Το δημοτικό συμβούλιο Πτολεμαΐδας ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον οικονομικό απολογισμό του έτους 2007 καθώς και τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης της ίδιας χρονιάς, στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.
Τα εισπραχθέντα έσοδα του δήμου Πτολεμαΐδας για το 2007 ανέρχονται σε 23,5 εκ. ευρώ (ποσό ύψους 548,769,43 ευρώ μένει να εισπραχθεί), ενώ τα έξοδα για την ίδια χρονιά ανήλθαν σε 20.334.979,04 ευρώ.
Για έναν εντελώς διαφορετικό ισολογισμό από τα προηγούμενα έτη έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κων/νος Ανδρεάδης εισηγούμενος τα θέματα και εξέφρασε ταυτόχρονα την ικανοποίηση της δημοτικής αρχής για τη διαφανή διαχείριση των εσόδων – εξόδων του δήμου. Στις επιφυλάξεις μελών της αντιπολίτευσης για την αργή απορρόφηση κονδυλίων από διάφορα προγράμματα, όπως τον «ΘΗΣΕΑ», διαβεβαίωσε ότι μέχρι το 2011 θα απορροφηθούν όλα τα κονδύλια των έργων που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα, όπως και σε άλλα προγράμματα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «θα ολοκληρώσουμε το έργο μας μέσα στη θητεία μας. Στα άλλα δύο χρόνια που μάς μένουν θα απορροφήσουμε άλλα τόσα χρήματα και δεν θα αφήσουμε ούτε μία δραχμή στα προγράμματα και στα ταμεία από τα οποία εισπράττουμε χρήματα».
Η αντιπολίτευση, με εξαίρεση δύο συμβούλους της παράταξης του Λευτέρη Λεσγίδη, έδωσε θετική ψήφο, αν και με επιφύλαξη όπως σημείωσε. Όπως ανέφερε ο Αριστείδης Προσκυνητόπουλος από την αντιπολίτευση, πείστηκαν από τα λεγόμενα του ορκωτού λογιστή ότι πρόκειται για καθαρά λογιστικό θέμα, για καθαρά τεχνοοικονομικά στοιχεία, τα οποία είναι σε άριστη κατάσταση, ενώ την ίδια στάση κράτησε και ο συνδυασμός του Σταύρου Φραγκουλίδη.
Αναφερόμενος στις δύο αρνητικές ψήφους της παράταξης του Λευτέρη Λεσγίδη ο εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Καλαϊτσίδης, εξήγησε ότι εάν δει κανείς τον ισολογισμό και τον απολογισμό που κατέθεσε ο δήμος και τον προϋπολογισμό (ύψος περίπου 55 εκ. ευρώ) φαίνεται ότι απορροφήθηκε το 40% των προϋπολογισθέντων εσόδων, πράγμα ενδεικτικό, που δείχνει ότι δεν πρόκειται για λογιστικό πρόβλημα αλλά πολιτικό, διαχείρισης και αναπτυξιακής προοπτικής. Διότι δείχνει «πως ένας δήμος εκτελεί έργο, αξιοποιεί προγράμματα, έχει έσοδα, εάν κάνει δάνεια, τι χρωστάει και τι υπηρεσίες παρέχει στους πολίτες». Ανέφερε και ως παράδειγμα το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ λέγοντας ότι «δεν τα πάμε καθόλου καλά» αφού σε δύο χρόνια ο δήμος εισέπραξε μόλις 1 εκ. ευρώ και το πρόγραμμα τελειώνει το 2011.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ