Ανησυχία επικρατεί μετά και τους χθεσινούς σεισμούς (ανανεώνεται)
Με προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι τη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τρίτη 2 Ιουλίου, ώρα 1.45 το μεσημέρι με επίκεντρο την περιοχή της νότιας πλευράς της λίμνης Πολυφύτου, μεταξύ Αιανής και Ρυμνίου. Και ενώ εκτιμούσαν ότι εξελίσσεται ομαλά, έρχονται οι σημερινοί σεισμοί, ο πρώτος με επίκεντρο το Ρύμνιο μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και ο δεύτερος, 3,5 βαθμών, με επίκεντρο την περιοχή του Τριγωνικού.
Ο σεισμoί τρόμαξαν την Κοζάνη και την ευρύτερη περιοχή, και ανησύχησαν ιδιαίτερα τους κατοίκους, των οποίων οι μνήμες ξύπνησαν, και επανέφεραν τα γεγονότα του 1995.
Στην Αιανή, όπου βρίσκεται στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού, προκλήθηκαν ζημιές σε αρκετά κτίρια, ενώ ο κόσμος βγήκε έξω και ορισμένοι ξενύχτησαν σε ασφαλέστερα σπίτια, καθώς τα δικά τους υπέστησαν ρωγμές. Ήδη συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Κοζάνης προχώρησαν σε μία πρώτη καταγραφή, ανεβάζοντας τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές σε είκοσι, χωρίς όμως οι ζημιές να θεωρούνται σοβαρές, ενώ το ΤΑΣ Κοζάνης έχει έτοιμα τρία συνεργεία με μηχανικούς, τα οποία ίσως από χτες ή το αργότερο σήμερα ξεκινούν αυτοψίες.
Η σεισμολόγος του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Δέσποινα Κεμεντετσίδου, δήλωσε χτες 24 ώρες μετά το μεγάλο σεισμό των 4,7 Ρίχτερ, ότι «η σεισμική εξέλιξη είναι ομαλή και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας», ωστόσο σημείωσε ότι «πρέπει να περάσει ένα 48ωρο για να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα», ενώ στο ερώτημα αν τα 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, υπογράμμισε πως «η μετασεισμική ακολουθία αυτό δείχνει, όμως ας περιμένουμε την παρέλευση του 48ωρου».
Ο σεισμός έγινε αντιληπτός σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Βέροια, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, αλλά εκεί που ξύπνησαν μνήμες του καταστροφικού σεισμού των 6,6 Ρίχτερ της 13ης Μαΐου 1995 ήταν η Αιανή, το Ρύμνιο και γειτονικά χωριά. «Όλος οι κάτοικοι της Αιανής πετάχτηκαν έξω από το σπίτια. Σείστηκε η γη και ο σεισμός συνοδεύτηκε από δυνατή βουή. Ορισμένοι δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους ούτε τη νύχτα επειδή υπέστησαν ρωγμές και έπεσαν σοβάδες, γι’ αυτό προτίμησαν τη διανυκτέρευση σε ασφαλέστερα σπίτια», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αιανής, Γιώργος Φτάκας. Στις Γούλες «το ισχυρό τράνταγμα συνοδεύτηκε με δυνατό και υπόκουφο βουητό που προέρχονταν από το βουνό», σύμφωνα με κατοίκους του χωριού.
Ο πρόεδρος της Αιανής ήταν ο πρώτος που έκανε μία πρώτη αυτοψία σε είκοσι σπίτια, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους είχαν ειδοποιήσει ότι είχαν ζημιές. «Αυτό που είδα σε όλα αυτά τα σπίτια ήταν σοβάδες που έπεσαν και ρωγμές, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τη σοβαρότητα». Χτες το πρωί συνεργεία με μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Κοζάνης ήλεγξε ένα προς ένα τα προβληματικά σπίτια και διαπίστωσε ότι υπέστησαν ρωγμές στην τοιχοποιία και δεν επηρεάστηκε ο σκελετός. Να σημειωθεί ότι από χτες η Τοπική Κοινότητα Αιανής δέχεται αιτήσεις δημοτών που τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές από το σεισμό.
Μετά το δήμο Κοζάνης τη σκυτάλη πήρε ο Τομέας Αποκατάστασης σεισμοπλήκτων Κοζάνης. «Έχουμε συστήσει ήδη τρία συνεργεία και περιμένουμε έγγραφο από την κοινότητα Αιανής για να ξεκινήσουμε άμεσα», δήλωσε χτες το μεσημέρι ο προϊστάμενος του ΤΑΣ Δημήτρης Πίτσης. Τα συνεργεία θα ξεκινούσαν τις αυτοψίες αργά χτες, ή σήμερα το πρωί, προκειμένου οι έμπειροι μηχανικοί του ΤΑΣ να χαρακτηρίσουν τα σπίτια εάν είναι κατάλληλα ή ακατάλληλα για να κατοικηθούν. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνεργείων των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Κοζάνης οι ζημιές δεν θεωρούνται σοβαρές.
Επίσης στην Αιανή εξετάστηκαν όλα τα δημόσια κτίρια, όπως δημαρχείο, σχολείο, γυμναστήριο, αρχαιολογικό μουσείο, βυζαντινά μουσεία κ.λ.π., χωρίς να παρατηρηθούν προβλήματα.
Μεμονωμένες αναφορές για ζημιές έγιναν στον ΤΑΣ Κοζάνης και από ορισμένα άλλα χωριά. Για παράδειγμα ο ιερέας της Καρυδίτσας ανέφερε πιθανές βλάβες στην εκκλησία του χωριού, ενώ μικροζημιές αναφέρθηκαν και για «Υδατόπυργο» του Κρόκου, όπου ήδη πραγματοποίησε αυτοψία συνεργείο του δήμου Κοζάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες ζημιές προκλήθηκαν και στην εκκλησία της Τοπικής Κοινότητας Σπάρτου, του δήμου Κοζάνης.
Αυτή τη στιγμή, καταγράφονται οι συνέπειες και των σημερινών σεισμών.