Επείγοντα μέτρα για την ασφάλεια του χωριού τους που πλήττονται από το ρήγμα, αλλά και την επίλυση όλων των προβλημάτων που προκαλούν οι εκσκαφές της ΔΕΗ, ζήτησαν οι κάτοικοι της Μαυροπηγής, σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησαν προχτές βράδυ, με πρωτοβουλία του συλλόγου πληττομένων «Η Μαύρη Πηγή».
Στη συνέλευση μετέφερε πρόταση του προέδρου της ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο δ.σ. Γιάννης Καραβασίλης, για μετάβαση μιας επιτροπής των κατοίκων στην Αθήνα. Η επιτροπή θα θέσει τα αιτήματα στον Αρθούρο Ζερβό, ο οποίος στη συνέχεια θα επισκεφτεί το χωριό και το ορυχείο, προκειμένου να δώσει από κοντά απαντήσεις στα αιτήματα. Η πρόταση έγινε δεκτή από τη συνέλευση και το ραντεβού κλείστηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης τεχνικής γεωλογίας του ΙΓΜΕ, Νίκος Νικολάου, ενημέρωσε τους κατοίκους για την αλλαγή των αρχικών δεδομένων της εξέλιξης του ρήγματος. «Η αρχική εκτίμηση που κάναμε με τα πρώτα δεδομένα που είχαμε έχει αλλάξει», είπε, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, γι’ αυτό θα χρειαστεί μία μελέτη διεπιστημονική, η οποία θέλει χρόνο και είναι θέμα πολιτικής απόφασης». Στο επίμονο ερώτημα των κατοίκων, αν ευθύνεται το ορυχείο για το ρήγμα, απάντησε διπλωματικά αναστρέφοντας το ερώτημα: «Αν δεν υπήρχε το ορυχείο θα δημιουργούνταν το ρήγμα;».
Η συνέλευση αποφάσισε σε σχέση με το ρήγμα: Η όποια επέμβαση γίνεται στο ορυχείο να ενημερώνονται οι τοπικοί φορείς, όπως τοπικό συμβούλιο, σύλλογος κ.λ.π., καθώς και η επίδοση όλων των μετρήσεων που γίνονται, οι οποίες προηγουμένως θα αξιολογούνται.
Οι δύο βασικές αποφάσεις στις οποίες επιμένουν οι κάτοικοι της Μαυροπηγής, είναι:
-Άμεση μετεγκατάσταση του οικισμού Τονίζεται ότι πρέπει να επισπευθεί η μετεγκατάσταση, καθώς με ενδεχόμενη αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΕΗ η μετεγκατάσταση μπορεί «να βρεθεί στον αέρα». Οι κάτοικοι δηλώνουν απολύτως σύμφωνοι με την 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας, ωστόσο ζητούν την αποσύνδεση της μετεγκατάστασης από την κατασκευή της 5ης μονάδας, καθώς επισημαίνουν ότι η καταστροφή που έχει υποστεί το χωριό τους από το ορυχείο είναι δεδομένη άσχετα αν γίνει ή όχι η μονάδα.
Φυσικά κατά τη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν το χωριό. Ειδικότερα, οι κάτοικοι επιμένουν: Στη μέριμνα που πρέπει να ληφθεί για την ανεργία με προσλήψεις ανέργων. Στο κόψιμο του δρόμου που ενώνει τον οικισμό με τον παλιό εθνικό δρόμο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας. Στην καταστροφή του δάσους της περιοχής. Ειδικότερα ζητήθηκε στο εξής να μην γίνει καμία παρέμβαση στο τμήμα του δάσους που δεν έχει απαλλοτριωθεί, αλλά και να περιφραχτεί το τμήμα αυτό. Επιφυλάξεις εκφράστηκαν και για «ηχόφραγμα», το οποίο ο πρόεδρος του συλλόγου πληττομένων «Η Μαύρη Πηγή», Τάσος Εμμανουήλ, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα φράγμα φυλακή», καθώς σύμφωνα με τις μελέτες προβλέπεται ένα χωμάτινο φράγμα τραπεζοειδούς σχήματος, ύψους οκτώ μέτρων.
Στη συνέλευση παραβρέθηκαν και έκαναν παρεμβάσεις ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, αντιπροσωπεία της Ν.Α. Κοζάνης αποτελούμενη από τον αντινομάρχη Γιάννη Σόκουτη και τον πρόεδρου του νομαρχιακού συμβουλίου Παναγιώτη Πλακεντά, εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κλιμάκιο της ΑΝΚΟ υπό τον διευθυντή της Γιώργο Αμανατίδη και άλλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν παραβρέθηκε – αν και προσκλήθηκε – η διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ