Επιστήμονας της διασποράς δημιούργησε την «ιδανική» λίστα τραγουδιών, με τη βοήθεια της online μουσικής υπηρεσίας Spotify. Βεβαίως όσο επιστημονικά τεκμηριωμένες κι αν είναι οι επιλογές κάποιοι θα εμφάνιζαν στομαχική παλλινδρόμηση αν έπρεπε να γυμναστούν με το eye of the tiger. Κοινώς, ορισμένα ζητήματα είναι απλώς θέμα γούστου…
Για κάποιους η γυμναστική με μουσική αποσπά τη συγκέντρωση από το στόχο, για κάποιους άλλους όμως η η σωστή σωματική άσκηση στο γυμναστήριο ή όπου αλλού θα πρέπει να συνοδεύεται από την κατάλληλη μουσική.
Για το λόγο αυτό επιστήμονας της διασποράς δημιούργησε την «ιδανική» λίστα τραγουδιών, με τη βοήθεια της online μουσικής υπηρεσίας Spotify. Ο δρ Κώστας Καραγιώργης, αναπληρωτής επικεφαλής ερευνών στη Σχολή Αθλημάτων και Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, ανέλυσε πάνω από 6,7 εκατ. τραγούδια από την τεράστια βάση ψηφιακών τραγουδιών του Spotify, ώσπου να καταλήξει σε εκείνα που θεωρεί ότι πληρούν τις επιστημονικές προδιαγραφές ως μουσικό «χαλί» την ώρα της γυμναστικής, είτε από τα ηχεία του γυμναστηρίου, είτε από τα ακουστικά του ασκούμενου.
Η λίστα των τραγουδιών έχει επιλεγεί για να συνοδεύει τις διαδοχικές φάσεις της άσκησης (νοητική-ψυχική προετοιμασία, διατάσεις, αεροβική, άσκηση καρδιάς, μυϊκή ενδυνάμωση), σε διαφορετικά επίπεδα έντασης (χαμηλής-μέτριας-υψηλής-πολύ υψηλής).
Η έρευνα της ομάδας του Καραγιώργη έδειξε ότι άνδρες και γυναίκες εμφανίζουν διαφορές, όσον αφορά την μουσική που τους «τραβά» πέρα από το κατώφλι του πόνου και τους «ανεβάζει» για να μην τα παρατήσουν. Έτσι, για παράδειγμα, οι άνδρες προτιμούν να σηκώνουν μεγάλα βάρη υπό τους ήχους του “Eye of the Tiger” της ταινίας «Ρόκι 3», ενώ οι γυναίκες δείχνουν προτίμηση στα τραγούδια της Rihanna και της Lady Gaga.
Από την άλλη, οι γυναίκες έχουν την τάση να γυμνάζονται πρωινές ώρες υπό τους ήχους ρυθμικής ποπ, ενώ οι άνδρες είναι πιο απογευματινοί τύποι και προτιμούν πιο κλασικά ροκ κομμάτια ή πιο επιθετικά χιπ-χοπ, όπως το τραγούδι με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Till I Collapse” (Ώσπου να καταρρεύσω) του Eminem.
Η «τέλεια» κατά Κώστα Καραγιώργη λίστα εξάσκησης με μουσική
1. Roar – Katy Perry (νοητική-ψυχική προετοιμασία)
2. Talk Dirty – Jason Derulo ft 2 Chainz (διατάσεις)
3. Skip To The Good Bit – Rizzle Kicks (διατάσεις)
4. Get Lucky – Daft Punk ft Pharrel Williams (αεροβική/ζέσταμα)
5. Move – Little Mix (αεροβική/ζέσταμα)
6. Need U 100% – Duke Dumont ft A*M*E (άσκηση καρδιάς, χαμηλής έντασης)
7. You Make Me – Avicii (άσκηση καρδιάς, χαμηλής έντασης)
8. Feel My Rhythm – Viralites (άσκηση καρδιάς, μέτριας έντασης)
9. Timber – Pitbull ft Ke$ha (άσκηση καρδιάς, μέτριας έντασης)
10. Applause – Lady Gaga (άσκηση καρδιάς, υψηλής έντασης)
11. Can’t Hold Us – Macklemore & Ryan Lewis ft Ray Dalton (άσκηση καρδιάς, πολύ υψηλής έντασης)
12. Happy – Pharrell williams (άσκηση καρδιάς, πολύ υψηλής έντασης)
13. The Monster – Eminem ft Rihanna (άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης)
14. Love Me Again – John Newman (άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης)
15. Get Down – Groove Armada ft Stush and Red Rat (άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης)
16. #thatPOWER – will.i.am ft Justin Bieber (άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης)
Βεβαίως όσο επιστημονικές κι αν είναι οι επιλογές του Δρος Καραγιώργη, κάποιοι θα εμφάνιζαν στομαχική παλλινδρόμηση αν έπρεπε να γυμναστούν με το eye of the tiger ή κάποια άλλη από τις επιλογές του. Κοινώς, ορισμένα ζητήματα είναι απλώς θέμα γούστου…