Η ανάγκη να γίνει γνωστή η θυσία των 343 θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας στους Πύργους τον Απρίλιο του 1944 στις επερχόμενες γενιές και να καταστεί οδηγός για να μην ξαναγνωρίσει η ανθρωπότητα τέτοιες τραγωδίες και ολοκαυτώματα, τονίστηκε στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στις 11 Μαΐου στους Πύργους Εορδαίας.
«Η μνήμη ας καταστεί οδηγός μας ενάντια στο νεοναζισμό, στον ολοκληρωτισμό, στην παγκοσμιοποίηση, στην αφομοίωση. Είναι απαραίτητη η μνήμη στον αγώνα για την αποφυγή τραγικών γεγονότων, για να μην ξαναγνωρίσει η ανθρωπότητα καταστροφικούς πολέμους, γενοκτονίες, σφαγές, ολοκαυτώματα. Πρέπει να θυμάται ο κόσμος τις γενεσιουργές αιτίες, να θυμάται και να αγωνίζεται για να τις αποφύγει», τόνισε ο ομιλητής, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πύργων, Δημήτρης Σαμπακίδης.
Η καταστροφή της Κατράνιτσας, το μεγάλο δράμα που συγκλόνισε τους Πύργους στις 23 Απριλίου του 1944 και την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι από τα απλησίαστα παραδείγματα θυσίας και συμβολίζει το ανεξάντλητο και ακατάπαυστο αγωνιστικό πάθος της φυλής μας. Το ηρωικό και μαρτυρικό χωριό των Πύργων είναι ποτισμένο από το αίμα των ηρωικών υπερασπιστών του, στην αποτίναξη του γερμανικού ζυγού, σημείωσε ο ομιλητής.
Παρουσιάζοντας το χρονικό των γεγονότων του καταραμένου Απρίλη του 1944 ο κ. Σαμπακίδης ανέφερε ότι οι γερμανοί κατακτητές με τους ντόπιους συνεργάτες τους την άνοιξη του 1944 αφάνισαν τους Πύργους, εκτελώντας εν ψυχρώ ή καίγοντας ζωντανούς μέσα στους αχυρώνες πάνω από 340 κατοίκους, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα, ακόμη και αβάπτιστα παιδιά. Η μεσαία συνοικία του χωριού δοκίμασε ανείπωτη συμφορά, καθώς μέσα στους αχυρώνες της έγιναν παρανάλωμα του πυρός 180 κάτοικοι. Στη γειτονιά αυτή η φρικαλεότητα ξεπέρασε και την πιο νοσηρή φαντασία. Οι επιδρομείς ξεσκίζουν με τις ξιφολόγχες τους κοιλιές γυναικών.
Δεν έμεινε, σημείωσε, πέτρα στην πέτρα, καθώς οι συνεργάτες των γερμανών πυρπόλησαν το χωριό αφού πρώτα λεηλάτησαν τα σπίτια και έδιωξαν τους κατοίκους που απέμειναν ζωντανοί.
Μεγάλη συγκίνηση προξένησε στους παριστάμενους το μοιρολόι των Πύργων που απέδωσε με δωρική λιτότητα ηλικιωμένη κάτοικος των Πύργων, η οποία έζησε ως 15χρονη κοπέλα τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή των κατοίκων των Πύργων που κατέφεραν να επιζήσουν από τη θηριωδία αυτή.
Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν με αρχιερατική θεία λειτουργία και ακολούθησε αρχιερατικό μνημόσυνο στο μνημείο των πεσόντων, στο οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Ίνγκο Φον Φος, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδόπουλος, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, στρατιωτικές, αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές, συγγενείς των θυμάτων και πλήθος κόσμου.
Για ημέρα μνήμης και τιμής στους συμπατριώτες μας που έχασαν τη ζωή τους με τέτοιο άδικο και απαράδεκτο τρόπο, έκανε λόγο ο Υφυπουργός Μ. Παπαδόπουλος. Τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα συνεχίζει, φεύγει από την κρίση, φεύγει από το αδιέξοδο και δήλωσε βέβαιος ότι οι επόμενοι μήνες που έρχονται θα είναι τελείως διαφορετικοί από τους προηγούμενους, καθώς οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν όλο αυτό τον καιρό «θα έχουν κερδοφόρο αποτέλεσμα για τον κάθε έναν ξεχωριστά και για τη χώρα συνολικότερα.»
Άκρως συγκινητική χαρακτήρισε την τελετή ο γερμανός πρόξενος κ. Φος, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί η μνήμη τέτοιων γεγονότων για να αποτελούν παράδειγμα αποφυγής για τις επόμενες γενιές.
Την ανάγκη να μην ξεχνάμε τι σημαίνει ναζισμός και φασισμός τόνισε η βουλευτής Ε. Ουζουνίδου, σημειώνοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας, κρίσης, πολιτικές που φέρνουν τέτοια καθεστώτα, φέρνουν και καταστροφές και μαύρες μέρες στη χώρα μας. Κάλεσε μάλιστα τον ελληνικό λαό να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές στις εκλογές της 18ης και 25ης Μάη.
Ο βουλευτής κ. Κασαπίδης δήλωσε ότι δεν πρέπει να πάει άδικα η θυσία των φονευθέντων κατοίκων του Μεσοβούνου και ότι πρέπει ως χώρα να διεκδικήσουμε την επιστροφή του κατοχικού δανείου, τις πολεμικές αποζημιώσεις και των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών από τους γερμανούς κατακτητές.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ