Ο εργατολόγος Σπύρος Μπαλατσούκας δεν απέκλεισε δικαστικές προσφυγές, αφού πρώτα δημοσιευτεί ο νόμος και εκδοθούν ερμηνευτικές εγκύκλιοι
Ενημερωτική συνάντηση σχετικά με τις τελικές ρυθμίσεις του νόμου για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και την αντίστοιχη κατάργηση των θέσεων των δημοτικών αστυνομικών, πραγματοποιήθηκε προχτές το μεσημέρι, στα κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας Κοζάνης.
Την ενημέρωση στους υπό απόλυση δημοτικούς αστυνομικούς έκανε ο νομικός σύμβουλος του σωματείου εργαζομένων του δήμου, εργατολόγος Σπύρος Μπαλατσούκας, ενώ στη συνάντηση ήταν έκδηλη η απόγνωση των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίοι χάνουν ξαφνικά τη δουλειά τους. Ο δικηγόρος επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης ως προς το εργασιακό μέλλον του προσωπικού, προσθέτοντας ότι «τελούμε εν αναμονή της δημοσίευσης του νόμου και της έκδοσης τυχόν ερμηνευτικών εγκυκλίων, προκειμένου να διευκρινισθούν οι προβλεπόμενες διατάξεις, γιατί σήμερα το τοπίο είναι θολό και η κατάσταση ρευστή». Στη συνέχεια – είπε – μπορούμε να δούμε αν υπάρχουν περιθώρια για κάποιες «νομικές κινήσεις και ποιες ακριβώς μπορεί να είναι αυτές». Για παράδειγμα αναφέρθηκε πως από πουθενά δεν διασφαλίζεται η ένταξη της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ.
Το βέβαιο είναι ότι η ημερομηνία κλειδί είναι η 23η Σεπτεμβρίου 2013, οπότε οι 40 δημοτικοί αστυνομικοί τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Η χρονική περίοδος της διαθεσιμότητας είναι 8 μήνες και στο διάστημα αυτό θα λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους. Ερωτηματικό υπάρχει εάν τελικώς μπαίνουν σε διαδικασία κινητικότητας, οπότε ίσως ορισμένοι απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.λ.π ή θα απολυθούν οριστικά.
Σχετικά με το ενδεχόμενο μετατάξεων στην Ελληνική Αστυνομία, σε «νομική γνωμάτευση» της γνωστής εργατολόγου Μαρίας – Μαγδαληνής Τσίπρα, αναφέρεται: «Οι γενικές αναφορές των ως άνω διατάξεων, περί μετατάξεως στην Ελληνική Αστυνομία ή σε άλλους κλάδους με υπουργική απόφαση, προϋποθέτουν για μια ακόμα φορά την ύπαρξη βουλήσεως να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μετάταξη, η οποία δεδομένων των μνημονιακών δεσμεύσεων της Κυβερνήσεως δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ρητώς προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα πρέπει να οδηγηθούν στην πόρτα της εξόδου του Δημοσίου συνολικά 25.000 υπάλληλοι. Είναι τουλάχιστον ουτοπιστικό να πιστεύει κανείς, ότι η Κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την απορρόφηση του προσωπικού αυτού, και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όταν πρόθεση της είναι να προβεί στην μείωση του προσωπικού του Δημοσίου. Και εάν πραγματικά, η επιδίωξη ήταν να μεταταχθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί είναι απορίας άξιο γιατί δεν προβλέφθηκε στον νόμο η υπαγωγή τους στην κατάσταση της κινητικότητας της παραγράφου Ζ1 του άρθρου Μόνου του ν.4093/2012 χωρίς να καταργηθούν οι θέσεις τους από την δημοσίευση του Πολυνομοσχεδίου και χωρίς να τεθούν σε διαθεσιμότητα».
Πάντως, από την πλευρά του ο Σπ. Μπαλατσούκας έκανε λόγο για «διάτρητο νόμο με σοβαρές παρανομίες, τις οποίες ανέδειξε η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, καθώς αντίκειται στο άρθρο 102 του Συντάγματος για το αυτοδιοίκητο των Δήμων». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «εργοδότης των δημοτικών αστυνομικών είναι ο εκάστοτε δήμος και όχι το υπουργείο Οικονομικών ή το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης».
Να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αστυνομία Κοζάνης αριθμεί 40 άτομα: 6 Π.Ε. εκ των οποίων οι 2 διαθέτουν μεταπτυχιακό, 12 Τ.Ε. και 22 Δ.Ε. Υπάρχει ένα ζευγάρι δημοτικών αστυνομικών, ο ένας εκ των οποίων μπορεί να εξαιρεθεί, εξαιρούνται και οι 2 κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, καθώς και ένας που με μονογονεϊκή οικογένεια, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα εξαιρεθεί, καθώς αυτό εξαρτάται και από το εισόδημα.
Στο μεταξύ, αυτό το διάστημα η Δημοτική Αστυνομία Κοζάνης υπολειτουργεί, καθώς η δαμόκλεια σπάθη της απόλυσης απειλεί όλο το προσωπικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ