Το Α΄ βραβείο πολυτιμότερου εκθέματος κατά την διάρκεια της έκθεσης Λαϊκού Πολιτισμού που είχε πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, απέσπασε ο Δήμος Πτολεμαΐδας και η τελετή της απονομής πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 2 Ιουλίου στο χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου της πόλης. Να θυμίσουμε ότι η 2η Έκθεση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» είχε πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 170 Εκθετών, πλήθος συνεκθετών και πάνω από 10000 επισκεπτών.
Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Μουσείου κ. Σοφία Τέλιου «πρόκειται για το δεύτερο βραβείο που παίρνει ο Δήμος και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα γιατί επιβραβεύει για τις επιλογές μας, γιατί προβάλουμε τον Δήμο μας και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό ώστε να προβάλουμε ολόκληρη την Εορδαία για την οποία είμαστε υπερήφανοι».
Την ικανοποίησή του δεν έκρυψε και ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας που ανεβαίνοντας στο βήμα εξέφρασε την πικρία του για την προσπάθεια που γίνεται κάθε φορά με αφορμή διάφορα γεγονότα, να υποβαθμιστεί η περιοχή μας και σημείωσε ότι το βραβείο αυτό μαζί με πολλές άλλες διακρίσεις «θα τις παρουσιάσουμε, θα τις στείλουμε σε όλα τα ταξιδιωτικά περιοδικά για να αποδείξουμε σε όλους ότι στην Πτολεμαΐδα υπάρχει και μία άλλη πλευρά». Αναφερόμενος ακόμα στις συμμετοχές του δήμου στην έκθεση του Λαϊκού Πολιτισμού ο κ. Τσιούμαρης σημείωσε ότι «πέρσι με την πρώτη συμμετοχή μας αποσπάσαμε και ένα ειδικό βραβείο και όλα αυτά τα βραβεία είναι σημαντικά και για το ότι στέφουν μία επιτυχία αλλά και επειδή δίδονται σε κάποιους ανθρώπους που έχουν κάνει μία σημαντική προσπάθεια».
Την απονομή του βραβείου έκανε ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού και Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Γ Αναστόπουλος που εξέφρασε την μεγάλη του χαρά «για την τιμή που απολαμβάνω σήμερα βρισκόμενος στην πόλη σας με την πλούσια πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ζωή και είναι σε θέση να διοργανώνει Πανελλαδικής απήχησης γεγονότα» μίλησε για την έκθεση του Πειραιά υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έναν θεσμό «που δίνει την ευκαιρία στους φορείς συλλογικής δράσης γενικότερα, να προβάλλουν το έργο, τις δράσεις και τον τόπο τους και να βάλουν ένα ακόμα λιθαράκι στην συνολική εικόνα της κάθε περιοχής ώστε να μπορέσει να αναδειχθεί στο τουριστικό στερέωμα και να αποκτήσει την θέση που της αξίζει». Ο κ. Αναστόπουλος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον χώρο του μουσείου «που είναι ένας χώρος πολύ πρωτοποριακός για μία επαρχιακή πόλη, είναι ένας χώρος που θα βοηθήσει και αυτός στην ανάδειξη της ιστορικής περιουσίας της περιοχής».
Να σημειώσουμε ότι τα λείψανα του προϊστορικού ελέφαντα που βρέθηκαν στην περιοχή μας, μαζί με το ψηφιδωτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου «συντέλεσαν καθοριστικά ώστε να κατακτήσει η Πτολεμαΐδα, το βραβείο των πολυτιμότερων εκθεμάτων».
Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε εισήγηση της Δρ. Καραμήτρου – Μεντεσίδου, Αρχαιολόγο με θέμα «Εορδαία, Αρχαιότητες και Ιστορία». Η κ. Καραμήτρου παρουσίασε τις αρχαιότητες της Εορδαίας, τα μνημεία της, τους αρχαιολογικούς χώρους που μπορούν να αναδειχθούν καθώς και τα κινητά ευρήματα που έχουν προέλθει από αυτούς τους χώρους. Δεν παρέλειψε να σημειώσει «την αναγκαιότητα έκθεσής τους καθώς τα ευρήματα είναι πολλά και μοναδικά σε παγκόσμια κλίμακα και πιστεύω ότι αυτό το μουσείο θα γίνει ένας πόλος έλξης καθώς αυτή τη στιγμή περιμένουμε την παραχώρηση, από τον Δήμο, του χώρου όπου θα εκτεθούν αυτά τα ευρήματα». Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Καραμήτρου αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται, αναδεικνύεται και προστατεύεται ο Μακεδονικός τάφος της Σπηλιάς και θα συνεχίσουμε με τους Μακεδονικούς Τάφους στην Εορδαία και το Αρχαιολογικό πάρκο στον Δήμο Αγ. Παρασκευής «ήδη έχουμε επανέλθει στην Μαυροπηγή και στον Κόμανο, στο πλαίσιο της επέκτασης των λιγνιτορυχείων και είμαστε στην ανασκαφή ενός χώρου που δεν μας έχει δώσει πολύ συγκεκριμένα πράγματα αυτή στη στιγμή». Μία άλλη πολύ σημαντική ανασκαφική δραστηριότητα στην Εορδαία που μάλιστα η χρηματοδότησή της προέρχεται από την ΔΕΤΗΠ «αφορά την τηλεθέρμανση του Δήμου, είναι κατά μήκος του αγωγού της Τ/Θ, προηγούμαστε μερικούς μήνες και ανασκάπτουμε χώρους. Αυτή τη στιγμή έχουμε τελειώσει έναν χώρο «Ισιώματα» στην Μαυροπηγή και συνεχίζουμε στην θέση ¨αμπελότοπος¨. Κινούμαστε προς την Πτολεμαΐδα στην θέση Μουρτζουβάδες που είναι μία παλιά θέση γνωστή και από τον εθνικό άξονα και ακολουθεί η θέση ¨διαβατόπετρᨻ. Η κ. Καραμήτρου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία των εργασιών και σημείωσε ότι «τα κινητά ευρήματα μπορεί να μην είναι πάρα πολλά είναι όμως εξίσου ενδιαφέροντα ανάμεσα σε αυτά είναι και μία στήλη του Δία ύψιστου που λατρευόταν εδώ στην Μακεδονία».
Ράνια Στυλιάδου