Η ορθολογική χρήση του νερού και η μείωση του κόστους λειτουργίας των ΤΟΕΒ Σερβίων και Βελβεντού, ήταν το θέμα της συνάντησης που είχε ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού με τους εκπροσώπους των δύο φορέων που αρδεύουν τον κάμπο της περιοχής.
«Τα τέλη άρδευσης είναι πολύ υψηλά και πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για τη μείωσή τους, ενώ συγχρόνως απαιτείται ο εξορθολογισμός της διαχείρισης του νερού και η καλύτερη αξιοποίηση των αρδευτικών», δήλωσε στον «Π» ο δήμαρχος Βασίλης Κωνσταντόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των δύο ΤΟΕΒ. Να σημειωθεί ότι στο Βελβεντό η χρέωση άρδευσης ανά στρέμμα ανέρχεται στο δυσβάσταχτο ποσό των 52 ευρώ, ενώ πολύ υψηλό θεωρείται και το κόστος στα Σέρβια, που είναι 35 ευρώ ανά στρέμμα. «Με τέτοιο κόστος δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι αγρότες», υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Η τοποθέτηση ηλεκτροβανών που θα καταγράφει και θα χρεώνει τις ακριβείς ποσότητες νερών που καταναλώνονται, θα ήταν ίσως μια λύση, αντί η χρέωση να γίνεται ανά στρέμμα. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη τοποθετήθηκαν 900 ηλεκτροβάνες στο Βελβεντό και θα πρέπει αν επεκταθεί σε ολόκληρο το δίκτυο. Επίσης, θα πρέπει να αντικατασταθούν οι ηλεκτροβάνες στα Σέρβια, όπου να σημειωθεί ότι «το σύστημα απέτυχε». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Κώστα Ζαρογιάννη, «οι ηλεκτροβάνες δεν λειτούργησαν σωστά, εξ’ αιτίας των μεγάλων πιέσεων που είχε το δίκτυο». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνονται υπερβολικές χρεώσεις που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα, γι’ αυτό και καταργήθηκαν οι ηλεκτροβάνες. Όμως η κλασσική μέθοδος της χρέωσης ανά στρέμμα έχει τα μειονεκτήματά της, καθώς συμβάλλει στην αλόγιστη χρήση νερού εκ μέρους των αγροτών.
Για το αρδευτικό του Βελβεντού εξετάστηκε το θέμα της στεγανοποίησης των τριών δεξαμενών, εργασία που θα πρέπει αν γίνει το φθινόπωρο μετά τη λήξη της αρδευτικής περιόδου που μόλις άρχισε.
Η αρδευτική περίοδος άρχισε εδώ και ένα δεκαήμερο και στο αρδευτικό Σερβίων, το οποίο αρδεύει περί τα 25.000 στρέμματα στη λεκάνη από το Πλατανόρευμα μέχρι τις Γούλες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Κ. Ζαρογιάννη το αντλιοστάσιο διαθέτει δέκα μεγάλες αντλίες, εκ των οποίων λειτουργούν οι οκτώ. Είπε ότι «οι οκτώ αντλίες είναι αρκετές για την ώρα, καθώς από τα 25.000 στρέμματα συνολικά, τα 12.000 είναι αρδεύσιμα, ενώ τα υπόλοιπα έχουν καλλιέργιες (π.χ. σιτάρι) που δεν χρειάζονται νερό. Αν όμως αυξηθούν τα αρδεύσιμα στρέμματα, θα χρειαστούν και οι άλλες δύο αντλίες. Μας υποσχέθηκαν από την πρώην νομαρχία ότι θα διαθέσουν το κονδύλιο για τις αντλίες αυτές και περιμένουμε την υλοποίηση της υπόσχεσης».
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2010 άγνωστοι είχαν κλέψει όλα τα καλώδια από το αντλιοστάσιο του αρδευτικού Σερβίων. Η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη, καθώς χρειάστηκε να βγουν από μεγάλο βάθος όλες οι αντλίες, οι οποίες επισκευάστηκαν, ενώ συγχρόνως αντικαταστάθηκαν όλα τα καλώδια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ