«Η ενημέρωση σε ψηφιακούς δρόμους- οι προκλήσεις, ο αλλαγές, τα προβλήματα», ήταν το θέμα του 16ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στη Σαμοθράκη και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Έβρου με τη συμπαράσταση της γενικής γραμματείας επικοινωνίας.
Στο επίκεντρο των εργασιών του Συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν 300 εκπρόσωποι του Τύπου από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρωσία, την Βουλγαρία και την Τουρκία, βρέθηκε η ενημέρωση σε ψηφιακούς δρόμους, ενώ περισσότεροι από 35 εκπρόσωποι έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, κατέθεσαν τις απόψεις τους.
Η κ. Παπαφιλίππου, Πρόεδρος της Ένωσης ‘‘Τηλεόραση Ελληνικής Περιφέρειας’’, συμμετείχε στο 16ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης (19-22/6/08) προσκεκλημένη ως εισηγήτρια στο θέμα: ‘‘Προβλήματα των παραδοσιακών ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή’’.
Στην αρχή της εισήγησής της επεσήμανε ότι ο δημόσιος τομέας των Ηλεκτρονικών ΜΜΕ παρά την πτώση της θεαματικότητάς του επί μεγάλο χρονικό διάστημα, ανακάμπτει τα τελευταία χρόνια και τώρα αναλαμβάνει πρωταρχικό ρόλο για την είσοδο της χώρας μας στην ψηφιακή εποχή. Αυτό γίνεται σε μια περίοδο που η Ε.Ε. πιέζει την χώρα μας να αρχίσει έστω και δοκιμαστικά τις ψηφιακές εκπομπές και ζητάει να γίνει αυτό από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που πρέπει να ανταγωνίζονται με ίσους όρους και κάτω από τους ίδιους κανόνες να ισορροπούν στον συγκεκριμένο Ραδιοτηλεοπτικό χώρο.
Οι ψηφιακές εκπομπές θα φέρουν θεαματική βελτίωση των υπηρεσιών που θα προσφέρουν τα ΜΜΕ στους πολίτες με:
α) Την μεγάλη ευκρίνεια και την άριστη ποιότητα ήχου
β) Τον μεγάλο αριθμό προγραμμάτων
γ) Τη δυνατότητα επιλογής και ζήτησης προγραμμάτων της αρεσκείας του τηλεθεατή με τις αμφίδρομες υπηρεσίες και
δ) Την προσφορά πολλών άλλων υπηρεσιών όπως υπηρεσίες διαδυκτίου, τηλεμπορίου, τραπεζικών συναλλαγών, τηλεπαιχνιδιών κ.ά.
Σχετικά με τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ιδιαίτερα αυτά της Περιφέρειας, είπε ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές για το δίκτυο μεταφοράς των ψηφιακών προγραμμάτων (οργανωμένα πάρκα κεραιών, σύγχρονα συστήματα σύνδεσης των κέντρων εκπομπών κ.λ.π) αλλά ούτε και ο φορέας που θα αναλάβει το σημαντικό αυτό έργο. Επεσήμανε τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο ιδιωτικός τομέας και κυρίως οι Σταθμοί της Περιφέρειας. Εάν οι Σταθμοί αναγκαστούν να κάνουν το δίκτυο για την μεταφορά των προγραμμάτων τους τότε θα απαιτηθούν σημαντικές πρόσθετες δαπάνες χωρίς να υπάρξει αύξηση των εσόδων τους. Ο κάθε Σταθμός θα υποχρεωθεί να επενδύσει 450.000 – 500.000 € για το δίκτυο και 250.000 – 300.000 € για τον ψηφιακό εξοπλισμό στα στούντιο και το σύστημα ροής του προγράμματος.
Για την υλοποίηση αυτών η πολιτεία πρέπει να γνωστοποιήσει τη δυνατότητα επιδότησης του κόστους αυτού μια που η κοινοτική νομοθεσία παρέχει τέτοια δυνατότητα. Σε άλλα κράτη της Ε.Ε. στηρίχτηκε οικονομικά η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Η κ. Παπαφιλίππου πρότεινε την ίδρυση πολυμετοχικής εταιρείας με συμμετοχή της ΕΡΤ και όλων των ιδιωτικών Σταθμών που θα αναλάβει το έργο αυτό. Το πολύ μεγάλο κεφάλαιο επένδυσης και οι δαπάνες της εταιρείας αυτής μπορούν να προέλθουν από:
α) Ένα μέρος του γνωστού τέλους των πολιτών υπέρ της ΕΡΤ που θα να μετατραπεί σε τέλος υπέρ του φορέα αυτού.
β) Ένα τέλος που θα προέρχεται από τα Τ/Ο κανάλια ανάλογα με την εμβέλεια του κάθε Σταθμού και
γ) Ένα σημαντικό μέρος που μπορεί να προέλθει από κοινοτικά προγράμματα.
Τελειώνοντας αναφέρθηκε στην βούληση των Μελών της Ένωσης ‘‘Τηλεόραση Ελληνικής Περιφέρειας’’ να βοηθήσουν το σημαντικό εγχείρημα της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής του Έλληνα πολίτη προσφέροντας πολλές νέες υπηρεσίες σύγχρονης τεχνολογίας.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ