Πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης αιμορραγικός πυρετός (crimean – congo) σε άνθρωπο ο οποίος κατοικούσε στην περιοχή της Ροδόπης.
Πρόκειται για σοβαρή ασθένεια που μεταδίδεται από ευπαθή ζώα (μηρυκαστικά, πτηνά, άλογα κτλ) στον άνθρωπο μέσω ενός συγκεκριμένου είδους κρότωνα (τσιμπουριού) ο οποίος μεταφέρει τον ιό της νόσου (nairovirus).
Είναι ευνόητο ότι όσοι ασχολούνται με την εκτροφή, τη διακίνηση, τη σφαγή των ζώων, την επεξεργασία δερμάτων και άλλες παρόμοιες εργασίες πρέπει να τηρούν τους βασικούς όρους υγιεινής. Κρίνεται σκόπιμο την περίοδο αυτή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με σκοπό την αποτροπή εμφανίσεως της νόσου τόσο στον άνθρωπο όσο και στα εκτρεφόμενα ζώα.
Πρέπει να γίνεται χρήση ειδικών ουσιών καταπολέμησης των εκτοπαρασίτων για τη θανάτωση των κροτώνων.
Από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων συνιστώνται τα ακόλουθα μέτρα προστασίας:
α) αποφυγή, κατά το δυνατόν, περιοχών όπου υπάρχουν τσιμπούρια,
β) η χρήση εντομοαπωθητικών στα γυμνά μέρη του σώματος (συνιστώνται τα εντομοαπωθητικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο – DEET – και ακολουθούνται οι οδηγίες που αναφέρονται στο σκεύασμα),
γ) κατάλληλο ντύσιμο των ατόμων που ασχολούνται με κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες και συγκεκριμένα, πουκάμισα με μακριά μανίκια που κουμπώνουν στον καρπό, μακρύ παντελόνι, κάλτσες και γάντια. το παντελόνι θα πρέπει να τοποθετείται μέσα στις κάλτσες και τα μανίκια του πουκαμίσου μέσα στα γάντια,
δ) να γίνεται αυτοέλεγχος για τυχόν ύπαρξη τσιμπουριών στο δέρμα, μετά το πέρας αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση που εντοπιστεί η ύπαρξη τσιμπουριού να γίνεται παραπομπή σε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, ώστε να γίνεται σωστά η αφαίρεση του.
Ακολουθεί φυσικά καταγραφή των περιστατικών και συλλογή των τσιμπουριών. Έτσι βοηθούμε στην επιδημιολογική έρευνα, η οποία διεξάγεται στις περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου και των Νησιωτικών περιοχών του Βορείου Αιγαίου, από την οποία θα εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα.
Από τα περιστατικά που εξετάζονται καθημερινά τα αποτελέσματα δεν προκαλούν ανησυχία.
Ήδη στην περιοχή του Έβρου η Κτηνιατρική Υπηρεσία έχει δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας για τη χώρα μας.
Συνιστάται στους γεωργοκτηνοτρόφους να μην κατέχονται από φόβο και να κάνουν προσεκτική χρήση των φαρμάκων και πάντοτε σύμφωνα με τις υποδείξεις των κτηνιάτρων και της αναγραφόμενες στις συσκευασίες οδηγίες χρήσης. Η αλόγιστη χρήση μολύνει το περιβάλλον και μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις στον άνθρωπο και τα ζώα και εμφάνιση δηλητηρίων στο γάλα. Τέτοια περιστατικά σημειώθηκαν στον Έβρο και καλό είναι να τα αποφύγουμε.
Προφανώς επικίνδυνο δεν είναι το τσιμπούρι αλλά ο ιός, ο οποίος δεν υπάρχει ούτε μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα και πιθανότατα να ήρθε με κάποιο μεταφερόμενο ζώο από τη Τουρκία.
Έστω όμως και αν ο κίνδυνος είναι μικρός τα μέτρα για την αποτροπή πιθανής εξάπλωσης της νόσου είναι απαραίτητα και πρέπει να τηρούνται.