Το πρώτο βραβείο στο Εθνικό Διαγωνισμό EcoTASK “Πολυτέλεια και Τέχνη που γεννιέται από τα σκουπίδια”, που διοργάνωσε ο Δήμος Κιλκίς, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος GRUNDTVIG LEARNING PARTHNERSHIPS με τίτλο “Exchange of approaches and strategies for development of eco-awareness” (EcoTASK), απέσπασε η γυμνάστρια και τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας, Παναγιώτα Καρβουνιάρη από την Πτολεμαΐδα, με το έργο της “Προς το φως”.
Στο διαγωνισμό, ο οποίος διήρκησε από 16 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου, συμμετείχαν 14 δημιουργοί από διάφορες περιοχές της χώρας μας, με έργα υψηλού επιπέδου, που δημιούργησαν από άχρηστα υλικά και τα οποία βαθμολογήθηκαν για την αισθητική τους αρτιότητα, την περιβαλλοντική προσέγγιση και πρωτοτυπία και τον πιλοτικό τους χαρακτήρα.
Το έργο της κ. Καρβουνιάρη έλαβε επίσης την 1η θέση στο Διεθνή Διαγωνισμό EcoTASK που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος GRUNDTVIG LEARNING PARTHNERSHIPS με τίτλο “Exchange of approaches and strategies for development of eco-awareness”, στο οποίο, εκτός από την Ελλάδα, συμμετείχαν η Ιταλία, η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Λιθουανία.
Το έργο “Προς το φως” της κ. Καρβουνιάρη που απέσπασε το πρώτο βραβείο τόσο στον Εθνικό όσο και στη Διεθνή διαγωνισμό, είναι μία τρισδιάστατη ανάγλυφη σύνθεση από γυαλί (από σπασμένα μπουκάλια), υλικό που θεωρήθηκε ιδανικό για να αποδώσει η δημιουργός την έννοια του φωτός με την ευφάνταστη κατασκευή που δημιούργησε.
Αναφερόμενη στο έργο της η νικήτρια λέει: «Η αέναη προσπάθεια του ανθρώπου προς το ΦΩΣ, μπορεί να είναι για τον καθένα ο προσωπικός του αγώνας για το καλύτερο. Ο Σίσυφος έσπρωχνε το δικό του λίθινο φορτίο, γνωρίζοντας ότι αυτό θα κατρακυλήσει μόλις φτάσει στο τέρμα. Έκανε την προσπάθεια παρόλο που γνώριζε την ματαιότητά της.
Ο σύγχρονος άνθρωπος σπρώχνει το δικό του κοινωνικό, οικονομικό, ψυχικό κλπ. φορτίο, κουβαλώντας μέσα του την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Το γυαλί ήταν το ιδανικό υλικό για να το αποδώσει λόγω της ιδιαίτερης σχέσης του με το φως, το διαπερνά το εγκλωβίζει, το διαχέει, το εστιάζει, επηρεάζει το ένα την συμπεριφορά του άλλου.
Ο τροχός παραπέμπει σε μια διαρκή κίνηση. Το κυκλικό σχήμα από τη φύση του ενσωματώνει την κίνηση και το ατελεύτητο της προσπάθειας. Ο κύκλος μια γραμμή χωρίς αρχή και τέλος.
Η λέξη ‘ανακύκλωση’, περιέχει τον κύκλο και δηλώνει την επαναλαμβανόμενη κυκλική κίνηση. Καθετί που ξεκινάει από μας, επιστρέφει κάποια στιγμή σε μας. Προστατεύοντας την φύση, προστατεύουμε τον εαυτό μας. Καταστρέφοντάς την, τα δεινά αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουν σε μας.
Η ανάγκη της ανακύκλωσης είναι επιτακτική με όποιο τρόπο ο καθένας δύναται. Ίσως να μοιάζει “σισύφεια” η προσπάθεια, αλλά το ταξίδι “προς το …ΦΩς” έχει το τίμημά του. Έτσι κάποια στιγμή ο αρχαίος Σίσυφος μπορεί να γίνει….ΣίσυΦΩΣ!»
Το έπαθλο της νικήτριας στον Εθνικό Διαγωνισμό είναι η συμμετοχή της σε μια από τις αποστολές του Δήμου Κιλκίς στο εξωτερικό με πλήρη κάλυψη όλων των δαπανών της, στα πλαίσια υλοποίησης των ευρωπαϊκών του προγραμμάτων.
Η ενδιαφέρουσα έκθεση με έργα τέχνης από… σκουπίδια φιλοξενείται στο Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2013.
Η έκθεση πλαισιώνεται με επιλεγμένες δημιουργίες και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, του καλλιτέχνη Γιώργου Κοσμίδη και του Σωματείου Τέχνης «Μορφογένεσις» από τη Θεσσαλονίκη.
Ρ.Β.