Την αντίθεσή του στην εφαρμοζόμενη διαδικασία αξιολόγησης εκφράζει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Πρόκειται για σημαντική παρέμβαση, καθώς αποστολή του ΕΚΔΔΑ είναι η επιστημονική μελέτη και συμβολή στην εφαρμογή σύγχρονων και άρτιων συστημάτων διοίκησης ποιότητας. Η ένσταση του Εθνικού Κέντρου Διοίκησης βασίζεται στην εκτίμηση ότι η αξιολόγηση με συγκεκριμένες ποσοστώσεις (Ν. 4250/2014) βρίσκεται σε αντίθεση με το εν ισχύι σύστημα της Διοίκησης με Στόχους (ΔμΣ).
Το Δ.Σ. του ΕΚΔΔΑ υποστηρίζει ότι η λογική των ποσοστώσεων θα μπορούσε «αντί να συντελέσει στην εξάλειψη παθογενειών, να οδηγήσει ακόμη και στην απορρύθμιση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης». Το υπόμνημα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο Δ.Σ. του Κέντρου και υποβλήθηκε στις 20 Ιουνίου στον υπουργό και την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη και Εύη Χριστοφιλοπούλου αντίστοιχα.
Στο υπόμνημα ζητείται η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου για την αξιολόγηση «προκειμένου να βελτιωθεί και να καταστεί πραγματικά λειτουργικό, ορθολογικό και αποτελεσματικό, συντελώντας στην ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και των παρεχομένων υπηρεσιών».
Από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκφράστηκε η ριζική διαφωνία με το υπόμνημα του ΕΚΔΔΑ. Το υπουργείο σημειώνει ότι η συγκριτική αξιολόγηση εισήχθη για το έτος 2013 «ως μεταβατικό στάδιο», για να σταματήσει η «στρέβλωση, που τους ήθελε όλους καλούς, όλους να παίρνουν άριστα». Πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι ώς το τέλος του χρόνου θα υπάρξει νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα προκύψει μέσα από διάλογο. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από το 2015 για την αξιολόγηση του έτους 2014.
Με ανακοίνωσή της και η Ενωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ζητεί την απόσυρση του «ανορθολογικού, άδικου και διάτρητου» συστήματος αξιολόγησης. Η Ενωση μιλά για σύστημα που εφαρμόστηκε στο δημόσιο πριν από 23 χρόνια, απέτυχε, αποσύρθηκε και από τον ιδιωτικό τομέα (π.χ., Microsoft) και επανέρχεται στο προσκήνιο ως μεταρρύθμιση για να διαλύσει την κρατική μηχανή».
Πηγή: kathimerini.gr