Σε οριακό σημείο κινείται το φορτίο ηλεκτροδότησης της χώρας λόγω ότι εκτός λειτουργίας βρίσκονται τις μέρες αυτές τρεις μονάδες στον Ατομηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) του Αγίου Δημητρίου, συνολικής ισχύος 985 MW.
Πρόκειται για τις μονάδες ΙΙΙ (3η) ισχύος 310 MW η οποία βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω προγραμματισμένων εργασιών για την αντικατάσταση των φίλτρων της μονάδας με νέας γενιάς. Για την μονάδα Ι (1η) ισχύος 300 MW, στην οποία παρουσιάστηκαν κάποιες βλάβες και έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από την Πέμπτη και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σήμερα και για την μονάδα V (5η) ισχύος 375 MW η οποία βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το Σάββατο 21 Ιουνίου, καθώς εντοπίστηκαν κάποιες μικροζημιές και η διεύθυνση του σταθμού αποφάσισε να την θέσει εκτός λειτουργίας προκειμένου μαζί με την επισκευή των ζημιών να κάνει και τη συντήρηση της μονάδας. Η 5η μονάδα, σύμφωνα με τον διευθυντή του σταθμού, Θεόδωρο Παπαδέλη, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αύριο Κυριακή.
Στο μεταξύ τέθηκε προχθές σε λειτουργία η ΙΙΙ μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας που ήταν εκτός, η επαναλειτουργία της οποίας προξένησε νέο περιβαλλοντικό πρόβλημα πνίγοντας την γύρω περιοχή στο νέφος, αφού η επανεκκίνηση γίνεται με πετρέλαιο.
Όσο για την μονάδα ΙΙΙ του Αγίου Δημητρίου στην οποία ολοκληρώνεται η εγκατάσταση των νέων φίλτρων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Παπαδέλης στον «Π», αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την ερχόμενη εβδομάδα (αρχές Ιουλίου) και πρόκειται να αναβαθμίσει σημαντικά το περιβάλλον της περιοχής καθώς θα μπορέσουν να τεθούν συνολικά σε λειτουργία τα νέα φίλτρα των μονάδων του σταθμού. Υπενθύμισε μάλιστα ότι το κόστος εγκατάστασης των νέων φίλτρων του σταθμού ανήλθε σε 130 εκατομμύρια ευρώ.
Ασφυκτικές είναι όμως οι πιέσεις που προξένησε στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας το γεγονός ότι τρεις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου βρίσκονται εκτός λειτουργίας, καθώς η συνολική ισχύς τους αγγίζει τα 1000 MW. Πόσο μάλλον που η ζήτηση την Πέμπτη άγγιξε τα 10.100 MW, ενώ στα ίδια επίπεδα αναμενόταν να κινηθεί και κατά τη χθεσινή μέρα, με συνέπεια να δουλεύουν στο φουλ τα υδροηλεκτρικά και τα αιολικά πάρκα για την κάλυψη των αυξημένων και αναγκών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται.
Ερωτώμενος σχετικά ο διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου (ΛΚΔΜ), Χρήστος Δαβάκος, παραδέχθηκε ότι η μεγάλη ζήτηση δημιουργεί πίεση στο σύστημα, αν και διέβλεψε ότι δεν απειλείται κίνδυνος διακοπής «μπλακ άουτ» του συστήματος, αφού μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση των 10.000 MW, θυμίζοντας ότι την περσινή περίοδο η ζήτηση είχε ανέλθει στα 10.600 MW. Δεν παρέλειψε πάντως να απευθύνει έκκληση στο καταναλωτικό κοινό για λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών και ιδιαίτερα των κλιματιστικών, καθώς εκτός από την υπερβολική κατανάλωση ρεύματος συντελούν και στην αύξηση της εξωτερικής θερμοκρασίας, πόσο μάλλον που «το σύστημα δεν είναι ανεξάντλητο», όπως είπε.
Άδραξε μάλιστα την ευκαιρία να αναφερθεί και στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΔΕΗ να περιορίσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα της περιοχής από τη δραστηριότητα των ορυχείων. Σημείωσε, όμως, ότι λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται είναι αδύνατον να μηδενιστεί το πρόβλημα και πως μονάχα για βελτίωση μπορεί να μιλάμε και όχι για εξάλειψη του φαινομένου, πόσο μάλλον που οι εργολάβοι που δουλεύουν στα ορυχεία δεν λαμβάνουν και κείνοι τα απαιτούμενα μέτρα για τον περιορισμό εκπομπής τέφρας και σκόνης.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ