Τρόπους να καταργήσουν στην ουσία της μια κατάκτηση των εργαζομένων που απασχολούν ανακάλυψαν κάποιοι εργολάβοι που εκτελούν έργα για λογαριασμό της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτική Μακεδονίας, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενες σε εργολάβο που δραστηριοποιείται στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ).
Σε κινητοποίηση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη εργαζόμενοι σε εργολάβο στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, με πρωτοβουλία του ΣΕΕΝ καθώς οι δύο απολυμένες είναι μέλη του, εκφράστηκε η διαμαρτυρία τους για την άδικη απόλυση των δύο συναδέλφων τους οι οποίες αρνήθηκαν να ενδώσουν στην απαίτηση της εργοδότριάς τους να επιστρέψουν μέρος του νόμιμου μισθού τους που είχε καταθέσει στην τράπεζα.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Πέτρος Ταταρίδης, πριν λίγο καιρό με απόφαση του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ αποφασίσθηκε να μπει κάποιο φρένο στις δουλεμπορικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι εργαζόμενοι σε εργολάβους, που δεν πλήρωναν τους εργαζόμενους με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δεν απέδιδαν τις νόμιμες αποδοχές τους, όπως υπερωρίες, επιδόματα κλπ.. Η ΔΕΗ έδωσε εντολή να κατατίθενται στις τράπεζες οι αποδοχές των εργαζομένων στους εργολάβους, προκειμένου να αποφεύγεται το φαινόμενο παράνομης παρακράτησης των νόμιμων αποδοχών τους από τους εργοδότες.
Κατήγγειλε ότι οι δύο εργαζόμενες απολύθηκαν όταν αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις επιταγές της εργοδότριάς τους να επιστρέψουν μέρος τους μισθού τους, και συγκεκριμένα το ποσό των 300€ από τα 900€ που εισέπραξαν από την τράπεζα.
Σημείωσε μάλιστα ότι σε συνάντηση που είχαν για το θέμα αυτό με τον διευθυντή του σταθμού εκείνος δήλωσε αδυναμία παρέμβασης και ότι αρνήθηκε να δώσει στο σωματείο τις συμβάσεις εργασίας των δύο εργαζομένων, με αποτέλεσμα το ΣΕΕΝ να καταγγείλει τις απολύσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας. Ταυτόχρονα, είπε, το ΣΕΕΝ προσφεύγει στη δικαιοσύνη καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα να κηρυχθούν άκυρες και παράνομες οι απολύσεις των δύο εργαζομένων.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ