Άμεση κατάρτιση σχεδίου χάρτη υγείας Δυτικής Μακεδονίας, στον οποίο θα καταγραφούν οι υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό και οι πόροι και θα χαραχθούν στρατηγικές για την επόμενη δεκαετία ανάλογα με τις ανάγκες της περιφέρειας, αλλά και δημιουργία ενός Νέου Περιφερειακού Νοσοκομείου, πλήρως εξοπλισμένου και στελεχωμένου, που θα παρέχει τριτοβάθμια περίθαλψη, το οποίο προτείνεται να χωροθετηθεί στη θέση του παλαιού στρατοπέδου, μεταξύ Koίλων – Νικόπολης Κοζάνης, ώστε να είναι ταχύτατη η πρόσβαση από κάθε γωνιά της Δυτικής Μακεδονίας, προτείνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Δυτικής Μακεδονίας.
Τα παραπάνω εμπεριέχονται στην πρόταση που καταθέτουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Δυτικής Μακεδονίας, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων τους που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου στα Γρεβενά με θέμα «Παροχή υγείας στη Δυτική Μακεδονία και Υγειονομικό Σύστημα».
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση αποφασίσθηκαν τα κάτωθι: «Είναι γνωστό στους πάντες (Υπουργεία, Νομαρχίες, Δημαρχεία, Κοινωνία-Πολίτες) η ανεπαρκέστατη παροχή υγείας στη Δυτική Μακεδονία.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης επανειλημμένες φορές έχει εκφράσει στο παρελθόν, τον προβληματισμό, τις αγωνίες και τις προτάσεις του για την χαμηλού επιπέδου παρεχόμενη προς (τους πολίτες) υγεία στη Δυτική Μακεδονία.
Η χρονίζουσα αυτή κατάσταση, που πολλές φορές θυμίζει «τριτοκοσμικές» συνθήκες, οφείλεται:
1. Στον ανισομερή τρόπο κατανομής πόρων, ανθρώπινου δυναμικού, εξοπλισμού και αρμοδιοτήτων σε πανελλαδική κλίμακα”
2. Στην έλλειψη ενός «σοβαρού» -τριτοβάθμιας περίθαλψης Νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία, «συνδεδεμένο» με Ιατρική Σχολή (παλαιό αίτημα του Συλλόγου).
3. Μη ορθολογική αναποτελεσματική χρήση του υπάρχοντος προσωπικού, πόρων, εξοπλισμού – υποδομών (κατακερματισμός υποδομών, κατασπατάληση οικονομικών πόρων ).
4. Ανυπαρξία περιφερειακής πολιτικής υγείας στη Δυτική Μακεδονία (υπερυγκεντρωτική λειτουργία των Υπουργείων που παρέχουν υγεία).
5. Περικοπές δαπανών στο χώρο υγείας, και έλλειψη οικονομικών κινήτρων για προσέλευση γιατρών στα Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας.
6. Ανεπαρκής διεκδίκηση από το πολιτικό προσωπικό της Δυτικής Μακεδονίας των δίκαιων αιτημάτων του υγειονομικού συστήματος της περιφέρειάς μας άμεση και ταχύτατη πρόσβαση (μέσω Εγνατίας και καθέτων από κάθε γωνιά της Δυτικής Μακεδονίας).
7. Συντεχνιακές (επαρχιακού τύπου) ανταγωνιστικές διαθέσεις των πολιτικών ηγεσιών (για πελατειακούς λόγους) που συμπαρασύρουν και τις τοπικές κοινωνίες στον άγονο αυτό ανταγωνισμό.
8. Συναισθηματική αντιμετώπιση (χωρίς αποτέλεσμα) των σοβαρών προβλημάτων της παρεχόμενης υγείας από πλευράς των τοπικών κοινωνιών και εκφραστών της (π.χ. κινητοποίηση, αρθρογραφία. κ-λ. π. μετά από θάνατο συμπολίτη μας).
9. Ελλιπής σχεδιασμός αλλά και συντονισμός των φορέων θεσμών και λειτουργών στο χώρο της υγείας στην Περιφέρειά μας. (Δεν υπάρχει ένας χάρτης Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας).
Έχοντας λοιπόν, υπόψη όλα τα παραπάνω και ότι διανύουμε περίοδο «ισχνών αγελάδων» μετά από διεξοδική συζήτηση καταλήξαμε στις κάτωθι προτάσεις
1. Συνάντηση των Ιατρικών Συλλόγων Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό τον συντονισμό των δράσεών μας και την ενιαία πρότασή μας.
2. Κινητοποίηση όλου του πολιτικού προσωπικού όλων των κομμάτων (Βουλευτές, Νομάρχες, Δημάρχους, φορείς – θεσμούς – πρόσωπα και πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας).
3. Κατάθεση των προτάσεών μας και ενημέρωση όλων των Διοικητικών μηχανισμών του χώρου υγείας (Διοικητές – Δ.Σ. Νοσοκομείων, Πρωτοβάθμιας Υγείας, Συνδικάτα, φορείς και λειτουργούς της υγείας: γιατρών, Νοσηλευτών, μαζικούς φορείς), έτσι ώστε οι προτάσεις να στηριχθούν απ’ όλους.
Συνοπτικά η πρότασή μας έχει ως εξής:
1. Δημιουργία ενός Νέου Περιφερειακού Νοσοκομείου, που θα παρέχει τριτοβάθμια περίθαλψη, πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο, (με όλες τις ειδικότητες).
Η προτεινόμενη θέση είναι το παλαιό στρατόπεδο (10η ΜΕ μεταξύ Koίλων – Νικόπολης ΚΟΖΑΝΗΣ). Θέση με άμεση και ταχύτατη πρόσβαση (μέσω Εγνατίας και καθέτων από κάθε γωνιά της Δυτικής Μακεδονίας).
2. Στους υπαρκτούς χώρους των Νοσοκομείων θα λειτουργούν πέντε ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) όπου θα προσφέρονται άμεσες βοήθειες στα σοβαρά και επείγοντα περιστατικά έτσι ώστε να μην χάνεται καμία ζωή (οξεία κοιλία, έμφραγμα κ.λ.π.).
Στους ίδιους χώρους θα λειτουργούν και οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας που θα παρέχουν υπηρεσίες επί 24ώρoυ βάσεως σ’ όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες ανεξάρτητα από το ασφαλιστικό τους ταμείο. (Είμαστε η μόνη χώρα όπου πέντε Υπουργεία παρέχουν υγεία, αμφιβόλου ποιότητας).
Στον Οργανισμό αυτό θα ενταχθούν άμεσα (υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό) τα : ΙΚΑ, Ο ΓΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΑΕΕ. ΔΕΗ.
3. Άμεση σύνδεση (Διοικητική . λειτουργική) του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας με τις περιφερειακές υποδομές υγείας (Περιφερειακό Νοσοκομείο, ΤΕΠ, Κ.Υ. Αστικού τύπου, Κ-Υ. υπαίθρου Κ.λ.π.).
4. Αντιστοίχιση των δομών υγείας με την Περιφερειακή και Δημοτική δομή της Δυτικής Μακεδονίας. Γιατί ο ανορθολογισμός η Δυτική Μακεδονία να ανήκει υγειονομικά στη Θεσσαλονίκη και Διοικητικοοικονομικά (ΕΣΠΑ κ.λ.π) στην Ήπειρο θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
5. Άμεση κατάρτιση σχεδίου χάρτη υγείας Δυτικής Μακεδονίας όπου θα καταγραφούν οι υποδομές – ανθρώπινο δυναμικό – πόροι και θα χαραχθούν στρατηγικές για την επόμενη δεκαετία ανάλογα με τις ανάγκες μας αλλά και την προοπτική σύνδεσης με τον ευρύτερο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων, όπως γίνεται στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία σ’ όλα τα επίπεδα (κεντρικό και Περιφερειακό) θα λάβει σοβαρά υπόψη την πρότασή μας και σύντομα θα δρομολογήσει την υλοποίησή της. Αλλά και οι φορείς Λαϊκής βούλησης της Άνω Μακεδονίας οφείλουν να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, έστω και ύστατη φορά».