Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας καλεί καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων να απασχοληθούν υπερωριακά
Αναστάτωση επικρατεί στα σχολεία του Ν. Κοζάνης αφού δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις καθηγητών στα γυμνάσια και λύκεια, με αποτέλεσμα να γεννιέται τις τελευταίες μέρες ένα νέο κύμα καταλήψεων στα σχολεία της Κοζάνης.
Αντιδράσεις εκφράζονται και από τον κλάδο των καθηγητών, παρέμβαση για το θέμα μάλιστα έκαναν με ανακοινώσεις τους οι Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Κοζάνης και Εορδαίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης καθηγητών σε διάφορες ειδικότητες, ιδιαίτερα στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ).
Σύμφωνα μάλιστα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Κοζάνης στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στις 3 Νοεμβρίου στην Κοζάνη, με πρωτοβουλία του συντονιστικού πρωτοβάθμιων σωματείων, με θέμα «Δημόσια Υγεία και Παιδεία στο απόσπασμα», φέτος ήταν η πρώτη χρονιά από το 1947 που δεν έγινε διορισμός εκπαιδευτικών ούτε στην δευτεροβάθμια ούτε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, γεγονός που χαρακτήρισε μάλιστα ως «πανευρωπαϊκή πρωτιά», ενώ δεν έγινε διορισμός αναπληρωτών, και έκανε λόγο για 40 κενά.
Την ίδια ώρα την έλλειψη εκπαιδευτικών καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Κοζάνης, με αφορμή έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, η οποία καλεί εκπαιδευτικούς διαφόρων κλάδων να απασχοληθούν υπερωριακά στη σχολική τους μονάδα, ή σε άλλες σχολικές μονάδες.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Κοζάνης για τα εκπαιδευτικά κενά αναφέρει συγκεκριμένα:
«Με έγγραφο που έχει θέμα «Προαιρετικές υπερωρίες εκπαιδευτικών» και ημερομηνία 5-11-2013, η Δ.Δ.Ε. Κοζάνης καλεί τους « εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ08, ΠΕ14.04, ΠΕ15, ΠΕ16, ΠΕ17.04, ΠΕ17.08, ΠΕ18.04, ΠΕ18.10 και ΠΕ18.33 που ενδιαφέρονται να απασχοληθούν υπερωριακά στη σχολική τους μονάδα, ή σε άλλες σχολικές μονάδες, να ενημερώσουν τους Διευθυντές των σχολείων τους».
Πρόκειται για επίσημη παραδοχή της αδυναμίας του υπουργείου να προσφέρει στους μαθητές τα αυτονόητα, εκπαιδευτικούς σε όλες τις ειδικότητες σε όλα τα μαθήματα από την αρχή του εκπαιδευτικού έτους. Δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους υπάρχουν ακόμη κενά σε πολλές ειδικότητες σε Γυμνάσια, σε Λύκεια, σε Μουσικά Σχολεία και σε ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ και σε πολλές περιπτώσεις σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Το πιο εξοργιστικό από όλα είναι ότι σε κάποιους από τους παραπάνω κλάδους υπάρχουν από το καλοκαίρι συνάδελφοι σε διαθεσιμότητα.
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά που οφείλονται αποκλειστικά στις πολιτικές του υπουργείου είναι η άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών στις ειδικότητες που υπάρχουν ελλείψεις και η κατάργηση της διαθεσιμότητας των συναδέλφων των ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ με ταυτόχρονη επαναφορά των τομέων που καταργήθηκαν το καλοκαίρι.»
Ρ.Β.