Στην τέχνη του «Ζουπανιώτη Μάστορα» μυούνται είκοσι έξι φοιτητές πολυτεχνικών σχολών της χώρας, οι οποίοι συμμετέχουν στο «1ο Εργαστήριο Θεωρητικής και Πρακτικής Αποκατάστασης Κτηρίων Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής του Νομού Κοζάνης», το οποίο άρχισε χτες στον Πεντάλοφο.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι φοιτητές, παντρεύοντας την θεωρία με την πράξη, με την βοήθεια έμπειρων μαστόρων της περιοχής, αλλά και με τα θεωρητικά εφόδια των καθηγητών τους που συμμετέχουν, θα ανακατασκευάσουν και θα αναδείξουν παλιά κτήρια σπάνιας αρχιτεκτονικής. «Το σεμινάριο δίνει την ευκαιρία συγκερασμού της θεωρίας με την πρακτική άσκηση, καθώς είναι ‘κοινό μυστικό’ ότι οι φοιτητές τελειώνοντας το πολυτεχνείο δεν έχουν σηκώσει ούτε μία πέτρα, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά σε θεωρητικό επίπεδο να υπολογίζουν τη στατικότητα των κτηρίων», δήλωσε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μορφολογίας – Ρυθμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Νικόλαος Λιανός. Πρόσθεσε ότι «η ανάγκη της πρακτικής άσκησης των φοιτητών παντρεύτηκε με την ανάγκη της σωστής ανακακατασκευής, αποκατάστασης και ανάδειξης των παραδοσιακών κτιρίων της περιοχής».
Ο κοινοτάρχης Πενταλόφου Γιώργος Καρούτας, επισήμανε ότι «το 1ο εργαστήριο θεωρητικής και πρακτικής αποκατάστασης παραδοσιακών κτιρίων στα μαστοροχώρια της περιοχής είναι γεγονός. Συμμετέχουν 26 φοιτητές, καθηγητές πολυτεχνείου και πέντε μάστοροι της περιοχής, οι οποίοι είναι οι δάσκαλοι των φοιτητών στην πράξη και τους μαθαίνουν τα μυστικά της πέτρας και του ξύλου». Ο Γ. Καρούτας είπε ότι «το ενδιαφέρον των φοιτητών ήταν πολύ μεγάλο, καθώς είχαν δηλώσει συμμετοχή 260 φοιτητές, αλλά στο σεμινάριο πήραμε μόλις 26, αφού δεν υπήρχε μεγαλύτερη δυνατότητα. Μας υποσχέθηκε όμως η συντοπίτισσα υπουργός Παιδείας Άννα Διαματοπούλου, ότι το σεμινάριο θα γίνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του υπουργείου, ώστε να μπορέσουν να μάθουν την τέχνη των μαστόρων της περιοχής πολλοί περισσότεροι φοιτητές, αλλά συγχρόνως να προχωρήσουμε σε μία προγραμματισμένη διάσωση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς».
Στην παρούσα φάση και στο σεμινάριο που άρχισε χτες και θα διαρκέσει ένα δεκαήμερο, θα ανακατασκευαστεί ένα μικρό κτίριο στο χωριό Δίλοφο, το οποίο παραχώρησε ο ιδιοκτήτης του Λεωνίδας Αλεξόπουλος στον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης. Σύνδεσμος και Εργαστήριο Μορφολογίας – Ρυθμολογίας συνεργάζονται για την υλοποίηση του προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου το κτήριο θα ανακατασκευαστεί και θα μετατραπεί σε βιβλιοθήκη.
Με την καθιέρωση του σεμιναρίου, το οποίο θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, οι διοργανωτές ευελπιστούν να ανακατασκευαστούν κι’ άλλα αρχιτεκτονικά στολίδια της περιοχής, αλλά και να διαδοθεί η τέχνη των καλφάδων του Πενταλόφου και της ευρύτερης περιοχής. Δηλαδή των μαστόρων που με τα χέρια τους έχτισαν πέτρινα γιοφύρια, σχολεία, εκκλησίες και σπίτια όχι μόνο στα μαστοροχώρια του Βοΐου, αλλά στο πανελλήνιο. «Σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την κοινότητα Πενταλόφου, θέλουμε να συμβάλλουμε στην διάδοση της τέχνης των μαστοροκαλφάδων και στη διάσωση των αρχιτεκτονικών μνημείων της περιοχής», δήλωσε ο Πολυνείκης Αγγέλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ