Εντός του Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί το σχέδιο νόμου για την απλούστευση στις αδειοδοτήσεις, ενώ προωθείται και η απλούστευση έκδοσης αδειών τεχνικών επαγγελμάτων (17 που εκπροσωπούν 200 άδειες) με στόχο τόσο την άρση των δυσκολιών, που παρουσιάζονται, όσο και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που κάνουν χρήση των υπηρεσιών των συγκεκριμένων επαγγελμάτων.
Πρόσθετα σχεδιάζονται δράσεις στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, αρμοδιότητας της Ειδικής Γραμματείας Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας, στις οποίες υπάρχει ειδικό “portfolio” για δράσεις υπέρ ΜΜΕ.
Αυτά γνωστοποίησε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΒΕΑ ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας κ. Αλ. Φούρλας, ο οποίος ενημέρωσε τον βιοτεχνικό κόσμο για τις δραστηριότητες της γενικής γραμματείας, σε σχέση με την βιομηχανία και την βιοτεχνία, τους επιδιωκόμενους στόχους και τα θέματα που επεξεργάζεται η . Γραμματεία στα πλαίσια της πολιτικής ανάπτυξης.
Παράλληλα ανέφερε ότι στις προτεραιότητες της Γενικής Γραμματεία Βιομηχανίας τίθεται η ενίσχυση των υποδομών ως αναπτυξιακού εργαλείου (υφιστάμενα ΒΙΠΕ, και υπό διαμόρφωση υποδομές σε νέες περιοχές) καθώς και άλλες δράσεις σε σχέση με την καινοτομία πράσινη επιχειρηματικότητα δημιουργία clusters.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Φούρλα στο αναπτυξιακό και το σχέδιο νόμου της διαβούλευσης, το οποίο επανεξετάζεται από το υπουργείο, υπό την νέα ηγεσία του, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των επιδοτήσεων, ως εργαλείου πολιτικής και ποια θα πρέπει να είναι τα ουσιαστικά κίνητρα που θα δοθούν.
Σχετικά με τον παλαιό αναπτυξιακό νόμο, σημειώθηκε ότι έως 29/1/2010 υποβλήθηκαν τα επενδυτικά σχέδια τα οποία ήδη κατηγοριοποιούνται και αξιολογούνται.
Αναφορά έγινε και στα νέα αναπτυξιακά εργαλεία που σχεδιάστηκαν και τα οποία είναι:
– Ταμείο επιχειρηματικότητας, προϋπολογισμού 460 εκ. ευρώ για δημόσιες δαπάνες μέσω ΕΣΠΑ.
Ο τρόπος της λειτουργίας του, όπως περιγράφηκε συνδέεται με προκήρυξη διαγωνισμού από πλευράς διαχειριστού, για την συμμετοχή των τραπεζών, ώστε να τηρηθεί αναλογία κεφαλαίου 1 προς 2 που θα οδηγήσει σ’Α ένα λογαριασμό διαθεσίμων 1,5 δισ ευρώ, για δανειοδότηση επενδυτικών σχεδίων, σε δράσεις εκσυγχρονισμού και εξωστρέφειας της επιχειρηματικότητας (Ταμείο γενικής επιχειρηματικότητας) αλλά και ειδικές δράσεις (για εξαιρετικές καινοτόμες επιχειρήσεις, πολιτιστικές επιχειρήσεις, venture capital).
– Ταμείο Jeremie (θα κινείται στην ίδια λογική για τις ΜΜΕ)
– Ταμείο Jesica. Προσανατολίζεται στην ανάπλαση αστικών περιοχών πόλεων.
Υπενθύμισε ότι ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται οι ακόλουθες δράσεις:
– η δράση “Μεταποίηση στις νέες συνθήκες”, ποσού 200 εκ.€ , στην οποία έχουν επέλθει τροποποιήσεις, για την αντιμετώπιση του ελλείμματος χρηματοδότησης της αγοράς (παράταση χρόνου έως Δεκέμβρη, αύξηση ποσοστού χρηματοδότησης κατά 5%, μείωση minimum πρότασης σε 30.000¤ και άνοιγμα σε επιχειρήσεις από 51-250 άτομα)
– η δράση “Ενδυση-υπόδηση”, η οποία και παρατάθηκε για ένα δίμηνο.
– Η δράση για εξωστρεφείς επιχειρήσεις, για τις οποίες θα υπάρξουν ενισχυόμενες δαπάνες (για ανάγκες πιστοποίησης, προωθητικές ενέργειες, συμμετοχή σε εκθέσεις, δειγματισμός), αλλά και οδηγός που θα απαντάει σε ερωτήματα πως ξεκινούν οι εξαγωγές και πως χτίζονται αυτές καλύτερα.
Μετά την ενημέρωση οι βιοτέχνες μέλη του Δ.Σ περιέγραψαν τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική βιοτεχνία ζητώντας κυρίως ένα περισσότερο αξιόπιστο κράτος που να τηρεί τις δεσμεύσεις του έναντι της επιχειρηματικότητας ιδιαίτερα όταν θέτει χρονοδιαγράμματα, και να επιταχύνει τους μηχανισμούς λειτουργίας του.
Σημειώθηκε ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν ανταγωνιστικότητα, εάν το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό, και το φορολογικό σύστημα κατάλληλο. Εάν ακόμα δεν απλουστευθούν οι διαδικασίες και οι καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις θέτουν τα επενδυτικά σχέδια εκτός προγράμματος. (Τα κουπόνια καινοτομίας δόθηκαν μετά από 2 χρόνια)
Οι βιοτέχνες ζήτησαν δεσμεύσεις από την Πολιτεία και χαρακτηριστικά ανέφεραν «ή θα πρέπει να μας δώσετε αυστηρά χρονοδιαγράμματα ή μη μας καταστρέφετε».