Κύριε πρωθυπουργέ της χώρας και αρχηγέ της νέας δημοκρατίας, ο ελληνικός λαός από το 1974 έδινε με εμπιστοσύνη την ψήφο του στα δύο κόμματα, που σήμερα κυβερνούν τη χώρα.
Το αποτέλεσμα αυτής της αμέριστης αγάπης και εμπιστοσύνης ήταν να οδηγήσετε τη χώρα σε βαθιά χρεοκοπία.
Σήμερα μεταθέτετε τις ευθύνες σας στις πλάτες του ελληνικού λαού φτωχοποιώντας τον με περικοπές μισθών και συντάξεων.
Θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι ο ελληνισμός πέραν της οικονομίας είναι ένας διαχρονικός πολιτισμός με ακατάβλητες πνευματικές αξίες και οικονομικές παραδόσεις, που εξακολουθούν να είναι κυρίαρχες και διδακτικές .
Ο ελληνισμός δεν μπορεί ποτέ να χρεοκοπήσει, γιατί αναγεννιέται μέσα από τις οικογενειακές και εθιμικές του αξίες.
Κατορθώσατε, με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας, ώστε να εξαχθούν τα εθνικά κεφάλαια της χώρας στα θησαυροφυλάκια της Ελβετίας, και να αφήσετε στο απειρόβλητο τους υπαίτιους, δικαιώνοντας τη λαϊκή παροιμία: τον κλέφτεν να ωρέεις ‘κ’ επορείς), δεν μπορείτε όμως να τον αποκόψετε από τα βιώματα και τις πανάρχαιες αξίες του: Καλλίον να έεις χρυσόν όνομαν παρά χρυσόν πορτοφόλ’, γιατί οι παραπάνω αρχές έδωσαν περιεχόμενο στη ζωή και την ύπαρξή του.
Εμείς, οι Έλληνες της Δυτικής Μακεδονίας, πρόσφυγες στην πλειοψηφία, αντιμετωπίζαμε μόνοι για εκατοντάδες χρόνια την πιο ωμή βία του Τούρκου κατακτητή. Παρ’ όλες τις διώξεις και τις γενοκτονίες φέραμε στην Ελλάδα άφθαρτους ηθικούς νόμους και αξίες, όπως αυτές της εργασίας και της παραγωγικότητας.
Βασικό στοιχείο της παραγωγικής μας σκέψης πέρα από τον πρωτογενή τομέα ήταν η δημιουργία παραγωγικής απασχόλησης. Όταν ρωτήθηκε κάποιος γαμπρός από τον πεθερό του ΄΄τι δουλειά κάνεις΄΄ αυτός του απάντησε: Θα χαλάνω τ’ οσπίτ’ ι μ’ και θα χτίζω φουρνίν .
Έτσι επέζησαν οι γονείς μας στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Τα μέσα παραγωγής ( τ’ εργαστήρια) ήταν οι ασπίδες του υπόδουλου ελληνισμού. Οι μεταλλωρύχοι, χαλατζήδες, τεμηρτσήδες και σεμερτσήδες με τα μέσα παραγωγής, που διέθεταν, αποτέλεσαν το εθνικό οπλοστάσιο των Ελλήνων διαχρονικά.
Η απλοϊκή προσέγγιση για την οικονομική διαχείριση στηριζόταν στη γενικευμένη αντίληψη, ότι το χρήμα ( ο παράς) έχει μηδαμινή αξία μπροστά στα μέσα παραγωγής ( τον βίον ) η φράση: δός με βίον κι ας δίγω ‘σε παράδας προκαθόριζε την οικονομική σχέση των ανθρώπων.
Σήμερα η κυβέρνησή σας ξεπουλάει ουσιαστικά και τα τελευταία εργαστήρια παραγωγής της χώρας μας μαζί με τα εθνικά ενεργιακά μας αποθέματα.
Με την απόφασή σας αυτή θα μετατρέψετε τη χώρα, σ’ ένα αδύναμο και εξαρτημένο κρατίδιο, αποστεωμένο από τις βασικές του ανάγκες, που είναι η ενέργεια και η τροφή. Δύο αγαθά, που από μόνα τους έδιναν χαρά και ευτυχία στον καλό νοικοκύρη: εγόμωσα τ’ αμπάρ ιμ’ και τ’ αχερών ιμ’. Δόξα τον Θεόν! .
Κύριε πρωθυπουργέ, οι άνθρωποι σε κάθε τόπο ευνοούνται ή αδικούνται τόσο από την ιστορία όσο και από την φύση.
Οι κάτοικοι της Μυκόνου π.χ. έχουν την προνομία του τουρισμού και κανείς δεν πήγε να τους στερήσει τα δικαιώματα τους .Οι κάτοικοι της Εορδαίας εγκαταστάθηκαν πάνω από το λιγνίτη. Από πού αντλείτε το δικαίωμα να ξεπουλήσετε τον τόπο τους στους ξένους;
Το τραγούδι του πόντιου ακρίτα όριζε τα δικαιώματα του κατοίκου πάνω στον τόπο του:
Ακρίτας κάστρον έχτιζεν ακρίτας περιβόλι ,
απάν του κόσμου τα φυτά εκεί φέρ’ και φυτεύει..
Αυτόν τον ακριτικό τόπο τον όργωσαν και το έσπειραν με τον ιδρώτα τους οι προγονοί μας και σκάβοντας λαγούμια και στοές ανακάλυψαν το λιγνίτη. Περισσότεροι από 50 νεκροί άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στις στοές. Έγιναν οι πρωτοπόροι του εξηλεκτρισμού. Έδωσαν τα σπίτια και τα χωράφια τους στην πατρίδα, που αγάπησαν. Τα παραχώρησαν με χαρά στο κράτος και στο κοινό όφελος, δεν θα τα παρέδιδαν όμως ποτέ στους εργολάβους και τους ξένους. Γι αυτό 65 χρόνια δεν αποτόλμησε να τα πουλήσει κανείς.
Οι ακρίτες κάτοικοι της δυτικής Μακεδονίας είχαν ανεπτυγμένη την εθνική και συλλογική συνείδηση για τον ρόλο της περιοχής στον εξηλεκτρισμό της χώρας. Προσέφεραν ό,τι μπόρεσαν, ποτέ δεν απαίτησαν παράλογα και υπερβολικά οφέλη, ακόμα και όταν είδαν τους μισθούς και τις συντάξεις τους να μειώνονται 60- 70 τοις %.
Τώρα όμως βλέπουν καθαρά ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ είναι γ’ αυτούς ο νέος εκπατρισμός τους, είναι το μεγάλο πισωγύρισμα στην υπανάπτυξη και την εκμετάλλευση ,γιατί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, τι σημαίνει εργολάβος και ιδιώτης. Γνωρίζουν, ότι ο τόπος του ακρίτα κινδυνεύει να κουρσευθεί και να λεηλατηθεί, γι αυτό αντίδρούν δυναμικά όπως ο Ακρίτας στο παρακάτω δίστιχο:
Ακρίτα μου, ντο κάθεσαι και στέκεις και περ’μένεις;
Το ένοικο σ’ εχάλασαν και την καλή σ’ επέραν.
Κύριε πρωθυπουργέ, μετατρέψατε ένα μείζον εθνικό και πατριωτικό ζήτημα σε μια απλή αντιπαράθεση μεταξύ συνδικαλιστών και κυβέρνησης. Την επιλογή σας αυτή ενίσχυσαν τα ιδιωτικά κανάλια των μεγαλοεργολάβων, που προσβλέπουν σε οφέλη από την πώλησή της ΔΕΗ. Οι σοφοί γέροντες μας γι αυτήν την παρωδία έλεγαν το εύστοχο : Ούμπαν τρώει ο σκύλον , εκεί υλάζ’.
Πουλάτε ουσιαστικά το έδαφος με το υπέδαφος του, μεταπουλάτε τη γη, την προσφυγική μας γη, χωρίς να έχετε το συνταγματικό δικαίωμα.
Κανένας ιδιώτης δε θα μπορούσε να εξαγοράσει τη λιγνιτική μας πατρίδα, γιατί ο λιγνίτης δεν ξεπουλιέται, είναι το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Είναι το άσπρο άλογο και τα άσπρο άλογο είταν για το λαό μας σπάνιο απόκτημα. Αυτήν την ιεροσυλία διακωμωδεί το δημοτικό μας τραγούδι: Επούλ’τσα τ’ άσπον τ’ άλογον, ο κόσμον θα γελά ‘με.
Αν διέπεστε από τάσεις ιδιωτικοποίησης, έχετε μπροστά σας πεδίον δόξης λαμπρόν να ξεκινήσετε από τους 140 δημόσιους οργανισμούς
που λαθροβιούν χωρίς αντικείμενο.
Μπορείτε να ιδιωτικοποιήσετε τις μη παραγωγικές δημόσιες υπηρεσίες ξεκινώντας πρώτα από την υπεράριθμη γραφειοκρατία της ΔΕΗ.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το πούλημα είναι μια εύκολη διαδικασία σε περίοδο μεγάλης κρίσης, η επαναγορά όμως αργότερα θα είναι αποτρεπτική και κοστοβόρα. Στη λαϊκή μας οικονομία επικρατούσε η άποψη:
Ποίος επούλ’τσεν και ‘κ’ επουσμάνεψεν;
Αν οι δύο τοπικοί βουλευτές, τους οποίους προστρέξατε να υπουργοποιήσετε παραμονή του ξεπουλήματος, δεν αποσύρουν την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, αυτοί θα κριθούν από το λαό και την ιστορία..
Εσείς όμως θα εκτεθείτε ως πρωθυπουργός, γιατί επιλέξατε να ξεπουλήσετε τις πιο ευαίσθητες εθνικά περιοχές, τη Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία.
Το αδηφάγα γερμανικά κεφάλαια αδημονούν να ελέγξουν τα ενεργειακά κοιτάσματα της νότιας βαλκανικής. Έξ άλλου το ίδιο έπραξαν και στην κεντρική Ευρώπη: Αγόρασαν τα ορυχεία και τα έκλεισαν.
Οι λιγνίτες αποτελούν τα ασφαλή ενεργειακά αποθέματα μετά την πετρελαϊκή κρίση, γι αυτό και εξαγοράζονται.
Ο λαός μας θα καταντήσει εργασιακά ξένος στην ίδια του τη χώρα.
Εδώ ισχύει το θυμόσοφο Εύρανε τα παλαλά χωρία, να κερδίζ’νε τα φλωρία.
Κύριε πρωθυπουργέ, οι μεγάλοι ηγέτες κρίνονται από τη δικαιοκρισία και την παρρησία, που τους διέπει σε δύσκολες στιγμές. Ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες είπε το μολών, λαβέ, Ο Αντρέας Παπανδρέου είπε το βυθίσατε το Χώρα. Εσείς θα πρέπει να υπερασπιστείτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της χώρας.
Θα πρέπει να κυβερνήσετε την Ελλάδα και όχι την Αθήνα. Μετά το ξεπούλημα δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι θα εξακολουθούν να ζουν οι ακρίτες στους τόπους τους. Η ανεργία των νέων στη δυτική Μακεδονία αγγίζει το 70%.
Οι παππούδες μου στον Πόντο θαύμαζαν τους δίκαιους πολιτικούς άνδρες και τους επαινούσαν λέγοντας: Με τ’ έναν στυράκ’ λαλεί όλτς.
Αυτήν την πολιτική θα πρέπει να εφαρμώσετε, αν θέλετε να υπηρετήσετε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι των ξένων.
Η λαϊκή παροιμία είναι άκρως διδακτική:
Την χώραν π’ ακούει, τη χώρας ίνεται.
Ένα είναι βέβαιο, ότι, όταν ο ελληνικός λαός θα έχει απομείνει μόνο με την ψυχή του και τους ξένους προστάτες του, θα ξαναγράψει την ιστορία με την ίδια οξυδέρκεια των παροιμιών, που σας παρέθεσα.
Τότε όμως θα είναι πολύ αργά για να περισωθεί η υστεροφημία του πολιτικού και η ευζωία του λαού.
Ίσως ο καλύτερος επίλογος για την επικείμενη αγοραπωλησία του τόπου μας να είναι μια συμβουλή προς τον φιλελεύθερο πρωθυπουργό και το σοσιαλιστή συνεργάτη του. Είναι αυτό, που έλεγαν οι θρησκευόμενοι γονείς μας, ότι όλες οι πράξεις έχουν το τίμημα και την ανταποδοτικότητά τους, ακόμα και οι πολιτικές… π’ εποίκεν θα ευρήκ’….