Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τον κλειστό δρόμο Βελβεντού- Καταφυγίου

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τον κλειστό δρόμο Βελβεντού- Καταφυγίου

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

149720

Τους κινδύνους που εγκυμονεί ο κλειστός δρόμος Βελβεντού-Καταφυγίου, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές,  καταγγέλλουν 17 Ορειβατικοί Σύλλογοι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας οι οποίοι συμμετείχαν στην 30η Βορειοελλαδική Ορειβατική Συνάντηση (Β.Ο.Σ.), της Σαρακατσάνας Πιερίων, με κοινό τους ψήφισμα, το κάτωθι:

«Μετά από πρόταση του Ορειβατικού Συλλόγου Βελβεντού οι κάτωθι υπογεγραμμένοι Ορειβατικοί Σύλλογοι που συναντήθηκαν μέσω της Περιφέρειας Ορειβατικών Συλλόγων Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας στην 30η Βορειοελλαδική Ορειβατική Συνάντηση (Β.Ο.Σ.), της Σαρακατσάνας Πιερίων, που πραγματοποιήθηκε στις 29/6/2013 καταγγέλλουν  τους κινδύνους από το θέμα του κλειστού επί πολύ καιρό τώρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου Βελβεντού-Καταφυγίου στο γνωστό σημείο των κατολισθήσεων (20ο χλμ). Η  πρόσβαση στο Καταφύγι για όσους επιθυμούν να ανεβούν από το Βελβεντό στον  ορεινό οικισμό του Καταφυγίου πρέπει να γίνεται εναλλακτικά από τον χωματόδρομο μέσω του οικισμού της Αγίας Κυριακής. Το αντίστοιχο ισχύει και για τους επισκέπτες των όμορων Νομών Πιερίας και Ημαθίας που επιθυμούν να επισκεφτούν το Νομό Κοζάνης μέσω του Καταφυγίου.

Από τον κλειστό δρόμο πλήττονται εδώ και δυο χρόνια οι προς μετακίνηση δημότες του Βελβεντού προς το Καταφύγι, οι επισκέπτες των όμορων ορεινών περιοχών και γενικά  η επισκεψιμότητα στην ορεινή περιοχή και μαζί οι τοπικές επιχειρήσεις που επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν στον «ακριτικό» ορεινό οικισμό.

Προχωρώντας όμως το καλοκαίρι (το δεύτερο στη σειρά) δημιουργείται άλλο ένα μείζον θέμα για την ασφάλεια, την πυροπροστασία και την δασοπυρόσβεση στα ορεινά Πιέρια. Ο κλειστός δρόμος σε κομβικό σημείο του βουνού δεν βοηθάει την άμεση επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς. Κάθε προσέγγιση του ορεινού όγκου των Δυτικών Πιερίων μέσω Αγίας Κυριακής για τα αυτοκίνητα και το προσωπικό άμεσης επέμβασης καθώς και των δεκάδων εθελοντών (μεταξύ των οποίων και οι Ορειβάτες) θα είναι και ιδιαιτέρως καθυστερημένη και μοιραία για όλους μας. Δυστυχώς την καταστροφική μανία της φωτιάς την γνώρισε για τα καλά το Δάσος των Πιερίων το καλοκαίρι του 2007 και οι πληγές στο ορεινό οικοσύστημα του βουνού των Πιερίδων Μουσών είναι ανεπούλωτες.

Εκφράζουμε την αγωνία και την ανησυχία μας προς όλους τους αρμοδίους και ζητάμε την άμεση επέμβασή τους για να ανοίξει ο κλειστός δρόμος Βελβεντού- Καταφυγίου.»

Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από τους Ορειβατικούς Συλλόγους:

Ορειβατικός Σύλλογος Βελβεντού, ΣΕΟ Κατερίνης, ΕΟΣ Κατερίνης, ΣΕΟ Κοζάνης,

ΧΟΟ Πτολεμαΐδας, ΟΛΕ Εορδαίας, ΣΧΟ Βέροιας, ΣΕΟ Φλώρινας, ΕΟΣ Νάουσας,

ΕΟΣ Θεσσαλονίκης, ΕΟΣ Σερρών, ΧΟΣ Γρεβενών, Ο.Λ. Θεσσαλονίκης,

ΕΟΣ Νιγρίτας, ΕΟΣ Κομοτινής, ΕΟΣ Μπέλες, Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Λειτουργία Γραφείου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Π.Ε. Φλώρινας

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Λειτουργία Γραφείου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Π.Ε. Φλώρινας Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας ανταποκρινόμενη στις ανάγκες στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ...