Περίπου 500.000 εργαζόμενοι απασχολούνταν στα λιγνιτωρυχεία και τους λιγνιτικούς σταθμούς στη Γερμανία. Η στροφή της χώρας αυτής στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είχε ως αποτέλεσμα να διατηρηθούν μόλις 30.000 θέσεις. Όλες οι υπόλοιπες θέσεις αναπληρώθηκαν στις ΑΠΕ, κυρίως στην κατασκευή εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά κ.λ.π.
Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Γερμανός βουλευτής των Οικογόγων Πράσινων Hans Josef Fell, ο οποίος το περασμένο Σάββατο επισκέφτηκε την Κοζάνη, προσκεκλημένος των Οικολόγων Πράσινων της πόλης και της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης. Ο φιλοξενούμενος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και μίλησε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Κοζάνης, ενώ επισκέφτηκε πληττόμενα χωριά και εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.
Τα συμπεράσματα από την επίσκεψη και τη συνεργασία με το Γερμανό βουλευτή των Πρασίνων είναι:
• ότι ο λιγνίτης είναι ακριβό και βρώμικο καύσιμο, αλλά εμφανίζεται φτηνός, γιατί κοστολογείται πλασματικά χωρίς να υπολογίζονται α) το «εξωτερικό κόστος», β) ο φόρος στερεών καυσίμων και γ) η πραγματική τιμή του «προστίμου CO2»
• ότι τα στερεά καύσιμα δεν έχουν μέλλον και όλες οι αναπτυγμένες χώρες υπολογίζουν ότι η χρήση του θα μειωθεί δραματικά σε 5-10 χρόνια
• ότι με αυτά τα δεδομένα οι διεκδικήσεις για νέα ορυχεία και μονάδες της ΔΕΗ ούτε το περιβάλλον βοηθούν ούτε την ανεργία αντιμετωπίζουν ριζικά, διότι αυτές οι λύσεις έχουν πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης.
• ότι μια διέξοδος διαρκείας απαιτεί σταδιακή μείωση της λιγνιτικής παραγωγής και παράλληλη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και προγράμματα πράσινης ανάπτυξης και στήριξης των περιοχών που χάνουν θέσεις εργασίας. Μια ρεαλιστική λύση, που έχει προταθεί επανειλημμένα και από την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, είναι να δημιουργηθεί στο νομό μας μια ζώνη κινήτρων για επενδύσεις σε εξοπλισμό και τεχνολογία σχετικών με ΑΠΕ. Οι δραστηριότητες αυτές είναι φιλικές στο περιβάλλον, αναπτύσσουν το ερευνητικό και τεχνολογικό δυναμικό και δημιουργούν περισσότερες θέσεις σε σχέση με τα ορυχεία.
• ότι η λύση αυτή δοκιμάστηκε επιτυχώς στη Γερμανία και εκτόξευσε το ποσοστό ΑΠΕ από 6% σε 15,3 %, ενώ δημιούργησε 220.000 καθαρές θέσεις εργασίας κυρίως στις περιοχές που έκλεισαν ορυχεία.
• ότι η Ελλάδα (με πολύ περισσότερο άνεμο και ήλιο) είναι απαράδεκτο να παράγει μόνο 3-4 % πράσινη ενέργεια και 70% βρώμικη, «καίγοντας» επί 60 χρόνια μια συγκεκριμένη περιοχή, το Ν. Κοζάνης
• ότι η κοινωνία και οι φορείς του νομού Κοζάνης πρέπει να πάψουν να περιμένουν το «μάνα» από τη ΔΕΗ και να σκέφτονται με τα μυαλά του προηγούμενου αιώνα, επιμένοντας σε λύσεις θνησιγενείς και περιβαλλοντικά επικίνδυνες. Οφείλουν να απαιτήσουν γενναίες χρηματοδοτήσεις, επενδύσεις και κίνητρα, ώστε να παραμείνουν ο ενεργειακός νομός της χώρας, αλλά σε μια «πράσινη» κατεύθυνση.
Όπως ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, Λάζαρος Τσικριτζής, θα είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων στις προσεχείς ευρωεκλογές.
Ακολούθησαν επισκέψεις στο Μαυροδένδρι, στο ορυχείο και στο χωριό της Μαυροπηγής. Εκεί το κλιμάκιο συζήτησε με το Σύλλογο πληττομένων τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού.
Κατόπιν οι οικολόγοι σταμάτησαν για λίγο το χωριό του Αγίου Δημητρίου, γνωστό για τα σοβαρά προβλήματα περιβάλλοντος και απασχόλησης που αντιμετωπίζει, και συνέχισαν προς την Ακρινή, όπου είχε προγραμματιστεί εκδήλωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Περιβάλλοντος και Ανέργων του χωριού.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ