Την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Μετεωρολογικού σταθμού της Πτολεμαΐδας, ο οποίος λειτουργεί στην ΑΝΔΕΠ (Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πτολεμαΐδας -στο πρώην στρατόπεδο) σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είχαν οι πολίτες και οι μαθητές της περιοχής, καθώς άνοιξαν στις 23 Μαρτίου στο κοινό οι πόρτες του σταθμού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.
Σύμφωνα με τον Ειδικό Γεωγραφικών Συστημάτων και Επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργο Βασιλειάδη, ο μετεωρολογικός σταθμός Πτολεμαΐδας διαθέτει επαρκή εξοπλισμό, συγκρίσιμο με αυτό της Αττικής καθώς μίλησε για «μια δεύτερη Αττική», πράγμα που δηλώνει την εξαιρετική βαρύτητα που δίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στη λειτουργία του. Διότι, τα στοιχεία που καταγράφονται στο Μετεωρολογικό σταθμό Πτολεμαΐδας έδωσαν στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και σε όσους ασχολούνται με την Μετεωρολογία τη δυνατότητα να γνωρίζουν τις κλιματικές ιδιαιτερότητες της περιοχής αλλά και άλλων περιοχών, καθώς αξιόλογη δραστηριότητα καταγράφεται στην εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα πρόκειται να εγκατασταθούν σταθμοί στο Νυμφαίο Φλώρινας, στον Πεντάλοφο και το Βελβεντό καθώς και σε δ.δ. δήμων της Εορδαίας.
Η λειτουργία του Μετεωρολογικού σταθμού Πτολεμαΐδας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και έδωσε τη δυνατότητα να ενημερώνεται ο πληθυσμός, κύρια ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, για τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Το πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του καταδεικνύεται από το γεγονός ότι βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιεί έγινε γνωστό ότι η περιοχή μας παρουσιάζει πτώση στα ποσοστά της βροχόπτωσης σε σχέση με τις προηγούμενες καταγραφές της Μετεωρολογικής υπηρεσίας για την περίοδο 1960 – 1990. Καταδεικνύεται επίσης ότι στον κάμπο της Εορδαίας καταγράφονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες της χώρας, συχνά συγκαταλέγονται στην πρώτη πεντάδα των μικρότερων θερμοκρασιών που σημειώνονται στην Ευρώπη. Καταγράφεται επίσης μια αύξηση ως προς τη συχνότητα των χιονοπτώσεων, κάτι που δεν παρατηρήθηκε την προηγούμενη τριετία, φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο, ενώ τους θερινούς μήνες καταγράφονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα η περιοχή της Εορδαίας να συμπεριλαμβάνεται στους 3 σταθμούς που καταγράφουν πανελλαδικά τις ανώτερες τιμές σε ένα εικοσιτετράωρο. Παρατηρείται δηλαδή ότι πρόκειται για τη δεύτερη περιοχή σε θερμοκρασιακό εύρος μετά την περιοχή του Βουτύρου Καρπενησίου με 26,2 θερμοκρασιακό εύρος το 24ωρο.
Ο κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε ακόμη σε στοιχεία που απέφερε η μελέτη που έκανε –σε ερασιτεχνικό επίπεδο- σε συνεργασία με τον συνάδελφο του από τον Μετεωρολογικό σταθμό Φλώρινας. Συνέκριναν τα στοιχεία καιρού των δύο περιοχών και από τη σύγκριση αυτή προκύπτει ότι στην Πτολεμαΐδα καταγράφονται περισσότερες ημέρες παγετού αλλά ότι η Φλώρινα υπερέχει ως προς τον χρόνο του ολικού παγετού. Προκύπτει επίσης ότι η μέση θερμοκρασία και για τις δύο πόλεις παρουσίαζε τις ίδιες τιμές, ότι την ίδια χρονιά έπεσαν περισσότερες βροχές στην Πτολεμαΐδα σε σχέση με τη Φλώρινα, καθώς και ότι η ένταση των ανέμων κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα.
Ρ.Β.