Την εκπομπή «Εις … υγείαν» του West Channel με την υπεύθυνη δημοσιογράφο Κούλα Πουλασιχίδου, είχε την τιμή να φιλοξενήσει την καθηγήτρια της ιατρικής σχολής παθολογικής ανατομικής του πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ελένη Δεληγιώργη- Πολίτη η οποία τιμήθηκε πρόσφατα με το ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ της Διεθνούς Ακαδημίας, για τη συμβολή της στη διάγνωση του θηλώδους καρκινώματος του θυροειδούς, στο πλαίσιο του 27ου Διεθνούς Συνεδρίου Παθολογοανατομίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παρουσία ⁿ.500 επιστημόνων, όπου έγινε και ειδικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα επιστήμονα Γεώργιο Παπανικολάου.
Η ιδιαίτερη τιμητική αυτή διάκριση απονεμήθηκε στην Ελληνίδα επιστήμονα, επειδή εντόπισε και ταυτοποίησε ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των καρκινικών κυττάρων, τα οποία μπορεί να υπάρχουν στους όλους τους θυροειδούς αδένα πριν ακόμη να μπορεί κανείς να τους ψηλαφίσει.
Το θηλώδες καρκίνωμα, όπως ονομάζεται ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου του εν λόγω αδένος, με την ανακάλυψη της κυρία Δεληγιώργη (την οποία και ανακοίνωσε το 1986 στο 16ο Συνέδριο Παθολογοανατομίας στη Βιέννη), εάν διαγνωσθεί έγκαιρα, μπορεί να θεραπευθεί.
Μάλιστα κάποιοι συνάδελφοί της- ερευνητές σε συνέδριο της Ουγγαρίας πρότειναν το συγκεκριμένο κύτταρο με την πτυχή στον πυρήνα να ονομαστεί «κύτταρο Δεληγιώργη» και όχι άδικα καθώς πρόκειται για μία σπουδαία ανακάλυψη που σήμερα πλέον σώζει εκατομμύρια ζωές με ένα απλό προληπτικό τεστ. Οι γιατροί αφαιρούν με την βοήθεια μιας λεπτής βελόνης κύτταρα από τους όζους τους θυροειδούς αδένος και στη συνέχεια τα παρατηρούν στο μικροσκόπιο για να διαπιστώσουν εάν παρουσιάζουν αυτήν την πτυχή στον πυρήνα τους.
Μιλώντας στο West η κ. Δεληγιώργη, η δαιμόνια αυτή ελληνίδα ερευνήτρια, για το σημάδι αυτό που ανακάλυψε και που δείχνει τις καταστροφικές μεταλλάξεις των κυττάρων εν τη γενέσει τους, διευκρίνισε ότι είναι μια μικρή «γραμμή», μία πτυχή στον πυρήνα των κυττάρων, που κρύβονται μέσα στους όζους.
Τα καρκινικά αυτά κύτταρα μπορούν να ανιχνευθούν προτού εκδηλώσουν τις «επεκτατικέ» διαθέσεις τους με τη βοήθεια του προληπτικού τεστ, που είναι μια απλή διαδικασία.
Η κυρία Δεληγιώργη αναφέρθηκε στη γνωριμία της με τον Γιώργο Παπανικολάου, καθώς κατάγεται από την Κύμη της Εύβοιας, γενέτειρας του μεγάλου Έλληνα επιστήμονα, καθώς και στη μετεκπαίδευσή της στο φημισμένο Harvatol και στο Tufts.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η βραβευμένη ερευνήτρια είναι στενά συνδεδεμένη με την Κοζάνη και με κάποιους ανθρώπους της, καθώς ένα μέρος της παιδικής της ηλικίας το πέρασε στην περιοχή μας, όπου βρέθηκε η οικογένειά της για κάποια χρόνια.
Μας υποσχέθηκε ότι θα έρχεται πιο συχνά, ενώ μας εμπιστεύθηκε και το όνειρό της, που είναι να δημιουργήσει ένα διαγνωστικό και ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του θυροειδούς αδένα στην Κύμη της Εύβοιας. Αυτό άλλωστε ήταν και το όνειρο του μέντορά της Γεώργιου Παπανικολάου του λαμπρού αυτού επιστήμονα που από το 1953 έχει σώσει εκατομμύρια γυναίκες στην υφήλιο με το ανεκτίμητης αξίας ΠΑΠ-ΤΕΣΤ.
Μισό αιώνα μετά η πρώτη υπότροφός του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ευελπιστεί να κάνει το όνειρο αυτό πραγματικότητα.
Της το ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ