Τη διατήρηση του παραρτήματος του ΕΚΑΒ Κοζάνης ως διοικητικού και συντονιστικού κέντρου στη Δυτική Μακεδονία, την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης του τηλεφωνικού του κέντρου και τη δημιουργία ενός νέου τομέα που θα καλύπτει τις ανάγκες στην ευρύτερη ορεινή, δυσπρόσιτη, απομακρυσμένη και με γηρασμένο πληθυσμό περιοχή του Βοΐου, ζητά με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης.
Η υποβάθμιση του ΕΚΑΒ σε αυτή τη βιομηχανική περιοχή με τα αμέτρητα περιστατικά εργατικών ατυχημάτων, θα εντείνει τα προβλήματα διοικητικής μέριμνας, αλλά και τις υπάρχουσες δυσλειτουργίες που οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού και υπονομεύουν την ουσιαστική αποστολή του ΕΚΑΒ.
Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη με θέμα «Προβλήματα και αντιφατικές ενέργειες που αφορούν το ΕΚΑΒ Κοζάνης»:
«Έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ και σε πολίτες του νομού, προκαλεί η πρόταση τροποποίησης του υπάρχοντος Οργανισμού του ΕΚΑΒ. Στην πρόταση αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων, περιλαμβάνεται η μείωση των περιφερειών από 11 σε 8 και η υποβάθμιση του παραρτήματος ΕΚΑΒ Κοζάνης (με τους τομείς Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας) σε τομέα υπαγόμενο στο παράρτημα ΕΚΑΒ Λάρισας.
Στο σχεδιασμό αυτό, για τα παραρτήματα που συνενώνονται, προβλέπεται η μετατροπή τους σε Υποδιεύθυνση, κάτι που δε συμβαίνει για το παράρτημα Κοζάνης.
Την ίδια στιγμή σύσσωμες οι τοπικές αρχές στηρίζουν τη δημιουργία νέου κτιρίου για τις αυξημένες ανάγκες του ΕΚΑΒ Κοζάνης. Επίσης, ήδη, έχουν εγκριθεί υπηρεσιακά και ολοκληρώνονται οι εργασίες αναβάθμισης του τηλεφωνικού κέντρου, για να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις συντονισμού των περιστατικών του ΕΚΑΒ και στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.
Όμως, οι υπηρεσίες διοικητικής μέριμνας (τηλεφωνικό κέντρο, συνεργεία, προμήθειες υλικών) σύμφωνα με τη νέα πρόταση, προτείνεται να μεταφερθούν στη Λάρισα.
Παράλληλα, φαίνεται ότι καταργείται και η ιατρική υπηρεσία, πριν ακόμα το παράρτημα ΕΚΑΒ Κοζάνης μετατραπεί σε τομέα υπαγόμενο στη Διεύθυνση Λάρισας.
Άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα που υφίσταται είναι η έλλειψη καλού συντονισμού του ΕΚΑΒ με τις αντίστοιχες υπηρεσίες που προσφέρονται από τα Νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Δυτικής Μακεδονίας. Το πρόβλημα αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα στους τομείς Κοζάνης και Πτολεμαΐδας να παρατηρείται μεγάλη συσσώρευση των οφειλομένων ρεπό (έως τις 07-08-2013 συγκεντρώθηκαν 650 ρεπό για τον τομέα της Πτολεμαΐδας και 400 για τον τομέα Κοζάνης).
Πολλές φορές σύμφωνα με τους εργαζομένους στο ΕΚΑΒ παρατηρήθηκε το φαινόμενο, λόγω επείγοντος περιστατικού να είναι σε αναμονή άλλα 2 και 3 περιστατικά ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τις κλήσεις στα πληρώματα εκτός νομού Κοζάνης τις διαβιβάζουν εργαζόμενοι ανεκπαίδευτοι και άσχετοι με το αντικείμενο.
Επειδή με την πρόταση τροποποίησης του οργανισμού του ΕΚΑΒ, το παράρτημα Κοζάνης και οι τομείς της Δυτικής Μακεδονίας ουσιαστικά υποβαθμίζονται,
Επειδή η υποβάθμιση αυτή θα εντείνει όχι μόνον τα προβλήματα διοικητικής μέριμνας, αλλά ακόμα και της ουσιαστικής αποστολής του ΕΚΑΒ στη Δυτική Μακεδονία,
Επειδή λόγω των έντονων και βαρέων εργασιών βιομηχανικών δραστηριοτήτων με αρκετά επείγοντα περιστατικά εργατικών ατυχημάτων ανά έτος, του δύσκολου οδικού ανάγλυφου και των αυξημένων αναγκών υπηρεσιών υγείας στον πλειοψηφικά γερασμένο πληθυσμό της Π.Ε. Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας γενικότερα, οι απαιτήσεις για άρτιο και άμεσο συντονισμό των περιστατικών του ΕΚΑΒ είναι αναγκαίες όσο σε λίγες άλλες περιοχές της χώρας,
Επειδή επιπλέον του γηρασμένου πληθυσμού και του δύσκολου οδικού ανάγλυφου στην περιοχή του Δήμου Βοϊου Κοζάνης, υφίστανται και τα προβλήματα των δυσπρόσιτων και ορεινών οικισμών, γεγονός που επιβάλλει τη δημιουργία ενός νέου τομέα ή βάσης ΕΚΑΒ στην εν λόγω περιοχή,
Επειδή είναι παράλογο από τη μια η πολιτεία να χρηματοδοτεί την αναβάθμιση των υποδομών του ΕΚΑΒ στην Κοζάνη και από την άλλη να υποβαθμίζει τις ιατρικές και τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΚΑΒ στη Δυτική Μακεδονία,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1.Προτίθεται η Κυβέρνηση να διατηρήσει το παράρτημα ΕΚΑΒ Κοζάνης (ή ως υποδιεύθυνση στο νέο οργανόγραμμα) ως διοικητικό κέντρο στη Δυτική Μακεδονία;
2.Πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης το τηλεφωνικού κέντρου στην Κοζάνη; Προτίθεται η κυβέρνηση να διατηρήσει στην Κοζάνη το συντονιστικό κέντρο των περιστατικών της Δυτικής Μακεδονίας;
3.Προτίθεται η Κυβέρνηση να εξετάσει θετικά και να προβεί στη δημιουργία ενός νέου τομέα ή βάσης ΕΚΑΒ που θα καλύπτει τις ανάγκες στην ευρύτερη ορεινή, δυσπρόσιτη, απομακρυσμένη και με γηρασμένο πληθυσμό περιοχή Βοϊου Κοζάνης;»