Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει η εγκατάσταση θερμοκηπίων στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, μετά την έγκριση που έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ) στη συνεδρίαση της 11ης Σεπτεμβρίου, για την υπογραφή σύμβασης με επιτροπή ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για την υλοποίηση προγράμματος με θέμα «Συμβουλευτική και Επιστημονική Υποστήριξη του δήμου Πτολεμαΐδας στο έργο Εφαρμογής Τηλεθέρμανσης και Αξιοποίησης της Ζώνης Εγκατάστασης Θερμοκηπίων (ΖΕΘ) Πτολεμαΐδας».
Σύμφωνα με την ενημέρωση του αντιπροέδρου της ΔΕΤΗΠ, Κώστα Πολυχρονίδη, ήδη η επιχείρηση έχει έρθει σε συνεννόηση με την επιτροπή ερευνών του ΑΠΘ υπό τον Καθηγητή Γεράσιμο Μαρτζόπουλο – επιστημονικό υπεύθυνο για την ανάπτυξη της ζώνης των θερμοκηπίων, για την εκπόνηση των μελετών και υπόδειξη των χρηματοδοτήσεων των απαιτούμενων έργων υποδομής.
Επισήμανε ότι το θερμοκήπιο αυτό θα λειτουργήσει σε έκταση 157 στρεμμάτων σε χώρο της πρώην ΑΕΒΑΛ πιλοτικά, «ως προπομπός» του μεγάλου θερμοκηπίου που σχεδιάζει να εγκαταστήσει ο δήμος παράλληλα του καινούριου αγωγού προς τον ΑΗΣ Καρδιάς, σε θέση της Ασβεστόπετρας. Ο κ. Πολυχρονίδης τόνισε ότι στόχος της δράσης αυτής είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα δώσουν αναπτυξιακό χαρακτήρα στην περιοχή και σημείωσε πως η επιχείρηση της Τ/Θ έχει συμβάλλει σημαντικά στην κατεύθυνση αυτή, διότι, εκτός την ενέργεια που προσφέρει για την άμεση θέρμανση των κατοίκων της πόλης θα αρχίσει πλέον να προσφέρει και ενέργεια για επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως είναι αυτή των θερμοκηπίων.
Ακόμη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα προχωρήσει η συνεργασία με το ΑΠΘ ώστε μέχρι τέλος του έτους έχουν τελειώσει όλες οι διαδικασίες και να είναι έτοιμοι οι όροι με τους οποίους κάποιος θα μπορεί να εγκατασταθεί και να επενδύσει στο χώρο της ΑΕΒΑΛ, διότι «είναι ένα καθαρά επενδυτικό πρόγραμμα και πρέπει μέσα από παραχωρήσεις οικοπέδων, που θα γίνουν από το δήμο σε συγκεκριμένους επενδυτές, να μπορέσουν να καταθέσουν τις προτάσεις στους αναπτυξιακούς νόμους, στα νέα προγράμματα που ανοίγουν στο 4ο ΕΣΠΑ.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι πρόκειται για μια ζώνη θερμοκηπίων η οποία δεν θα κατευθυνθεί προς ανάπτυξη μεγάλων θερμοκηπίων αλλά πολλών μικρών θερμοκηπιακών μονάδων με στόχο να δώσει δουλειά σε νέους ανέργους της περιοχής. «Τα μεγάλα θερμοκήπια θα τα δούμε στη νέα θερμοκηπιακή ζώνη στην περιοχή της Ασβεστόπετρας», όπως είπε. Σημείωσε ακόμη ότι η μελέτη του ΑΠΘ θα κρίνει και θα υποδείξει ποιες είναι οι καλλιέργειες που είναι βιώσιμες και αποδοτικές στην περιοχή, όπως και η λειτουργία των πιλοτικών θερμοκηπίων, αν και εξέφρασε την άποψη πως σε πρώτη φάση καλό είναι να προκριθεί η καλλιέργεια κηπευτικών. Άφησε όμως ανοιχτό παράθυρο αναφορικά με τις επιλεγείσες καλλιέργειες, λέγοντας ότι «είναι και θέμα των επενδυτών με ποιον τρόπο θα βελτιστοποιήσουν την παραγωγή τους ή τα κέρδη τους». Δεν παρέλειψε τέλος να υπογραμμίσει ότι ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από πολλούς μικρούς επενδυτές της περιοχής, από νέους επιστήμονες, αλλά και από μια μεγάλη εταιρεία Ισραηλινών συμφερόντων όπως και από εταιρείες Ολλανδικών συμφερόντων: «Το θέμα αναζήτησης επενδυτών είναι λυμένο, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και οι κατάλληλες συμβουλευτικές υπηρεσίες ώστε να επιτύχουν στο στόχο τους οι επενδυτές». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «στόχος μας είναι η ΖΕΘ Ασβεστόπετρας να έχει υλοποιηθεί μέχρι τέλη του 2009» γιατί για ανάπτυξη θερμοκηπίου χρειάζεται ένταξη στους αναπτυξιακούς νόμους, κατασκευή που απαιτεί ένα χρονικό διάστημα μεγάλο. «Άρα θα πρέπει να επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες για να επιτύχει το εγχείρημα», κατέληξε.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ