Τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης και των μνημονίων στην Υγεία ανέδειξε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοτική Κίνηση “Εορδαία Δήμος Πολιτών” το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Πτολεμαΐδας, με θέμα «Τα νέα δεδομένα στην Υγεία. Επιπτώσεις στις Τοπικές Κοινωνίες. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί την δεύτερη θεματική εκδήλωση της κίνησης για την κατάθεση προτάσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του συνδυασμού, ανέφερε ο επικεφαλής της κίνησης, Σάββας Ζαμανίδης, ανοίγοντας την εκδήλωση. Η υγεία αποτελεί το ύψιστο αγαθό, τόνισε και σημείωσε ότι σήμερα οι νέοι δήμοι μετά τον Καλλικράτη έχουν αυξημένες αρμοδιότητες για την πρωτοβάθμια παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά και πως η Υγεία για την περιοχή μας έχει πολύ μεγάλη σημασία με την υποβάθμιση του Μποδοσάκειου νοσοκομείου και με την υπολειτουργία του ΕΚΑΒ στην Πτολεμαΐδα, το οποίο λόγω υποστελέχωσης έχει μία μόνο βάρδια πληρωμάτων.
Η διεθνής εμπειρία από μελέτες που έγιναν σε χώρες που εφαρμόστηκαν προγράμματα του ΔΝΤ δείχνει αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας του πληθυσμού, της πτώσης του προσδόκιμου ζωής, αλλά και γενικότερα στο σχεδιασμό της Υγείας, ανέφερε στην ομιλία του ο ένας εκ των εισηγητών, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Βασίλης Βασιλακόπουλος. Επισήμανε ότι οι περισσότερες μελέτες είναι από την αρχή της κρίσης, πράγμα που όπως σημείωσε, σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει στο μεταξύ, ενώ στη χώρα μας μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται σχετικές μελέτες.
Ανέφερε ειδικότερα ότι καταγράφεται αύξηση των καρδιολογικών νοσημάτων, αναμένεται αύξηση της νοσηρότητας του πληθυσμού και της παιδικής θνησιμότητας και τόνισε ότι «κατεδαφίζεται όλο και περισσότερο η δημόσια υγεία την ώρα που έχει αυξηθεί κατακόρυφα η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο κοινός παρανομαστής στο βάθος είναι η εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων. Και σ’ αυτό το πλαίσιο έκλεισε και ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα έκλεινε ούτως ή άλλως γιατί δεν χρηματοδοτήθηκε.»
Στην υποχώρηση των δομών και του επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας αναφέρθηκε ο δεύτερος εισηγητής, Χρήστος Κατσίνας, Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ζητήματα παροχής υγείας και ιδιαίτερα σε ζητήματα πρόληψης με τη λειτουργία δημοτικών ιατρείων και τόνισε ότι η Υγεία είναι συνταγματικό αγαθό που στερείται όμως σήμερα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ιδιαίτερα οι άνεργοι που δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η μεγαλύτερη απειλή για την Υγεία είναι η φτώχια».
Κάνοντας ειδική αναφορά στα προβλήματα των νοσοκομείων της περιοχής είπε ότι εκτός από την περικοπή κλινών από το Μποδοσάκειο νοσοκομείο που δόθηκαν στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης αλλά στην πραγματικότητα λειτουργούν στο Μποδοσάκειο, τον Μάρτιο έρχεται ο αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο της Κοζάνης αλλά «θα μείνει στα κουτιά για τα επόμενα 2-3 χρόνια γιατί δεν υπάρχει χώρος για τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου!»
Ο κ. Κατσίνας παρουσιάζοντας εξάλλου τις θέσεις της δημοτικής κίνησης για την Υγεία στην περιοχή τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει κοινή διοίκηση και στα πέντε νοσοκομεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τον καλύτερο συντονισμό και την καλύτερη λειτουργία τους, αλλά και να ιδρυθεί Κέντρο Υγείας στην Πτολεμαΐδα, καθώς σήμερα η πρωτοβάθμια υγεία παρέχεται κυρίως από το Μποδοσάκειο νοσοκομείο το οποίο και πρέπει να αποσυμφορηθεί καθώς ο ρόλος του είναι να παρέχει δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ