Παραβιάζεται το Σύνταγμα, καταγγέλλει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης
Φωτιές άναψε στην Εορδαία η κατάργηση του Μεταβατικού Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Εορδαίας που συνεδρίαζε 2-3 φορές το μήνα στο Ειρηνοδικείο Πτολεμαΐδας, καθώς δεν πρόκειται απλά για την κατάργηση μιας ακόμη δημόσιας υπηρεσίας που φεύγει από την Πτολεμαΐδα, αλλά για ένα δικαστήριο το οποίο εκδίκαζε περί τις 1.000 υποθέσεις ετησίως και η κατάργησή του αποστερεί από τους πολίτες του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της Δυτικής Μακεδονίας τη δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης στην ποινική δικαιοσύνη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η κατάργησή του έγινε κυριολεκτικά εν μέσω θέρους με την ψήφιση του νόμου 4274/2014 στις 17 Ιουλίου, ο οποίος με το άρθρο 38 καταργεί 90 περίπου μεταβατικά Πλημμελειοδικεία, μεταξύ των οποίων της Εορδαίας, ενώ με τον ίδιο νόμο καταργούνται επίσης Διοικητικά Πρωτοδικεία, μεταξύ των οποίων το Διοικητικό Πρωτοδικείο Γρεβενών.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης, καθώς «ο συγκεκριμένος νόμος (άρθρο 38) ψηφίσθηκε αιφνιδιαστικά, χωρίς να ερωτηθεί το Δικαστικό σώμα και χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος και καμία ενημέρωση των δικαστικών λειτουργών», όπως δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Τσιώτσιας. Ανέφερε ειδικότερα ότι «η διάταξη αυτή προσκρούει σε Συνταγματικές διατάξεις και άλλους κανόνες Δικαίου. Διότι, παραβιάζεται η διάταξη του άρθρου 2 του Ν.1756/88 (Οργανισμός Δικαστηρίων) που προβλέπει ότι για να καταργηθεί οποιοδήποτε Δικαστήριο πρέπει να προηγηθεί γνώμη της Ολομέλειας του αρμόδιου κατά τόπον Εφετείου και ακολούθως έκδοση Π.Δ. (Προεδρικού Διατάγματος).» Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου εξηγεί πως η γνώμη του Εφετείου διαμορφώνεται κατόπιν ορισμού εισηγητή- Εφέτη που ερευνά τα στατιστικά στοιχεία του υπό κατάργηση Δικαστηρίου. Διαδικασία η οποία τηρήθηκε – εν μέρει αν και δεν εισακούστηκαν οι αντιρρήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου- στην κατάργηση και συγχώνευση των Ειρηνοδικείων Σερβίων, Ανασελίτσης και Νεάπολης το 2011, όχι όμως και στην κατάργηση των Μεταβατικών Δικαστηρίων.
Ο κ. Τσιώτσιας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2012 το Μεταβατικό Μονομελές Πλημμελειοδικείο Εορδαίας είχε 25 συνεδριάσεις και εξέδωσε 929 αποφάσεις. Το 2013 είχε 29 συνεδριάσεις και εξέδωσε 988 αποφάσεις, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 είχε 16 συνεδριάσεις και εξέδωσε 501 αποφάσεις. «Αν είχε τηρηθεί η προαναφερόμενη διαδικασία, εξέταση δηλαδή των στατιστικών στοιχείων, το Μεταβατικό Μονομελές Πλημμελειοδικείο Εορδαίας σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο να καταργηθεί», τόνισε.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου μιλά για «αντισυνταγματική εκτροπή» και μάλιστα «με παρέμβαση των δανειστών- τρόικας», λέγοντας ότι: «ο νόμος αυτός παραβιάζει και συνταγματικές διατάξεις, μεταξύ άλλων το Άρθρο 20 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει την παροχή έννομης προστασίας του πολίτη, δυνατότητα την οποία αποστερεί ουσιαστικά ο συγκεκριμένος νόμος καθώς περιορίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στην ποινική δικαιοσύνη.»
Το αστείο της υπόθεσης, σύμφωνα με τον κ. Τσιότσια, είναι ότι με την κατάργηση του συγκεκριμένου δικαστηρίου «δεν επιτυγχάνεται καμία εξοικονόμηση πόρων, γιατί λειτουργούσε στο ήδη υπάρχον Ειρηνοδικείο και απασχολούνταν το ήδη υπάρχον προσωπικό δικαστικών υπαλλήλων. Και επιπλέον μια τέτοια εξέλιξη αντιβαίνει και τη γενικότερη φιλοσοφία και σημερινό ζητούμενο που είναι η ταχεία απονομή δικαιοσύνης, καθώς ο όγκος υποθέσεων του καταργούμενου δικαστηρίου μεταφέρεται στα δικαστήρια της έδρας στην Κοζάνη.»
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης με το που έλαβε γνώση της διάταξης αυτής προέβη αμέσως σε αντίδραση και σε συνεννόηση και με τους προέδρους άλλων δικηγορικών συλλόγων απέστειλε έγγραφη διαμαρτυρία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία κοινοποιήθηκε και στους 5 βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης, στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και στο δήμο Εορδαίας.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσιότσια υπάρχει μια αχτίδα φωτός στον ορίζοντα για την επαναλειτουργία του καταργούμενου δικαστηρίου. Καθώς, σε παρέμβασή του ο κ. Τσιώτσιας στην ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας στις 19-21 Σεπτεμβρίου στα Καλάβρυτα- στην οποία παραβρίσκονταν και ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία για τον όγκο εργασιών του Μεταβατικού Πλημμελειοδικείου Εορδαίας και ανέπτυξε όλα τα παραπάνω επιχειρήματα που καταδεικνύουν την ανάγκη συνέχισης λειτουργίας του Μεταβατικού Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Εορδαίας και έλαβε από τον υπουργό διαβεβαίωση ότι «θα επανέλθει στο θέμα και θα εξεταστεί ποια Μεταβατικά Πλημμελειοδικεία θα παραμείνουν». Ο Υπουργός είπε ότι «κάποια θα παραμείνουν, έκτοτε όμως δεν υπάρχει ουδέν νεώτερο. Ευελπιστούμε στην άμεση υλοποίηση της υπόσχεσης του Υπουργού στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, παραμένοντας στις επάλξεις», συμπλήρωσε ο κ. Τσιώτσιας.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ