Πυκνώνουν οι έλεγχοι της Τροχαίας για βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων και ιδίως για κατανάλωση αλκοόλ, καθώς όλο και συχνότερα συναντά κανείς μπλόκα της Τροχαίας σε αρκετά σημεία του οδικού επαρχιακού δικτύου της Εορδαίας να διενεργούν αλκοτέστ.
Οι τροχονομικοί έλεγχοι διενεργούνται σε καθημερινή βάση- και τη μέρα και τη νύχτα, δήλωσε ο υποδιοικητής του Τμήματος Τροχαίας Πτολεμαΐδας, Σπύρος Τάσιος, ο οποίος ήταν επικεφαλής κλιμακίου της Τροχαίας λίγο έξω από την πόλη της Πτολεμαΐδας- στις Εργατικές Κατοικίες, και διενεργούσε ελέγχους, με έμφαση στο αλκοτέστ, καθώς η πάταξη της χρήσης αλκοόλ από τους οδηγούς είναι στο σκληρό πυρήνα των επικίνδυνων τροχονομικών παραβάσεων, αφού δεν υπάρχει θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα που να μην συνοδεύεται με αλκοόλ.
Ο κ. Τάσιος τόνισε ότι υπάρχουν όρια και διαβαθμίσεις στη χρήση αλκοόλ από τους οδηγούς. Στην πρώτη κατηγορία η ανίχνευση αλκοόλ από 0,25 έως 0,40 σε επαγγελματίες οδηγούς τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ.
Για τη δεύτερη κατηγορία, από 0,40 έως 0,60, το πρόστιμο ανέρχεται στα 700 ευρώ και συνοδεύεται με αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 3 μήνες.
Στην τρίτη κατηγορία, ανίχνευση χρήσης αλκοόλ άνω των 0,60, εκτός των προστίμων εφαρμόζεται αυτόφωρη διαδικασία. Δηλαδή ο οδηγός που συλλαμβάνεται να έχει καταναλώσει αλκοόλ στα ανωτέρω ποσοστά συλλαμβάνεται και παραπέμπεται στον εισαγγελέα για τα περεταίρω και το όχημα ακινητοποιείται.
Σημειωτέον ότι υπάρχουν ακόμη χαμηλότερα όρια κατανάλωσης αλκοόλ για τις ειδικές κατηγορίες οχημάτων, με όριο το 0,10, που αφορά τους οδηγούς δικύκλων και τους επαγγελματίες οδηγούς, όπως οδηγούς λεωφορείων, σχολικών λεωφορείων, ασθενοφόρων, των φορτηγών δημοσίας χρήσης άνω των 3,5 τόνων. «Στην κατηγορία αυτή δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη βαρύτητα και ισχύει και για τους οδηγούς που έχουν πάρει δίπλωμα οδήγησης τα τελευταία 2 χρόνια.»
Ο υποδιοικητής του Τμήματος Τροχαίας Πτολεμαΐδας επισήμανε ακόμη ότι εάν ένας οδηγός συλληφθεί δύο φορές μεθυσμένος στο ίδιο έτος το δίπλωμά του αφαιρείται δια παντός και μετά από 6 μήνες έχει δικαίωμα να πάει να βγάλει καινούριο δίπλωμα από την αρχή. Επίσης, εάν μέσα στην ίδια διετία συλληφθεί κάποιος που έχει καταναλώσει αλκοόλ και τη δεύτερη φορά το αλκοόλ ανέρχεται σε άνω του 0,60 το δίπλωμά του αφαιρείται για 5 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έλεγχος αλκοτέστ προβλέπεται για τους οδηγούς που εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα με υλικές μονάχα ζημίες, ενώ είναι υποχρεωτικό σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, και μάλιστα με τη λήψη αίματος και όχι με αλκοολόμετρο (με έλεγχο του εκπνεόμενου αέρα).
Ερωτηθείς ο κ. Τάσιος από τον «Π» για το πόσο αλκοόλ είναι με ανιχνεύσιμο στον οργανισμό, είπε ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από το φύλο, το βάρος, την ηλικία, καθώς ένα ποτηράκι αλκοόλ επηρεάζει διαφορετικά τον καθένα μας και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν για παράδειγμα το ποσοστό 0,10 αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι ουίσκι, σε ένα ποτήρι μπύρα ή σε ένα ποτήρι κρασί.
Υπόψιν, ότι σύμφωνα με τον κ. Τάσιο «στόχος της Τροχαίας είναι να διενεργεί τουλάχιστον 20-30 ελέγχους σε κάθε βάρδια του Τμήματος Τροχαίας.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ