Θετική γνωμοδότηση για τη δημιουργία δύο νέων αιολικών πάρκων στα διοικητικά όρια του Δήμου Εορδαίας, έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας στη συνεδρίαση της Τρίτης, αν και το θέμα στάθηκε αφορμή για να καταδειχθεί η πλήρης απουσία μιας γενικότερης στρατηγικής για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην περιοχή, αφού από καιρό αντίστοιχα θέματα έρχονται αποσπασματικά για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ειδικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας γνωμοδότησε θετικά, κατά πλειοψηφία, για την ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του έργου Αιολικό πάρκο «ΑΣΚΙΟ Ι» συνολικής ισχύος 24 Mw στις θέσεις «Κουρούμπα Κορυφή Βράχος» των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης της Π.Ε. Κοζάνης, της εταιρείας με την επωνυμία «ΡΟΚΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΟΖΑΝΗ 1 ΑΒΒΕ», που συμπεριλαμβάνει περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων Ασβεστόπετρας και Μαυροπηγής και εκτείνεται στα διοικητικά όρια οικισμών του Δήμου Κοζάνης.
Σύμφωνα με την ΜΠΕ πρόκειται για ένα έργο που αφορά την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της περιοχής και η θέση του προσδιορίζεται περίπου 7 χιλμ. νότια της Πτολεμαΐδας και 13 χιλμ. βορειοδυτικά της Κοζάνης, 2 χιλμ. από τον οικισμό της Ασβεστόπετρας, 3,2 χιλμ. από τον οικισμό της Μαυροπηγής, 700 μέτρα από τον οικισμό Λιβερών, 2,7 χιλμ από τον οικισμό Σιδερών και 4 χιλμ. από τον οικισμό της Ποντοκώμης.
Τα οικονομικά οφέλη που συνεπάγεται η επένδυση αυτή για τις ενδιαφερόμενες τοπικές κοινότητες τόνισαν στις τοποθετήσεις τους η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Χαράλαμπος Παναγιωτίδης, επισημαίνοντας ότι το 3% των κερδών αποδίδονται στις τοπικές κοινότητες, ενώ δεν παρέλειψαν να σημειώσουν ότι υπάρχει θετική γνωμοδότηση για την ΜΠΕ του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου από τις Τ.Κ. Ασβεστόπετρας και Μαυροπηγής.
Το Δ.Σ. ενέκρινε επίσης κατά πλειοψηφία την εκμίσθωση έκτασης 70, 6 στρεμμάτων για εγκατάσταση του έργου «Αιολικό πάρκο Ανατολικό Άσκιο/ Μαγούλα- Ε. Τζαβάρα & ΣΙΑ ΕΕ,» για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή έναντι ποσού 40.000 ευρώ ετησίως και τα έσοδα να αποδίδονται αποκλειστικά στην Τ.Κ. Βλάστης για την εκτέλεση έργων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινότητας.
Σοβαρές ενστάσεις για τη δημιουργία δύο νέων αιολικών πάρκων σε περιοχές που αποτελούν τον φυσικό πνεύμονα της περιοχής και αντίδοτο στην περιβαλλοντική επιβάρυνσή της από τη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ και μάλιστα χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, εξέφρασαν η μείζων και έλασσον αντιπολίτευση, καθώς επίσης η ανεξάρτητη δ.σ. Ιωάννα Ανδρονικίδου.
Την αντίθεσή του στο να έρχονται έτσι τέτοια στο Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Κωτσίδης, λέγοντας ότι «δεν μπορεί σήμερα να συζητάμε για το Άσκιο, προχθές για το Βέρμιο» και τόνισε ότι πρέπει «να αποφασίσουμε για το ποιες περιοχές θα γίνει ανάπτυξη αιολικών πάρκων». Αναφέρθηκε σε μελέτες που καταδεικνύουν ότι οι ανεμογεννήτριες μπορούν να διασπείρουν τα αιωρούμενα σωματίδια, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και στη διατάραξη του μικροκλίματος της περιοχής από τη λειτουργία ανεμογεννητριών, καθώς επίσης στις επιπτώσεις στην πανίδα της περιοχής και τόνισε ότι η δημοτική αρχή έχει ευθύνη να προστατεύσει το περιβάλλον της περιοχής «γιατί θέλει να ζήσει και η επόμενη γενιά εδώ.»
Αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο δ.σ. του συνδυασμού του, Στέλιος Τογρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι όπου εγκαθίστανται αιολικά πάρκα καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι για το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο θα χαραχτούν 140 χιλιόμετρα δρόμοι! Δήλωσε δε ότι καταψηφίζει το θέμα επειδή δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας μας για τον έλεγχο εφαρμογής της ΜΠΕ.
Την απουσία κεντρικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων κατήγγειλε και η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Βασιλική Στεργίου, δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν τάσσεται κατά των εναλλακτικών μορφών ενέργειας αλλά κατά της επιλογής να δίνονται σε ιδιώτες γη, νερό κι αέρας. «Δεν έμεινε τίποτε από το δημόσιο πλούτο», είπε και τάχθηκε υπέρ του δημόσιου σχεδιασμού ενέργειας για να έχουν όλοι φθηνό ρεύμα.
Ενστάσεις διατύπωσε και η Ιωάννα Ανδρονικίδου, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη αιολικών πάρκων δεν πρέπει να γίνεται σε ανθρωπογενείς περιοχές και που χαρακτηρίζονται για το φυσικό τους κάλλος, όπως για παράδειγμα η Βλάστη κι έκανε μνεία στις επιπτώσεις που θα έχουν τέτοιες δραστηριότητες στην προσπάθεια της περιοχής για την ανάδειξή της σε τουριστικό προορισμό.
Απαντώντας εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας είπε ότι στην περιοχή μελέτης του αιολικού του Ασκίου δεν υπάρχει θεσμοθετημένη περιοχή που να υπάγεται στις προστατευόμενες περιοχές με τη Σύμβαση της Βαρκελώνης, ότι δεν υφίστανται διατηρητέα Μνημεία της φύσης και ότι είναι εκτός ορίων του “NATURA 2000”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα οικονομικά οφέλη που θα υπάρχουν για τις εν λόγω Τοπικές Κοινότητες.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ