Ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα έστειλε η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος “Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…, μια αληθινή ιστορία” του Δημήτρη Βλαχοπάνου, του Φιλολόγου από το Κομμένο της Άρτας που παρουσιάστηκε στις 19 Οκτωβρίου στην Πτολεμαΐδα, στην πόλη στην οποία υπηρέτησε για αρκετά χρόνια ως εκπαιδευτικός, ενώ η εκδήλωση συνοδεύτηκε με την προβολή ντοκουμέντων σχετικών με τη γερμανική θηριωδία στο Μεσόβουνο και στους Πύργους Εορδαίας.
Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία της τραγικής νύφης του Κομμένου Άρτας, της Αλεξάνδρας Μάλλιου, που άφησε την τελευταία της πνοή μπροστά στα ναζιστικά γερμανικά όπλα το πρωί της επομένης του γάμου της, στις 16 Αυγούστου 1943, την ώρα που η οικογένειά της την ξεπροβόδιζε από το σπίτι της.
Παρουσιάζοντας το βιβλίο του ο Δ. Βλαχοπάνος, ανέφερε ότι η Αλεξάνδρα παντρεύτηκε στις 15 Αυγούστου το απόγευμα και το πρωί της Δευτέρας, την ώρα που ετοιμαζόταν με τον άνδρα της Θεοχάρη να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή ήρθαν οι γερμανοί, έκαψαν το χωριό και σκότωσαν ανελέητα 317 κατοίκους του Κομμένου. «Δεν σεβάστηκαν τίποτε και μονάχα την ώρα που τελείωνε ο γάμος σκότωσαν 40 άτομα που ξεπροβόδιζαν τη νύφη στο χωριό του γαμπρού που το χώριζε το ποτάμι του Κομμένου, εφαρμόζοντας το δόγμα βία χωρίς όρια».
«Η Αλεξάνδρα με το γάμο της αποτελεί για μένα και για πολλούς ακόμα την πιο μεγάλη κραυγή διαμαρτυρίας και καταγγελίας των εγκλημάτων πολέμου», ανέφερε ο συγγραφέας, καθώς «σε όλο τον κόσμο βρίσκεις ολοκαυτώματα, σφαγές, αλλά εδώ καταδεικνύεται σε όλο της το μέγεθος η θηριωδία του ναζισμού. Είχαμε σφαγή, πυρπόληση του χωριού και γάμο. Ο Θεόδωρος Μάλλιος ο πατέρας της Αλεξάνδρας είχε 9 παιδιά. Εκείνη τη μέρα σκοτώθηκαν ο πατέρας, η μάνα και τα 7 από τα 9 παιδιά, εκ των οποίων η νιόπαντρη Αλεξάνδρα και απόμειναν μόνο δύο, ο Αλέξανδρος και η Μαρία να κουβαλούν τη μνήμη. Θεώρησα ότι πρέπει να εκπληρώσω ένα χρέος απέναντι στη νέα γενιά, να διηγηθώ την αληθινή ιστορία της Αλεξάνδρας, μια τραγική ιστορία της ναζιστικής θηριωδίας που γνώρισε η χώρα μας. Για να καταλάβει ο κόσμος τι είναι ο ναζισμός, την ιστορία του φασισμού. Γιατί ο φασισμός δεν είναι μια υπόθεση απλή και ότι όσο αφήνουμε αυτό το φίδι να μεγαλώνει δεν μπορεί κανένας να κοιμάται ήσυχος. Αφηγούμαι την ιστορία της Αλεξάνδρας για να δείξω ότι εκτελούνταν αδιακρίτως άμαχοι, διότι ούτε η νύφη ούτε τα μικρά παιδιά αποτελούσαν κίνδυνο για τη ναζιστική Γερμανία.»
Την ανάγκη συνέχισης διεκδίκησης της δικαίωσης των μαρτυρικών κοινοτήτων της χώρας μας τόνισε ο Ηλίας Λάμπρης, Τοπικός Σύμβουλος της μαρτυρικής κοινότητας Κομμένου, τονίζοντας ότι «είναι αδικαίωτη η ιστορία τους αυτή τη στιγμή». Έκανε αναφορά στα 70 χρόνια από τη σφαγή του Κομμένου και υπογράμμισε ότι «πρέπει να πειστεί η ελληνική κυβέρνηση να βάλει την υπογραφή της για να συνεχίσει η δίκη για τις γερμανικές επανορθώσεις. Η απόφαση για το Δίστομο γίνεται δεκτή ανά πάσα στιγμή, αρκεί να υπογράψει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, γιατί αυτό είπε το δικαστήριο της Χάγης». Τόνισε ακόμη ότι όλα τα μαρτυρικά χωριά πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να αποφασίσουν οι πολίτες πλέον που έχουν θύματα και δεν θέλουν να χαθεί αυτή η μνήμη, ώστε να συντονιστεί μια κοινή δράση για να συνεχιστεί ο αγώνας για τη δικαίωσή τους, αλλά και για να μάθει όλη η Ελλάδα για τα μαρτυρικά χωριά, γιατί τα ολοκαυτώματα του Μεσοβούνου και των Πύργων δεν τα ξέρει η υπόλοιπη Ελλάδα.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υφυπουργός Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο καθένας μας από τη θέση που βρίσκεται πρέπει να φωνάξει ακόμα πιο δυνατά, γιατί όλες αυτές οι ψυχές που χάθηκαν την περίοδο της γερμανικής κατοχής ζητούν και χρειάζονται μια δικαίωση.
«Είναι τραγικό να ξεχνάμε την ιστορία μας και τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά του τόπου μας, αυτό το χρέος πρέπει να το νοιώθουμε όλοι», ανέφερε η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, συγχαίροντας τον Δ. Βλαχοπάνο, διότι με το μυθιστόρημά του συμβάλλει στο να μην ξεχαστεί η ιστορία αυτής της τραγικής περιόδου.
Τα συγχαρητήριά του στον συγγραφέα γιατί με την πένα του ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει πτυχές της μαρτυρικής κοινότητας του Κομμένου, εξέφρασε και ο αντιδήμαρχος Σοφοκλής Σιδηρόπουλος και πρόσθεσε: «Έχουμε χρέος εμείς, η πρώτη γενιά μετά τις θηριωδίες της περιόδου εκείνης, να επανασυγκροτήσουμε το δίκτυο των μαρτυρικών κοινοτήτων και να προωθήσουμε τη διδασκαλία της ιστορίας της γερμανικής κατοχής στην εκπαίδευση.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ