Τονίστηκε σε εκδήλωση της κοινωνικής υπηρεσίας του Μποδοσάκειου νοσοκομείου
Για τετραπλασιασμό της επίπτωσης της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής στο γενικό πληθυσμό και για αντίστοιχη αύξηση των αυτοκτονιών από το 2008 και εντεύθεν, έκανε λόγο ο Ψυχίατρος Βασίλης Αθανασιάδης και επιστημονικός συνεργάτης της ψυχιατρικής κλινικής “Σπινάρη”, μιλώντας την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου σε εκδήλωση που διοργάνωσε η κοινωνική υπηρεσία του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, με θέμα «Κρίση- Κατάθλιψη- Αυτοκτονία. Υπάρχει συσχέτιση;».
Αφορμή για την εκδήλωση αυτή αποτέλεσαν τα 31 περιστατικά απόπειρας αυτοκτονίας που οδηγήθηκαν στο Μποδοσάκειο το πρώτο εξάμηνο του 2013, με τέσσερις από τους αυτόχειρες να καταλήξουν τελικά από λήψη γεωργικών φαρμάκων, όπως αποκάλυψε σχετική καταγραφή της κοινωνικής υπηρεσίας του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, η οποία θορυβήθηκε σφόδρα από τη συχνότητα με την οποία καλείται να συνδράμει σε τέτοια περιστατικά.
Ο ομιλητής συνέδεσε ευθέως την απόπειρα αυτοκτονίας με την κατάθλιψη, λέγοντας πως «το πιθανότερο αυτός που επιχειρεί απόπειρα αυτοκτονίας είναι να είναι καταθλιπτικός. Μπορεί να είναι και μια απλή παρορμητική συμπεριφορά, αλλά οι περισσότεροι που αυτοκτονούν είναι καταθλιπτικοί.» Ταυτόχρονα δεν άφησε καμία αμφιβολία για την άμεση συσχέτιση της κρίσης με την αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης και της αντίστοιχης αύξησης των αυτοκτονιών, λέγοντας ότι «τα νούμερα είναι αμείλικτα και διαψεύδουν όποιον διαφωνεί με κάτι τέτοιο.» Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το 2008, πριν ξεκινήσει η κρίση, το ποσοστό της μείζονος κατάθλιψης στο γενικό πληθυσμό στη χώρα μας ήταν στο 3,3%. Τα νούμερα αυτά αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, όπως προκύπτει από μελέτη που έκανε το “Αιγινίτειο” και επιβεβαιώνουν άλλες 2-3 μελέτες, οι οποίες δείχνουν την ίδια αυξητική τάση. Δηλαδή από 3,3% το 2008 ανέβηκε στο 6,8% το 2009, στο 8,2% το 2011 και στο 12,3% το τρέχον έτος. «Δηλαδή έχουμε έναν τετραπλασιασμό της επίπτωσης της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής στο γενικό πληθυσμό. Ανάλογα είναι τα νούμερα και για την αυτοκτονικότητα», είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι πολλά περιστατικά περνούν στα κρυφά, αφού οι συγγενείς προσπαθούν να το αποσιωπήσουν ή οι υπηρεσίες καταγραφής δεν έχουν τόσα πολλά μέσα στη διάθεσή τους
Επισήμανε ότι «μπορεί τα ρεπορτάζ που δείχνουν τα ΜΜΕ να είναι λίγο παρατραβηγμένα για να βγάζουν λίγο περισσότερο πόνο και λίγη περισσότερη διαμαρτυρία στην κάμερα, αλλά η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί θύματα στον τομέα της ψυχικής υγείας. Διότι πολύς κόσμος αρχικά αγωνιά, σε δεύτερο χρόνο απελπίζεται και σε τρίτο χρόνο κάποιοι που δεν βρίσκουν καμία λύση, αποτολμούν το απονενοημένο διάβημα, την αυτοκτονία.»
Σχολιάζοντας την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των αυτοχείρων ή αυτών που επιχειρούν αυτοχειρία, αφού πλέον τα περιστατικά δεν είναι νέοι άνθρωποι, είπε ότι κάποτε ο κόσμος απελπιζόταν για τα ερωτικά του ζητήματα γιατί είχε λυμένα τα οικονομικά του προβλήματα τα τελευταία 20-30 χρόνια, «φαίνεται όμως ότι το οικονομικό είναι πολύ πιο σημαντικό. Διότι εάν δεν μπορείς να βρεις δουλειά και εάν έχεις και χρέη και μικρά παιδιά και οδηγείσαι στην απόγνωση, μπορεί να φτάσεις στο σημείο και να επιχειρήσεις αυτοκτονία και μπορεί να είναι και πετυχημένη». Ευτυχώς, σημείωσε, δεν είναι όλες οι απόπειρες επιτυχημένες και κάποιοι που τις προσπαθούν, σε δεύτερο χρόνο μετανοούν, εάν και εφόσον συνέλθουν και βγουν σώοι και αβλαβείς.
Εδώ και 10-15 χρόνια, πρόσθεσε, οι ψυχίατροι «λέγαμε στα συνέδρια ότι η κατάθλιψη από 5η ασθένεια παγκοσμίως σε επίπτωση και από 3η που έγινε κάποια στιγμή, προβλεπόταν ότι θα ήταν πρώτη ή δεύτερη μέχρι το 2020. Φοβάμαι, δυστυχώς, ότι θα ξεπεραστούν οι προγνώσεις προς το χειρότερο, τουλάχιστον στη χώρα μας θα γίνει πιο γρήγορα η νούμερο δύο ή νούμερο ένα ασθένεια.» Καθώς,
τα νούμερα δείχνουν έναν τετραπλασιασμό περίπου της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών σε σχέση με το 2008, υπάρχουν πλέον πολλές στατιστικές αναλύσεις, αλλά από 3% που ήταν η επίπτωση της μείζονος κατάθλιψης το 2008 το 2013 έχει φτάσει στο 13%-15%. «Ανάλογα έχουν αυξηθεί και οι αυτοκτονίες, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι συγγενείς κρύβουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία ή γιατί τα νοσοκομεία», όπως σημείωσε ο κ. Αθανασιάδης.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ