Σας παρακαλώ να φιλοξενήσετε την επιστολή μου αυτή για να διορθωθεί η λανθασμένη εντύπωση που δημιουργήθηκε από το κείμενο του κ. Δημήτρη Μυλωνά που αναφέρεται σε δική μου, υποτίθεται, ανάρτηση σε κάποιο blog σχετική με το θέμα «Καλλικράτης».
Σας γνωρίζω λοιπόν ότι ουδέποτε έκανα ανάρτηση σε οποιοδήποτε ιστολόγιο (blog) με τον υποτιμητικό τίτλο που αναφέρεται στο άρθρο του κ. Μυλωνά.
Η προσωπική μου άποψη για τον «Καλλικράτη» αλλά και η άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και σύσσωμης της κοινωνίας του Βελβεντού είναι ότι ο «Καλλικράτης» είναι μια αναγκαία για τη χώρα μεταρρύθμιση, υπό προϋποθέσεις φυσικά, και αυτό το διατυπώσαμε: α) στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Δημοτικού μας Συμβουλίου και των Λαϊκών μας Συνελεύσεων, β) στη δημόσια τοποθέτησή μας στην συνεδρίαση της ολομέλειας της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα στις 19/1/2010, αλλά και σε όλες τις σχετικές δηλώσεις στα ΜΜΕ και στον τύπο εδώ και καιρό.
Το ότι επί δυο χρόνια συζητούσαμε για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, χωρίς να έχουμε ένα σχετικό κείμενο αρχών εκ μέρους της προηγούμενης Κυβέρνησης ήταν για μας εντελώς κατακριτέο και το επισημάναμε πολλές φορές δημόσια.
Σήμερα με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, που ξεπερνάει και την ίδια την Αυτοδιοίκηση, υπάρχει το πενηντασέλιδο σχέδιο της Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης, που δείχνει τη βούληση για μια σημαντική μεταρρύθμιση στην πατρίδα μας. Αυτό είναι απολύτως θετικό, βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από την ίδια την αυτοδιοίκηση και φυσικά το στηρίζουμε και δεν γίναμε πολέμιοι όπως αναφέρεται στον τίτλο της αγνώστου προελεύσεως ανάρτησης.
Είναι προφανές ότι συμφωνούμε για τον Αιρετό Περιφερειάρχη και το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και σε μια σειρά από άλλες θεσμικές αλλαγές που προτείνει ο «ΛΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Ωστόσο η μαχητή διαφωνία μας έγκειται σε συγκεκριμένα σημεία που αφορούν την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και τους διευρυμένους Δήμους στην ελληνική ύπαιθρο, όπως μέχρι σήμερα προτείνονται από το ΙΤΑ, του οποίου τα στοιχεία αξιοποιούνται και στον «Καλλικράτη».
Τις απόψεις μας λοιπόν τις διατυπώσαμε στην Δημόσια Διαδικτυακή Διαβούλευση της ιστοσελίδας www.opengov.gr , όπως οφείλαμε, ανταποκρινόμενοι στα καινούργια θεσμικά και πρωτόγνωρα δεδομένα που δημιουργεί η ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση για όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Παράλληλα αγωνιζόμαστε να δούμε τις θέσεις μας να δικαιώνονται.
Κάποιος ωστόσο ανώνυμος ιστολογιογράφος (blogger), απέσπασε το σχόλιό μας από την παραπάνω επίσημη ιστοσελίδα της Δημ. Διαβούλευσης, έβαλε τον κακόπιστο τίτλο που εκείνος θεώρησε «κατάλληλο» για τους δικούς του λόγους, δεν έκανε καμιά αναφορά στην πηγή και με αυτό τον τρόπο παραποιεί τις απόψεις μας και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις (http://press-gr.blogspot.com/2010/01/o_18.html). Ο κ. Μυλωνάς με τη σειρά του θεώρησε την ανάρτηση που είδε στο παραπάνω ιστολόγιο ως αυθεντική και την χρησιμοποίησε και από κει και μετά η υπόθεση πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας για τα τοπικά e-M.M.E. και πάει λέγοντας…
(Το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα: Ο καθένας στο Διαδίκτυο μπορεί ανωνύμως να κόβει και να ράβει κατά το δοκούν. Και δεν ξέρει ένας απλός και καλοπροαίρετος χρήστης πώς και από ποιον να προστατευθεί).
Και στο τέλος-τέλος όταν σε ανώνυμα ιστολόγια (blogs) υπάρχουν δημοσιεύσεις για θέματα μιας περιοχής, είναι πολύ εύκολο να γίνεται μια απλή διασταύρωση με τους θιγόμενους από τους συντάκτες. (Πως όμως να γίνει αυτό όταν οι περισσότεροι φερόμενοι συντάκτες κινούνται ανωνύμως; ).
Και επί της ουσίας του κειμένου του κ. Μυλωνά: Τα στοιχεία για την αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη τα αντλήσαμε από δυο πηγές: α) Από την επίσημη βιβλιοδετημένη έκδοση του ΥΠΕΣ (2007) που μας μοιράστηκε στο συνέδριο της Κυλλήνης και β) από την αρθρογραφία της ΚΕΔΚΕ στο επίσημο διμηνιαίο περιοδικό της (Σχετικός σύνδεσμος: http://www.kedke.gr/uploads/T_124.pdf.) Όπως καταλαβαίνετε τι δυο αυτές πηγές τις εμπιστευόμαστε, ως άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και μάλιστα τις περισσότερες φορές η θεματογραφία τους αποτελεί πηγή διαλόγου και σοβαρού προβληματισμού για όλους μας στη θεσμική μας λειτουργία. Αν οι πηγές αυτές λένε ψέματα, τότε λέμε ψέματα και εμείς. γ) Το ότι ενδεχομένως μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα στην Γερμανία, (όπως αναφέρει ο κ. Μυλωνάς αντλώντας πληροφορίες από το Διαδίκτυο), δεν αναιρεί την ουσία του σχολίου μας στην Δημόσια Διαβούλευση, αφού το μικρό πληθυσμιακό μέγεθος δήμων ισχύει σε μια σειρά από πολλές χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία κ.λ.π), τις οποίες θαυμάζουμε για την αυτοδιοικητική τους οργάνωση και θέλουμε να τους μοιάσουμε.
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Βελβεντού
Μανώλης Στεργιου
Υ.Γ. 1: Η απάντηση της συντακτικής ομάδας του ιστολογίου που φιλοξένησε το άρθρο του κ. Μυλωνά επίσης δικαιώνει τις απόψεις μας.
(http://kakokratis.blogspot.com/2010/01/blog-post_1127.html)
Την παραθέτουμε:
Mε κείμενό του ο Δρ Δημήτρης Γ. Μυλωνάς, στέλεχος της Ν.Α. Κοζάνης βάλει κατά των στοιχείων που παρέθεσε ο δήμαρχος Βελβεντού Κοζάνης σε σχόλιο του στη διαδικτυακή διαβούλευση για το πρόγραμμα “Καλλικράτης” και το οποίο αναδημοσιεύσαμε στο ιστολόγιο μας. Δημοσιεύει μάλιστα κάποιο πίνακα, χωρίς σαφή αναφορά για το από πού προέρχεται και σε τί ακριβώς αναφέρεται. Καταλήγει μάλιστα στο συμπέρασμα ότι μετά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου πίνακα έχει καταπέσει ο ισχυρισμός όσων θεωρούν ότι μικροί σε πληθυσμό Δήμοι είναι βιώσιμοι σε σύγκριση πάντοτε με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.
Όμως ο Δρ Μυλωνάς κάνει λάθος.
Το κείμενο του μας προβλημάτισε για το αν τα στοιχεία που παραθέτονται από το Δήμαρχο Βελεβεντού Κοζάνης είναι ακριβή και κάναμε μια σχετική διαδικτυακή έρευνα. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι τα στοιχεία του κ. Στεργίου προέρχονται από το πιο έγκυρο έντυπο που μπορεί να χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, από την “Επιθεώρηση Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, το επίσημο περιοδικό έντυπο που εκδίδει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Στο τεύχος 124 (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2009), στη σελίδα 24 δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο “Η ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση και η εκπροσώπηση των ΟΤΑ στις χώρες τους” και το οποίο για τη Γερμανία αναφέρει τα παρακάτω:
“Η Γερμανία έχει ομοσπονδιακή οργάνωση με τα ομόσπονδα κρατίδια, τις περιοχές-επαρχίες (Kreise) και τους δήμους. Οι δήμοι του Βερολίνου, της Βρέμης και του Ανόβερου έχουν καθεστώς ομόσπονδου κρατιδίου. Οι 116 μεγαλύτερες πόλεις (πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων) έχουν καθεστώς επαρχίας. Στη Γερμανία υπάρχουν τελικά 16 ομόσπονδα κρατίδια, 323 επαρχίες-αγροτικές περιοχές, 12.196 δήμοι και 116 πόλεις- επαρχίες. Οι γερμανικοί δήμοι έχουν ένα μέσο πληθυσμιακό μέγεθος ίσο με 6.690 κατοίκους. Πάνω από το 75% των γερμανικών δήμων έχει πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων, ενώ το 42% του συνολικού γερμανικού πληθυσμού ζει σε πόλεις μικρότερες των 20.000 κατοίκων. Η γερμανική Τοπική Αυτοδιοίκηση εκπροσωπείται κυρίως από τρεις ενώσεις: • Την Ένωση των Γερμανικών Πόλεων και Δήμων, που εκπρο-
σωπεί το σύνολο σχεδόν των πόλεων και δήμων της Γερμανίας (www.dstgb.de)
• Την Ένωση των Γερμανικών Πόλεων, που εκπροσωπεί τις 226 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας (www.staedtetag.de)
• Την Ένωση των Γερμανικών Περιοχών-Επαρχιών, που εκπροσωπεί το σύνολο των 323 αγροτικών περιοχών-επαρχιών (www.kreise.de/landkreistag)
Για τον καλύτερο συντονισμό τους όλοι οι ΟΤΑ της χώρας έχουν δημιουργήσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο την Ομοσπονδιακή Συνομοσπονδία των Ενώσεων των ΟΤΑ.”
Ο σύνδεσμος για το τεύχος είναι ο παρακάτω:
http://www.kedke.gr/uploads/T_124.pdf
Νομίζουμε ότι μετά τα παραπάνω έχει καταπέσει ο ισχυρισμός του δρ Μυλωνά ότι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν είναι ανακριβή και καλό θα ήταν να ανακαλέσει όσα σχετικά υποστήριξε.
Η συντακτική ομάδα του ιστολογίου kakokratis.blogspot.com
ΥΓ 2: Και η προσωπική απάντηση της συντακτικής ομάδας προς τον Δήμαρχο Βελβεντού.
From: kakokratis kakokratis
Date: 2010/1/20
Subject: Κάποιες απαραίτητες διευκρινήσεις από την πλευρά μας
To: info@velvento.gr
κ. Στεργίου, στο ιστολόγιο μας προσπαθούμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία και ειδήσεις σχετικά με την προωθούμενη από την κυβέρνηση διοικητική μεταρρύθμιση. Στο πλαίσιο αυτό αναδημοσιεύσαμε το σχόλιο που έχετε κάνει στη σελίδα της διαδικτυακής διαβούλευσης. Η αναδημοσίευση έγινε χωρίς να αλλάξουμε το παραμικρό και χωρίς να προσθέσουμε κάποιο τίτλο(http://kakokratis.blogspot.com/2010/01/blog-post_8998.html ) . Ζητούμε βεβαίως συγνώμη που δεν ζητήσαμε την άδεια σας, αλλά αυτή είναι μια πρακτική ευρέως διαδεμένη στο διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση βεβαίως ζητούμε συγνώμη, έστω και εκ των υστέρων.
Το ιστολόγιο press-gr.blogspot.com αναδημοσίευσε την ανάρτηση του ιστολογίου μας, ( http://press-gr.blogspot.com/2010/01/o_18.html ) προσθέτοντας από μόνο του τον τίτλο “Ο Καλλικράτης και ο …κακοκράτης” και στη συνέχεια διάφορα άλλα ιστολόγια αναδημοσίευσαν την ανάρτηση του press-gr με αυτόν τον τίτλο. Εξ ου και ενδεχομένως να προκλήθηκε σε κάποιους η λανθασμένη εντύπωση ότι ανήκετε στους πολέμιους του σχεδίου “Καλλικράτης”.
Σας ζητούμε και πάλι συγνώμη για την αναστάτωση που ενδεχομένως νας σας προκαλέσαμε, αλλά δεν υπήρξε καμιά πρόθεση από την πλευρά μας. Είμαστε ανοικτοί να δημοσιεύσουμε κάθε διευκρίνηση και δήλωση σας, αρκεί να μας το ζητήσετε.
Η συντακτική ομάδα του kakokratis.blogspot.com