Πρεμιέρα σήμερα Παρασκευή 24 Οκτωβρίου για το το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης στην Κοζάνη.
Το πρόγραμμα για σήμερα Παρασκευή
Στο Σιδηροδρομικό Σταθμό και ώρα 8 το βράδυ.
Λένε γι’ αυτές(παραδοσιακές ιστορίες για την Γυναίκα)
Francoise Diep
(συναφήγηση – μετάφραση Στ. Πελασγός)
Εγώ, εσύ, αυτός, αυτή…εμείς; Από τις παγωμένες ερημιές του Βορρά μέχρι τις ερήμους της Υεμένης, περνώντας από την πατρογονική της γαλλική Προβηγκία, η αφηγήτρια αναζητά τον δρόμο των γυναικών, μαζί ή χωρίς ή ενάντια στους άντρες. Ιστορίες εύθυμες και δραματικές, με λίγο μαγεία, με αλμυρή και γλυκιά γεύση και πάνω από όλα έρωτα κι αγάπη… πάντοτε και παντοτινά.
Η Φρανσουάζ Ντιέπ είναι αφηγήτρια, βιβλιοθηκάριος και συγγραφέας. «Δεν άκουσα παραμύθια μικρή, λέει. Διάβαζα αχόρταγα και αυτό με βοήθησε να χτίσω την προσωπικότητά μου. Άκουγα τις ιστορίες ζωής και τις αναμνήσεις των ανθρώπων γύρω μου. Όταν έγινα μητέρα ανακάλυψα τις ιστορίες για παιδιά κι όταν έγινα βιβλιοθηκάριος ανακάλυψα την ανάγκη της προφορικής αφήγησης και ξεκίνησα την μαθητεία μου». Αφηγείται επαγγελματικά από το 1990 σε διάφορους χώρους από την Ευρώπη ως την Αφρική και έχει γράψει βιβλία για παιδιά και συλλογές λαϊκών ιστοριών. Έχει συλλέξει και εκδώσει λαϊκα παραμύθια από την Μπουρκίνα Φάσο και την Δυτική Αφρική. Είναι συνδημιουργός του Διεθνούς Φεστιβάλ αφήγησης «Palabrages».
Θεατροδρόμιο, 10 μ.μ.
Έπεα πτερόεντα
Άρης Ρέτσος
Η Μετρική πέρα από το ρυθμό και οι φωνές των Ηρώων, διαγράφουν ρυθμικά σχήματα στον αέρα του θεάτρου, ζωντανεύοντας σχεδόν το κάθε σημείο του χώρου. Οι προτάσεις των μονολόγων, η μία μετά την άλλη διαχέονται σε διαφορετικά σημεία από την πρώτη μέχρι την τελευταία σειρά του θεάτρου με ποικιλία στην ταχύτητα, την οξύτητα και τη συχνότητα. Έτσι η Μετρική ξεφεύγει από το στενό επιστημονικό πλαίσιο του τι είναι βραχύ ή μακρό και φανερώνει τη πραγματική της αξία.
Ο Άρης Ρέτσος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1957. Από το 1981 έως το 1986 τον βλέπουμε στις σημαντικότερες θεατρικές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Το 1992-93 μετά από επταετή απουσία από τα θεατρικά δρώμενα εμφανίζεται… με ένα έγχορδο όργανο επί σκηνής – ερμηνεύοντας αποσπάσματα από την τραγωδία του Σοφοκλή «Αίας» στο αρχαίο κείμενο! Το 1993 -94 σκηνοθετεί το νεοελληνικό έργο του Δ. Κεχαϊδη «Το τάβλι». Το 1995 ιδρύει την θεατρική εταιρεία «Πολυώνυμο» και με κεντρικό πρόσωπο το Χορό της Αρχαίας Τραγωδίας, παρουσιάζει αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Το 1999-2000 παρουσιάζει την παράσταση «Στροφές Αντιστροφές» από έργα του Σοφοκλή, συνεργάζεται με το Μουσικό Σύνολο «Σκαλκώτα» υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη σε έργα του Γ. Ξενάκη. Από το 2001, συνεχίζοντας την έρευνα στο χώρο του Αρχαίου Δράματος, αλλάζει εντελώς κατεύθυνση. Επικεντρώνεται στη σύγχρονη πλέον ελληνική γλώσσα, και αποκλειστικά στην όποια δυνατότητα, οργανικής μεταφοράς, σε αυτήν, του μέτρο και του ρυθμού, στην ερμηνεία της τραγωδίας, και στην αναβάθμιση ενδεχομένως της υποκριτικής τέχνης, στο Αρχαίο Δράμα. Στις 7 Ιουλίου 2011, το «Πολυώνυμο» σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει στο θέατρο Ηρώδου Αττικού μια συρραφή σκηνών από το μύθο των Ατρειδών με τον τίτλο ¨θρόνος Ατρειδών». Σε αυτήν την παράσταση σε σκηνοθεσία, μουσική, κινησιολογία, διδασκαλία, σκηνογραφία κλπ. του Α. Ρέτσου έγινε φανερό στο ευρύ κοινό η δυνατότητα του μέτρου και του ρυθμού στη σύγχρονη τέχνη.
Κανονικό εισιτήριο: 8 €
Μειωμένο εισιτήριο (Μαθητές, φοιτητές, άνεργοι):5 €
Πληροφορίες στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, στην «Αίθουσα Τέχνης» και στο τηλέφωνο 24610-24062, εσωτ. 1, κα Σιμάρα Τασούλα.