Χωρίς κλινικό γιατρό εργάζονται εδώ και χρόνια περισσότεροι από 800 εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ενώ από τις αρχές του έτους έπαψε να υπάρχει και ο γιατρός εργασίας που κάλυπτε το Σταθμό για κάποιες ώρες την εβδομάδα. Τα παραπάνω καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη», τονίζοντας το «παράνομο» του πράγματος, αφού, σύμφωνα με τον νόμο η επιχείρηση υποχρεούται να έχει κλινικό γιατρό και γιατρό εργασίας για 20 τουλάχιστον ώρες την εβδομάδα. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι είναι «εργασιακά και ηθικά ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει γιατρός στον μεγαλύτερο Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της χώρας μας, σε έναν εργασιακό χώρο με τόσους πολλούς εργαζόμενους και ταυτόχρονα με πολύ δύσκολες εργασιακές συνθήκες που εγκυμονούν καθημερινά κινδύνους πρόκλησης σοβαρών εργατικών ατυχημάτων»!
Μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του συνδικάτου, Στέφανος Πράσσος, ανέφερε ότι ο κλινικός γιατρός που εργαζόταν στο συγκεκριμένο σταθμό έφυγε πριν τρία χρόνια αλλά δεν καλύφθηκε έκτοτε η συγκεκριμένη θέση, ενώ στο μεταξύ έπαψαν και τον γιατρό εργασίας που πήγαινε δύο φορές την εβδομάδα στο σταθμό, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι επιφορτισμένος με διαφορετικά καθήκοντα, «με αποτέλεσμα να έχει μείνει χωρίς γιατρό ο μεγαλύτερος σταθμός της ΔΕΗ στον οποίοι εργάζονται περισσότεροι από 800 εργαζόμενοι, μαζί με τους συμβασιούχους που απασχολούνται κατά καιρούς στο σταθμό».
Η «Εργατική Αλληλεγγύη» επισημαίνει λοιπόν ότι στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όπως και στους άλλους εργασιακούς χώρους του Λεκανοπεδίου «έγιναν αρκετά εργατικά ατυχήματα μεταξύ αυτών κάποια θανατηφόρα. Έχουμε άπειρα παραδείγματα όπου σώθηκαν στην κυριολεξία ζωές στους εργασιακούς χώρους χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση του γιατρού ή των νοσηλευτών κατά την διάρκεια ατυχημάτων ή αιφνίδιων καρδιολογικών, εγκεφαλικών και άλλων σοβαρών παθολογικών Περιστατικών. Όπως επίσης έχουμε παραδείγματα όπου χάθηκαν άδικα ζωές συναδέλφων λόγω έλλειψης γιατρού»!
Οι εργαζόμενοι στο σταθμό και το Συνδικάτο δηλώνουν αποφασισμένοι να μην ανεχτούν άλλο αυτή την κατάσταση και να μην επιτρέψουν εν έτει 2010 να εργάζονται σε εργασιακό περιβάλλον και εργασιακές συνθήκες που παραπέμπουν στο 1910!
Γι’ αυτό και απαιτούν άμεσα την παρουσία γιατρού εργασίας όλες τις μέρες τις εβδομάδας, κλινικό γιατρό του ΤΑΠ/ΔΕΗ για την αντιμετώπιση αιφνίδιων παθολογικών περιστατικών και εξυπηρέτηση όλων των εργαζομένων του Σταθμού. Ταυτόχρονα όμως ζητούν ενημέρωση όλων των εργαζομένων για την παροχή πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Ρ.Β.