Χθες συμπληρώθηκαν 37 χρόνια από την ημέρα που γεννήθηκε το χάντμπολ στην Ελλάδα με τους πρώτους επίσημους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Αμύνταιο Φλώρινας στις 13 Φεβρουαρίου 1977 με την συμμετοχή των μαθητών του Γυμνασίου Αμυνταίου, της ΝΕΛΕ, του Αμύντα Αμυνταίου και του Εθνικού Κοζάνης.
Το μήνυμα του Προέδρου της ΟΧΕ Παντελή Χατζηιωάννου για την επέτειο του αθλήματος είναι: «Στους δύσκολους καιρούς του ελληνικού αθλητισμού απαιτείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά ενότητα και συστράτευση για να κατοχυρωθούν και να δικαιωθούν ακόμα περισσότερο οι θυσίες των πρωτοπόρων του αθλήματος που στα πέτρινα χρόνια έγραψαν ιστορία. Επειδή όπως φαίνεται τα πέτρινα χρόνια επιστρέφουν θα πρέπει με την συσπείρωση όλων να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση το άθλημα να πληγεί από την δύσκολη αυτή συγκυρία, αλλά αντίθετα να συνεχίσει την σημαντική πορεία που έχει διαγράψει τα τελευταία χρόνια».
Ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης Χρήστος Κοτζαμανίδης είπε στην ιστοσελίδα της ΟΧΕ: «Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο και μου φέρνει στο νου, όλα όσα ζήσαμε τα πρώτα χρόνια και στην συνέχεια, σε αυτό το άθλημα. Με συγκίνηση και νοσταλγία θυμόμαστε όλα αυτά τα ωραία χρόνια».
Ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης Θανάσης Ζάκας θυμάται: «Οι μαθητές ήθελαν μία διέξοδο, καθώς υπήρχε μόνο μία καφετέρια στο Αμύνταιο εκείνη την εποχή. Δεν περιμέναμε ότι θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη για το άθλημα».
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Βετεράνων χάντμπολ του Αμύντα Αμυνταίου και προπονητής της γυναικείας ομάδας, Νίκο Γιώσκος αναφέρει: «Τότε στο ξεκίνημα δεν γνωρίζαμε ότι θα γράφαμε ιστορία. Καλώ όλους τους χαντμόλικους σε συστράτευση για το καλό του αθλήματος. Το επόμενο Σάββατο στον χορό του Συλλόγου θα εορταστεί δεόντως η επέτειος, θα τιμηθεί επίσης η γυναικεία ομάδα για την άνοδο της στην Α1 Ανδρών, οι αθλητές που πρόσφεραν στον Αμύντα και οι χορηγοί».
Ο Διευθυντής του μουσικού γυμνασίου Αμυνταίου Βασίλης Τραιανός, είπε: «Οι πρωτεργάτες του αθλήματος στην Ελλάδα είναι οι Θανάσης Ζάκας και Χρήστος Κοτζαμανίδης. Εμείς ως μαθητές τότε δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας. Το χάντμπολ μας έδωσε πολλές χαρές, παίξαμε στην Εθνική ομάδα και είναι πάντα στην καρδιά μας. Το… μικρόβιο για την απαρχή του αθλήματος, έδωσε ο Δήμος Μαγγλάρας, παλιός πρωταθλητής του Στίβου, που ήταν παρών σε εκείνους τους αγώνες».
Ο αρχηγός του Εθνικού Κοζάνης εκείνη την εποχή, Ζήνων Παγούνης σχολίασε: «Οι αγώνες έγιναν στο χωμάτινο γήπεδο έξω από το γυμνάσιο. Οι γραμμές είχαν χαρακτεί με μαρμαρόσκονη. Εμείς φτιάξαμε μία ομάδα με προπονητή τον Θανάση Μιμήτο. Στην συνέχεια ανταποδίδοντας την φιλοξενία παίξαμε στην Κοζάνη με τον Αμύντα. Μου φέρνουν συγκίνηση αυτές οι αναμνήσεις και τώρα και πάντα προσπαθούμε να φέρουμε στο άθλημα νέα παιδιά».
Από τους πρώτους αθλητές του Αμύντα, ο Κώστας Λαζαρίδης αναφέρει: «Το χάντμπολ είναι η ζωή μας. Από τότε που πιάσαμε την μπάλα, άλλαξε η ζωή μας, πήρε άλλο νόημα και έδωσε νέο χαρακτήρα σε εμάς. Το όνειρο μου είναι να δω όλα τα παιδιά του Αμυνταίου να παίζουν χάντμπολ. Η διάθεση όλων μας άλλαξε όταν η γυναικεία ομάδα ανέβηκε στην Α1 Γυναικών και βλέπω μεγάλη διάθεση στους μαθητές να μάθουν για το άθλημα. Εκτός από τους Ζάκα, Κοτζαμανίδη θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους Προέδρους και τα Δ.Σ. που είχαμε στον Αμύντα στην διάρκεια αυτών των ετών».