Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Τιμήθηκαν τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής
None

Τιμήθηκαν τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
emailΤα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος τίμησε ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «Η Μικρά Ασία» την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου.
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε στο ναό των Αγίων Νεομαρτύρων αρχιερατική θεία λειτουργία και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής στην προτομή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, στον αύλιο χώρο της Μικρασιατικής στέγης, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος και έκανε αναφορά στα μαρτύρια που υπέστησαν οι Μικρασιάτες κατά τη γενοκτονία που συντελέστηκε.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας χαρακτήρισε τη διοργάνωση του μνημόσυνου ο πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Παναγιώτης Στεργιούλης, τονίζοντας ότι η Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αποτελεί μια ευκαιρία να σταλεί το μήνυμα να μην χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές για λάθος πολιτικές.
Αποτελεί χρέος να κρατιέται άσβεστη η μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας ανέφερε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, εκφράζοντας τη χαρά του επειδή θα ξεκινήσει φέτος η καταγραφή της ιστορίας και λαογραφίας των Μικρασιατών.
Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η γνώση αποτελούν σημαντικά στοιχεία για κάθε λαό, καθώς η ενθύμηση δύσκολων ιστορικών στιγμών του γένους μας αποτελούν μια στέρεη βάση όπου μπορούμε να ακουμπήσουμε τα οράματά μας για ένα καλύτερο και πιο σίγουρο αύριο, επισήμανε ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, προσθέτοντας ότι η γνώση της ιστορίας βοηθά να εκτιμήσουμε ότι για πρώτη φορά εδώ και δυο γενιές δεν έχουμε πολέμους στη χώρα μας.
«Κατά έναν αιώνα τώρα το έπος της Μικρασίας, το καλά αποσιωπημένο, γεμίζει ντροπή, καθώς η γενοκτονία που συντελέστηκε μετρά 1.500.000 ανθρώπινες ζωές», ανέφερε στην ομιλία της η εκπαιδευτικός και υπεύθυνη της ραδιοφωνικής εκπομπής του συλλόγου Βίκυ Χατζηκυριάκου, επισημαίνοντας ότι όσο περνούν τα χρόνια η μνήμη χρειάζεται να αναζωπυρωθεί περισσότερο, γιατί δεν είναι δείγμα προγονοπληξίας η αγωνιώδης προσπάθεια να συγκρατήσουμε τον ελληνισμό που άλλοι άφησαν να χαθεί.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

«Ρώτα την καρδιά σου» – Μια ταινία για τους Κρυπτοχριστιανούς του Πόντου!

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Πρόκειται για μία ταινία του 2010 με τίτλο «Ρώτα την καρδιά σου» (Yuregine Sor) που πραγματεύεται ένα θέμα ...