Επί των τροπολογιών στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις», του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Πρέπει να πούμε ένα «όχι» στις απολύσεις και να το παλέψουμε με την τρόικα. Δεν μπορεί να επικρέμαται αυτή η απειλή επάνω από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό το μήνυμα δίνουμε και στους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στη Βουλή επί των τροπολογιών στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις», του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα τελευταία τρία χρόνια, που μεταξύ των άλλων δίνουμε τη μάχη για τον περιορισμό των ελλειμμάτων για να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, είμαστε αντιμέτωποι με ένα πλεόνασμα σε υπερεπάρκεια. Υπάρχει ένα πλεόνασμα αμετροέπειας, λεκτικής υπερβολής, λεκτικής βίας, από το οποίο, με εξαίρεση τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν σε διάφορες περιόδους όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές δυνάμεις. Κάπως έτσι, μεταξύ των άλλων φυσικά, εμφιλοχώρησε και η νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αφού κατά τη συνήθη πρακτική των τριών τελευταίων ετών άλλες ήταν οι προτεραιότητες.
Και χθες είχαμε μία θεσμική εκτροπή, τουλάχιστον αμετροεπή. Κάποιοι μίλησαν για «μαύρες κηλίδες». Όσοι, λοιπόν, επιδίδονται σε θεωρίες για «μαύρες κηλίδες», καλό θα είναι να κάνουν την αυτοκριτική τους για το «μαύρο» στην ΕΡΤ, γιατί τους φέρει το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ ως αρχιτέκτονες αυτού του «μαύρου» στην ΕΡΤ.
Ξεκίνησα από το ζήτημα της ΕΡΤ ή της ΝΕΡΙΤ, γιατί και εδώ πιστεύω ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα πλεόνασμα κακοπιστίας. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη σημερινή συνεδρίαση που αφορά τις τροπολογίες και προσπαθώ να καταλάβω γιατί κάποιοι συνάδελφοι, κάποιες πολιτικές δυνάμεις, καταψηφίζουν την τροπολογία για την ΕΡΤ. Δεν μπόρεσα ακόμα να καταλάβω. Θα έλεγα ότι εδώ είμαστε αντιμέτωποι με ένα πλεόνασμα κακοπιστίας, καθώς ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Καψής, με επάρκεια εξήγησε τις διατάξεις, τι σημαίνουν και πού οδηγούν. Αντεπιχείρημα δεν άκουσα. Άκουσα για δύο ΕΡΤ από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Αγαπητέ συνάδελφε, αν όποιος καταλαμβάνει ένα κτήριο έχει και μία δεύτερη τηλεόραση, κάντε και μία κατάληψη στο Μέγαρο Μαξίμου να έχουμε δύο κυβερνήσεις! Δεν νομίζω ότι στέκεται αυτή η λογική. Η στάση μας στο «μαύρο» της ΕΡΤ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ συγκεκριμένη και ό,τι είπαμε εκείνες τις μέρες ισχύει στο ακέραιο.
Προφανώς και δεν αισθανόμαστε καθόλου περήφανοι για όσα όλα έγιναν πριν από τρεις μήνες. Αυτό είναι προφανές. Από εκεί και πέρα, υπήρξε μία σειρά δεδομένων, τα οποία ο καθένας πρέπει να τα αξιολογήσει.
Εγώ, λοιπόν, θέλω να επαναλάβω και σήμερα τις τρεις βασικές θέσεις που τις δραματικές μέρες του Ιουνίου είχε πει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:
Πρώτον, είχαμε θέσει το ζήτημα της άμεσης επαναλειτουργίας με τη νέα μορφή του φορέα. Έγινε και, μάλιστα, κατά το ήμισυ, ακριβώς γιατί τελεί υπό κατάληψη το κτήριο της Αγίας Παρασκευής.
Δεύτερον, είχαμε ζητήσει και απαιτήσει εχέγγυα ο νέος φορέας να κόψει απόλυτα τον ομφάλιο λώρο με πελατειακές και κομματικές λογικές. Τα βήματα που έχουν γίνει -όπου εμείς κάναμε το πρώτο, προτείνοντας τον κ. Καψή στη θέση του Υφυπουργού, που έχει ήθος, άποψη και διαδρομή- οι συγκεκριμένες επιτροπές, τα εποπτικά και διοικητικά συμβούλια που ορίστηκαν έχουν τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας και της μη εξάρτησης από κόμματα. Είναι συγκεκριμένα βήματα που δημιουργούν τετελεσμένα σ’ αυτό το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα.
Υπάρχει, όμως, ένα τρίτο ζήτημα, που είναι εξίσου κρίσιμο, αν όχι κρισιμότερο. Μιλήσαμε από εκείνο το βράδυ για την ανάγκη να δουλεύουν δύο χιλιάδες εργαζόμενοι στην ΕΡΤ προσωρινά στην αρχή και στη συνέχεια στον νέο φορέα. Παρεμποδίζεται από αρκετές πλευρές, τουλάχιστον δύο, όλη αυτή η διαδικασία και έτσι δεν έχουμε ούτε ολοκλήρωση των προσλήψεων ούτε απελευθέρωση του κτηρίου της Αγίας Παρασκευής. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που λέγεται «ψευδεπίγραφη πόλωση».
Εγώ απευθύνω έκκληση προς πάσα κατεύθυνση από το Βήμα της Βουλής να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις των χιλίων -η δεύτερη φουρνιά των προσλήψεων με τα δίμηνα- για να ξεκινήσει από τώρα να οργανώνεται η ΝΕΡΙΤ, καθώς θα αποκτά νομική υπόσταση με έναν αριθμό εργαζομένων, όπως είχε συμφωνηθεί στα τέλη Ιουνίου, και να απελευθερωθεί το κτήριο της Αγίας Παρασκευής, όχι με βία φυσικά.
Νομίζω πως αυτή η κόντρα, η οποία είναι σε εξέλιξη, ουσιαστικά μας οδηγεί σε μία τυφλή πόλωση που δεν καταλήγει πουθενά. Πρέπει να σκεφθούμε το προφανές και το αυτονόητο: ποιοι θέλουν κλειστή την ΕΡΤ, ποιοι δεν θέλουν τις προσλήψεις, ποιοι οδηγούν σε μία τεχνητή πόλωση τα πράγματα.
Κύριε Πρόεδρε, έρχομαι στην επόμενη τροπολογία -και ζητάω τη μικρή ανοχή σας- για την οποία σπεύδω να πω ότι δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς που την ψηφίζουμε και αναφέρομαι στην τροπολογία του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος δεν έχει έρθει ακόμα να την παρουσιάσει. Καθόλου ευτυχείς δεν είμαστε που την ψηφίζουμε!
Είναι πραγματικά στο όριο του να τη χαρακτηρίσει κανείς «ιδιώνυμο».
Εδώ, όμως, δεν μπορούμε να παρακάμπτουμε μία ουσία. Έχουμε δημόσιους λειτουργούς, που είναι οι πρυτάνεις, οι οποίοι αρνούνται να συνεργαστούν. Τι θα γίνει, επιτέλους, με αυτό; Προφανώς και διαφωνούμε με τη μετατροπή ενός πολιτικού και θεσμικού προβλήματος σε κάτι σαν ιδιώνυμο για υπαλλήλους. Προφανώς και έχουμε άπειρες επιφυλάξεις για αυτό. Ωστόσο, είμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο εκτροπής λειτουργών του κράτους και δεν είναι η πρώτη φορά.
Θέλω σήμερα, μέρα που είναι, να επαναλάβω με τη μεγαλύτερη επισημότητα ότι το Μάρτιο του 2012, όταν το Υπουργείο Οικονομικών κάλεσε όλες τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και τους πρότεινε να ανταλλάξουν τα ομόλογα με ομόλογα του EFSF μετά το «κούρεμα», μετά το PSI, προκειμένου να ανακτήσουν γρήγορα τις αξίες, άκουσε την οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών μόνο το ΙΚΑ.
Το ΙΚΑ σήμερα έχει χαρτοφυλάκιο μεγαλύτερο από το Μάρτιο του 2012.
Όμως, ένας από τους μύθους που ακόμα πλανάται και είναι ισχυρός στη χώρα είναι ότι κατατροπώθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία με τα ομόλογα. Φυσικά, αφού δεν άκουσαν την οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών!
Ως πότε δημόσιοι λειτουργοί θα συμπεριφέρονται ως Κούρδοι αυτονομιστές; Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει αυτονομία και αυτοτέλεια. Έκανα δεκαεννέα χρόνια δήμαρχος και οκτώ χρόνια επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει αυτοτέλεια και αυτονομία και τη σέβομαι και την υπηρετώ. Είναι τελείως άλλη λογική από τη θεσμική εκτροπή που βιώνουμε για μία ακόμα φορά.
Εγώ και σε αυτό το σημείο απευθύνω μία έκκληση και στους πρυτάνεις και στους εργαζομένους να αχρηστεύσουν αυτήν τη διάταξη πριν καν δημοσιευθεί, για να την αχρηστέψουμε και εμείς στη συνέχεια, τις επόμενες μέρες στη Βουλή.
Κανένας δεν θέλει να έχει μόνιμο χαρακτήρα μια τέτοια διάταξη. Σήμερα την ψηφίζουμε γιατί υπάρχει ένας υπέρτερος λόγος. Λέμε «όχι» σε νέα μέτρα, πάμε σε μία δυναμική αναμέτρηση με κάποιες λογικές που θέλουν να συνεχίσουν αυτήν την κατάσταση που βιώνουμε στην κοινωνία και την οικονομία. Πρέπει να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις.
Γι’ αυτό η διάταξη σήμερα πρέπει να περάσει.
Βέβαια, θα ήταν παράλειψη, κύριε Πρόεδρε, εάν δεν έλεγα ότι έχουμε ένα προηγούμενο κινητικότητας χωρίς διαθεσιμότητες στο Υπουργείο Υγείας, όπου δεν υπήρξε ανάλογο φαινόμενο. Εδώ υπήρχε και συνεργασία των αρμοδίων οργάνων, που είναι οι διοικήσεις των νοσοκομείων, κυρίως, όμως, δεν είχαμε την απειλή της απόλυσης. Γι’ αυτό και πρέπει η θέση που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε στο Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δύο φορές, ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις, να γίνει κοινή θέση όλων των κομμάτων. Πρέπει να πούμε ένα «όχι» στις απολύσεις και να το παλέψουμε με την τρόικα. Δεν μπορεί να επικρέμαται αυτή η απειλή επάνω από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό το μήνυμα δίνουμε και στους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων.
Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να μη χάσει τη δουλειά του ούτε ένας από αυτούς τους υπαλλήλους.
Η κινητικότητα πρέπει να προχωρήσει, γιατί πρέπει να κάνουμε κράτος.
Έχουμε καταθέσει μία αίτηση για ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα της διακοπής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Θέλω να πω ότι αυτή η πρωτοβουλία μας έχει έναν υψηλό συμβολισμό. Μήνες τώρα φωνάζαμε, προτείναμε και κανένας δεν άκουγε, κανένας δεν ανταποκρινόταν.
Διαμορφώνεται ένα πεδίο συναίνεσης. Ωστόσο, με αφορμή κάποιες απουσίες συναδέλφων στην ψηφοφορία για την άρση ασυλίας συναδέλφων της Χρυσής Αυγής, υπήρξε αμφισβήτηση της ομόθυμης αντίληψης που υπάρχει πλέον σε όλο σχεδόν το Κοινοβούλιο για το ζήτημα που λέγεται «νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή».
Έχει, λοιπόν, υψηλή συμβολική αξία η ονομαστική ψηφοφορία που ζητάμε. Δεν ζητάμε ονομαστικές μόνο για να λέμε «όχι», αλλά πρέπει σήμερα να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα λέγοντας όλοι μαζί «ναι» στη διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής και «όχι» στο νεοναζισμό!
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει μια ροπή σε ένα λόγο, κύριε Πρόεδρε.
Επειδή απουσίαζε από την Αίθουσα, θα του πω κάτι που ξέρει, αλλά αποσιωπά, για να το ακούσει και ο ίδιος. Με ανάλογες ρητορικές και λογικές συμμετείχε στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού των διοικήσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων τον Μάρτη του ’12 και τα οδήγησε -αυτός και άλλοι- σε μία προβληματική κατάσταση μετά το «κούρεμα». Αρνήθηκαν να ακούσουν τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες άκουσε μόνο το ΙΚΑ και το ΙΚΑ σήμερα έχει χαρτοφυλάκιο στα ομόλογα καλύτερο απ’ ό,τι πριν από το «κούρεμα». Αυτές οι λογικές σαν του κ. Καμμένου εκεί οδηγούν.
Δεύτερον, επειδή μιλάμε πολύ για «συνεταίρους» και μας έχουν πει ποιοι θα κυβερνήσουν μαζί, αν ποτέ γίνουν Πλειοψηφία, θέλω να πω –δεν θα απαντήσω, βέβαια, εγώ για τη Νέα Δημοκρατία- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με περισσή άνεση μας εγκαλεί, για να εισπράξουμε από τις λίστες αυτών που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, πράξη που μπορεί να κάνει η Ελληνική Δημοκρατία μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου, που ο κ. Καμμένος στην ονομαστική ψηφοφορία στις 30 Ιουνίου 2011 και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν. Δεν μας έχουν πει ακόμη γιατί. Ρωτάμε επιμόνως «γιατί καταψηφίσατε την άρση τραπεζικού απορρήτου;» και δεν απαντά κανείς!
Τέλος, σε όλη αυτήν την ιστορία με τα υποβρύχια θέλω να πω κάτι πάρα πολύ απλό. Πέρασαν τέσσερις, πέντε, επτά –δεν ξέρω πόσοι- Υπουργοί από τότε που έγινε η αρχική σύμβαση. Ένας Υπουργός πήρε την απόφαση να φέρει το ζήτημα στη Βουλή και συζητήθηκε στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Δεν είναι τουλάχιστον περίεργο –για να μην πω πραγματικά υποκριτικό- αλλά και ύποπτο να εγκαλείται ο συγκεκριμένος Υπουργός, επειδή ακριβώς είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Πού ακριβώς θέλουν να το πάνε οι συνάδελφοι;
Και μάλιστα μία μέρα που η Βουλή παίρνει μία ιστορική απόφαση και προσχωρεί σε μία πρόταση που εδώ και δεκαοκτώ μήνες έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ορθώνει το ανάστημα απέναντι σε ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, μια λογική που αρνούνταν πεισματικά όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές δυνάμεις. Σήμερα, λοιπόν, ψηφίζουμε όλοι μαζί για τη διακοπή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής και αντί να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα, κάποιοι προσπαθούν να το θολώσουν.
Σε ένα ερώτημα έχουν να απαντήσουν: Γιατί όλα αυτά και γιατί σήμερα;»