περ 2 παρ.Ζ3 ν.4093/12), εξαιρούνται ωστόσο τα παραπτώματα όπως αυτά ορίζονται στην περίπτωση 1ε της παραγράφου Ζ3 του ίδιου νόμου. Για τα παραπτώματα αυτά (παράβαση καθήκοντος, αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας, κα..) προβλέπεται η Αυτοδίκαιη Αργία του υπαλλήλου που έχει παραπεμφθεί. Σημειωτέον ότι εφόσον υπάρχει Δικαστική δίωξη για οιοδήποτε από τα παραπτώματα αυτά, η υπηρεσία οφείλει να προχωρήσει άμεσα και στην άσκηση Πειθαρχικής δίωξης.
Μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εορδαίας, Νίκος Πολυχρονιάδης, σημείωσε ότι το θέμα του Πειθαρχικού απασχολεί σοβαρά από τον Δεκέμβρη όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και ειδικότερα τους εκπαιδευτικούς, καθώς υπήρξαν πολλά κρούσματα εις βάρος καθηγητών που έχουν τεθεί ήδη σε παύση ή προσωρινή αργία διότι έγιναν εις βάρος τους καταγγελίες για “ανάρμοστη ή απρεπή συμπεριφορά”. «Οι δημόσιοι λειτουργοί αφήνονται πλέον εκτεθειμένοι σε οιονδήποτε επιθυμεί την οικονομική και κοινωνική τους εξόντωση, αφού μια κακόβουλη καταγγελία ή μήνυση είναι αρκετή για να τους επιβληθεί το ιδιαίτερα εξοντωτικό μέτρο της Αργίας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία, χωρίς απολογία, αυτόματα και με συνοπτικές διαδικασίες, ο εργαζόμενος που θα δεχθεί μια καταγγελία εις βάρος του, η οποία εμπεριέχεται στη γενική κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος», στιγματίζεται και απομακρύνεται από τη θέση του, με την αυτόματη μείωση των αποδοχών του».
Επισήμανε ότι ο νόμος αυτός έχει σημεία που λένε ότι οποιαδήποτε συμπεριφορά εκπαιδευτικού κριθεί ανάρμοστη ή απρεπής εντός ή εκτός υπηρεσίας οδηγεί αυτόματα σε αργία και παύση, την ώρα που δεν είναι σαφές τι είναι ανάρμοστο ή απρεπές. «Πρέπει να δούμε πως μπορούμε να προφυλαχτούμε, γιατί με μια απλή κακόβουλη καταγγελία μπαίνει κάποιος σε περιπέτειες, σε παύση, σε αργία, πράγμα που αποτελεί πρόβλημα για πολλούς συναδέλφους», είπε ο κ. Πολυχρονιάδης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ένας φόβος με τα άρθρα που έχει εισάγει η κυβέρνηση στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, με τα οποία προσπαθεί να ελέγξει, να περιορίσει και τις συνδικαλιστικές μας δράσεις». Διότι, όπως κατήγγειλε, «ήδη ασκούνται διώξεις εις βάρος συνδικαλιστών του κλάδου, που συμμετείχαν στη πανελλαδική απεργία της ΓΣΣΕ – ΑΔΕΔΥ ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ και τις απολύσεις των εργαζομένων. Σημείωσε μάλιστα ότι με επίκληση του καθεστώτος επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, έχει καταγραφεί σωρεία απειλών κατά συνδικαλιστών από διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Σχολείων, αφού απείλησαν καθηγητές πως αν απεργήσουν θα κινηθούν διαδικασίες διαθεσιμότητας και απόλυσής τους. Σε άλλες περιπτώσεις ζητήθηκε από εκπαιδευτικό να κατονομάσει απεργούς καθηγητές και από άλλον να καταθέσει γραπτή απολογία.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εορδαίας χαρακτήρισε επίσης προσβλητική τη συνέχιση της επιστράτευσης των καθηγητών παρά τη λήξη των πανελληνίων εξετάσεων, λέγοντας ότι «ούτως ή άλλως η επιστράτευση αυτή είναι προσβλητική».
Θέλοντας εξάλλου να καταδείξει τις παραμέτρους του παράλογου του νόμου αυτού, ανέφερε ότι τέθηκε σε αργία καθηγήτρια- κόρη βουλευτή της ΝΔ, που είχε μια αντιδικία με εργολάβο, διότι της έκανε καταγγελία. Αντίστοιχο συμβάν σημειώθηκε εις βάρος συνδικαλιστή καθηγητή ο οποίος εκτός ωραρίου κάλεσε τους συναδέλφους του να απεργήσουν, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση του καθηγητή και πρώην αυτοδιοικητικού παράγοντα του Ν. Κοζάνης, ο οποίος τέθηκε σε αργία διότι πολίτης του έκανε μήνυση για τη διάνοιξη ενός δρόμου την περίοδο που υπηρετούσε την αυτοδιοίκηση.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ