Στις 05.00 τα ξημερώματα της Τρίτης έληξε το τελεσίγραφο που φέρονταν να έχουν επιδώσει οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στους Ουκρανούς προκειμένου να παραδοθούν. Ωστόσο το τοπίο στην χερσόνησο της Κριμαίας την ώρα εκείνη αλλά και αργότερα παρέμενε το ίδιο: Tα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονταν έξω από ουκρανικές βάσεις, ωστόσο όπως πολύ χαρακτηριστικά μετέδιδε ο Αμερικανός ανταποκριτής του CNN στην περιοχή: «Επικρατεί η απόλυτη ησυχία, διακρίνω το γάβγισμα των σκύλων, τίποτε άλλο».
Προηγήθηκε ένα θρίλερ ανακοινώσεων που πυροδότησε τηλεγράφημα του Ιnterfax, το οποίο επικαλούνταν το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας,περί τελεσιγράφου που είχε επιδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν ως τις 05:00 (ώρα Ελλάδος) από τον διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Αργότερα το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε ότι ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού διέψευσε ότι εξέδωσε τελεσίγραφο, επικαλούμενο έναν αξιωματικό στο αρχηγείο του.
Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ΠΝ διαθέτει μια σημαντική βάση στην Κριμαία και η Μόσχα έχει ουσιαστικά καταλάβει τη χερσόνησο, η οποία αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ προειδοποίησε χθες ότι μια στρατιωτική σύρραξη στη χώρα του θα απειλήσει τη σταθερότητα όλης της περιοχής.
«Υποστήριζα και εξακολουθώ να υποστηρίζω μια διπλωματική λύση στην κρίση, καθώς μια σύρραξη θα καταστρέψει τα θεμέλια της σταθερότητας όλης της περιοχή», δήλωσε ο Γιατσένιουκ σε συνάντησή του με Ουκρανούς επιχειρηματίες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρέψει στους κατοίκους ρωσικής καταγωγής που έχουν αυτοανακηρυχθεί ηγέτες της Κριμαίας να προσαρτήσουν τη χερσόνησο που πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
«Η αυτοανακηρυχθείσα και παράνομη κυβέρνηση της Κριμαίας τώρα προσπαθεί να κλέψει την εθνική ιδιοκτησία της Ουκρανίας . Θέλω να προειδοποιήσω αυτή την κυβέρνηση κατά οποιασδήποτε προσπάθειας να λεηλατηθεί να και προσαρτηθεί εθνική ιδιοκτησία», υπογράμμισε ο Γιατσένιουκ.
Νωρίτερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός είχε σημειώσει μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει ποτέ την Κριμαία σε κανέναν.
Διαβάστε χρονικά όλες τις ειδήσεις για την Κριμαία από το zougla.gr
06.59: Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι μεταβαίνει σήμερα στο Κίεβο της Ουκρανίας. Την ανακοίνωση έκανε χθες Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίο δήλωσε ότι η επίσκεψη γίνεται «για να εκφράσει έμπρακτα την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της χώρας του στις νέες αρχές της χώρας μετά την αναίμακτη κατάληψη από ρωσικές δυνάμεις της περιοχής της Κριμαίας από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας», ανακοίνωσε ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.
04.57: Στη σκιά της κρίσης στην χερσόνησο της Κριμαίας, συνέχισε σήμερα τις συνομιλίες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τους ανώτατους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και συζήτησαν για περισσότερες από δύο ώρες τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να «απομονώσουν περαιτέρω» τη Ρωσία ως αντίποινα για τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Η ομάδα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα συζήτησε τους τρόπους αντίδρασης και απομόνωσης της Μόσχας, τονίζοντας «ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν την ευκαιρία να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση ή να αντιμετωπίσουν περαιτέρω πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις από τη διεθνή κοινότητα», είπε ο αξιωματούχος σχετικά με τη συνάντηση.
«Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση και παραμένει σε στενή επαφή με τους ξένους ομολόγους του» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
04.40: «Αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με υποτιθέμενο ρωσικό τελεσίγραφο που δόθηκε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην Κριμαία είναι ανοησίες», σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, μεταδίδει το Russian Today. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπήρξε κανένα τελεσίγραφο.
«Έχουμε συνηθίσει τις καθημερινές καταγγελίες από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης για φερόμενες στρατιωτικές ασκήσεις εναντίον των συνάδελφων μας. Αυτοί που θέλουν να μας φέρουν σε αντιπαράθεση δεν θα το πετύχουν», πρόσθεσε.
Το Russian Today ανέφερε στο ίδιο ρεπορτάζ ότι και μία άλλη πηγή του υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι δεν έχει δοθεί κανένα τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις. «Το μάθαμε από το πρακτορείο Interfax περί ύπαρξης τελεσιγράφου», φέρεται να σχολίασε καυστικά η πηγή αυτή.
03.15: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναστέλλουν όλες τις στρατιωτικές συνεργασίες με τη Ρωσία εξ αιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων, των ανταλλαγών επισκέψεων στα λιμάνια και των συνεδρίων στρατιωτικού σχεδιασμού, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο τη Δευτέρα.
«Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι στην Κριμαία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, όπως απαιτείται στο πλαίσιο των συμφωνιών που διέπουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι. Το Πεντάγωνο ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην «στρατιωτική στάση του» σε Ευρώπη ή στη Μεσόγειο Θάλασσα.
01:18 Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, προετοιμάζει το έδαφος για την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία και είναι σε διαβούλευση με την κυβέρνηση Ομπάμα για την εφαρμογή πιθανών κυρώσεων κατά μεμονωμένων Ρώσων και Ουκρανών οι οποίοι συνεργάζονται μαζί τους, ανέφερε τη Δευτέρα ο πρόεδρός της. Ρόμπερτ Μενέντεζ.
«Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαιτεί ταχεία και συντονισμένη απάντηση από τη διεθνή κοινότητα με υποστήριξη της Ουκρανίας για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να προσαρτήσει δια της βίας ουκρανικό έδαφος» ανέφερε ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσει.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, η βοήθεια προς την Ουκρανία θα είναι τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε εγγυήσεις δανείων για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας. Στις ενδεχόμενες κυρώσεις περιλαμβάνονται, η απαγόρευση της βίζας, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, η αναθεώρηση της στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και άλλες οικονομικές κυρώσεις.
00.59: Οι φιλορωσικές αρχές στην Κριμαία προτίθενται να κόψουν το ρεύμα και το νερό στις ουκρανικές βάσεις όπου έχουν περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο, όπως μετέδωσε το Reuters.
O Sergei Markov, που συναντήθηκε νωρίτερα με Ρώσους αξιωματούχους στη χερσόνησο της Κριμαίας ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι οι στρατιωτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν θα λάβουν το νέο πακέτο αποδοχών τους εάν «δεν αποκηρύξουν δημοσίως την υποταγή τους στη νέα κυβέρνηση του Κιέβου».
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «εάν μείνουν εδώ, υποταγμάνοι στην κυβέρνηση του Κιέβου, τότες τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο καλά για τους ίδιους».
00:02 Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατήγγειλε «την επίθεση» των Ρώσων με θύμα την χώρα του και επανέλαβε ότι η Κριμαία παραμένει ουκρανικό έδαφος, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και δημοσιεύεται στο φύλλο της το οποίο κυκλοφορεί σήμερα Τρίτη.
«Οι Ρώσοι γείτονές μας έχουν διαπράξει μια αδικαιολόγητη επίθεση στο εθνικό μας έδαφος, χωρίς κανένα λόγο, (όμως) η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας ήταν, είναι και παραμένει ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο Γιατσενιούκ στην εφημερίδα με τους περισσότερους αναγνώστες στην Ευρώπη.
Στη συνέντευξή του στη Bild, ο Γιατσενιούκ μιλά για τη διαμεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και τη βοήθεια του ΟΗΕ προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης.
«Ξεκινήσαμε πολυμερείς διαβουλεύσεις, καθώς η Ρωσία αρνήθηκε να διεξάγει διμερείς συνομιλίες. Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς του διεθνούς δίκαιου για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν θέλω η Κριμαία να μετατραπεί σε μια νέα Αμπχαζία» συνέχισε ο ίδιος, αναφερόμενος στην επαρχία της Γεωργίας την οποία η Ρωσία βοήθησε να αποσχιστεί.
23:23 Ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στρατιωτική βοήθεια «για να υπερασπιστεί τον ουκρανικό λαό», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βιτάλι Τσούρκιν.
Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Τσούρκιν επικαλέστηκε ένα «μήνυμα» προς αυτό, το οποίο απηύθυνε ο Γιανουκόβιτς στον Πούτιν και στο οποίο ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι η χώρα του «βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου».
Ο Τσούρκιν τόνισε ότι στην επιστολή του, ο Γιανουκόβιτς ανέφερε πως «υπό την επίδραση δυτικών κρατών, διαπράττονται. . . πράξεις τρομοκρατίας και βίας. Άνθρωποι διώκονται για γλωσσικούς και πολιτικούς λόγους. Έτσι καλώ τον πρόεδρο της Ρωσίας, κ. Πούτιν, και του ζητώ να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ειρήνη, ο νόμος και η τάξη, η σταθερότητα» καθώς και «να προασπιστεί ο λαός της Ουκρανίας».
Ο Τσούρκιν κρατούσε ένα αντίγραφο της επιστολής αυτής, το οποίο επέδειξε στους αντιπροσώπους των κρατών-μελών του ΣΑ του ΟΗΕ.
22:59 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο ομόλογός του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δείπνησαν μαζί απόψε το βράδυ στη Γενεύη, δήλωσε μια γερμανική διπλωματική πηγή.
«Είμαι σε θέση να σας επιβεβαιώσω ότι δείπνησαν μαζί», δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο και διευκρίνισε ότι το ραντεβού αυτό αποφασίστηκε «την τελευταία στιγμή».
Ο Λαβρόφ βρισκόταν στη Γενεύη για την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εκεί.
Ο Λαβρόφ κατήγγειλε νωρίτερα τις απειλές για επιβολή «κυρώσεων» και ενός «μποϊκοτάζ» των δυτικών εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να αποπέμψουν τη Ρωσία από την Ομάδα των Οκτώ (G8).
Ο Λαβρόφ συναντήθηκε εξάλλου χωριστά με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν και με τον εκτελούντα χρέη προέδρου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τον Ελβετό πρόεδρο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ, που συναντήθηκαν νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες, εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους για «τη χειρότερη κρίση στην Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε ο Σταϊνμάγερ.
Ο Σταϊνμάγερ αναμένεται να έχει συναντήσεις αύριο με τον Μπαν και τον Μπουρκχάλτερ, ενώ ο Ρώσος ομόλογός του θα συναντηθεί στη Μαδρίτη με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
22:00 Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε σήμερα ότι έχει διαμορφωθεί συναίνεση σε διεθνές επίπεδο περί του ότι η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας στη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει πως θα εξετάσει μια σειρά οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων για να απομονώσει τη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διαμεσολαβήσουν για να επιτευχθεί μια συμφωνία και μια διευθέτηση στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή για όλους τους Ουκρανούς, επισήμανε ο Ομπάμα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
«Εν καιρώ αυτό θα αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα για τη Ρωσία. Και τώρα είναι η ώρα για εκείνους (σ.σ. τους Ρώσους ηγέτες) να εξετάσουν εάν και κατά πόσον μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους με έναν τρόπο που καταφεύγει στην διπλωματία, αντίθετα με την καταφυγή στη βία», ανέφερε ο Ομπάμα και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έχει βρεθεί «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» με τις ενέργειές της.
21:38 Το NATO πρόκειται να πραγματοποιήσει κατεπείγουσες συζητήσεις σχετικά με την Ουκρανία αύριο Τρίτη μετά το αίτημα της Πολωνίας να διεξαχθούν διαβουλεύσεις βάσει του Άρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ανακοίνωσε η στρατιωτική συμμαχία αυτή σήμερα.
Βάσει του Άρθρου 4 κάθε κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει να διεξαχθούν διαβουλεύσεις οποτεδήποτε κατά την κρίση οποιουδήποτε κράτους μέλους απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά του.
«Οι εξελίξεις στην και γύρω από την Ουκρανία θεωρείται ότι συνιστούν μια απειλή σε γειτονικές συμμαχικές χώρες και ότι έχουν άμεσες και σοβαρές επιπλοκές για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής», ανέφερε το NATO.
Ο ΥΠΕΞ της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι ανακοίνωσε νωρίτερα τη σύγκληση των έκτακτων διαβουλεύσεων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
21:23 Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, θα συναντηθεί αύριο στη Μαδρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν σχετικά την κρίση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.
Την Τετάρτη θα επισκεφθεί το Κίεβο, μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
«Κάθριν Άστον: Θα συναντήσω τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ αύριο στη Μαδρίτη και την Τετάρτη θα επισκεφθώ το Κίεβο» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της, Μάικλ Μαν, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
«Ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ σημαντικός» υπογράμμισε από την πλευρά της η Κάθριν Άστον κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης Τύπου μετά το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Θέλουμε πραγματικά αυτή η κατάσταση να επιλυθεί σύντομα, και το σημαντικότερο, με τρόπο ειρηνικό» προσέθεσε η ίδια.
21:16 Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν αντιπροσώπους του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα συνεχίζει να υποστηρίζει ακλόνητα όλους τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τους εύχεται καλή επιτυχία στις προσπάθειές τους» δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Κέιτλιν Χέιντεν.
Στο μεταξύ ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν εξέφρασε την εκτίμηση σήμερα ότι μία στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι αδιανόητη, ενώ ταυτόχρονα κατέκρινε με σφοδρότητα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταλογίζοντάς του έλλειψη ηγεσίας σε σύγκριση με τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Πρόκειται για μια στυγερή ενέργεια εκ μέρους του Βλαντίμιρ Πούτιν και αυτό δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από τον κόσμο» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, ο οποίος είχε ηττηθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008, στην εισαγωγή ενός λόγου που εκφώνησε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του μεγαλύτερου φιλοϊσραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, του AIPAC (Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων) στην Ουάσιγκτον.
«Οφείλω να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας, δεν υπάρχει στρατιωτική επιλογή που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τώρα, όμως η ισχυρότερη, η μεγαλύτερη και η σθεναρότερη χώρα του κόσμου διαθέτει πολλές επιλογές» τόνισε ο γερουσιαστής.
Η ουκρανική κρίση αποτελεί «το αποτέλεσμα μιας αναποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής, εξαιτίας της οποίας κανείς δεν πιστεύει πια στην ισχύ της Αμερικής» εκτίμησε ο Μακέιν. «Ο πρόεδρος εκτιμά ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει, είναι αλήθεια, έχει τελειώσει, αλλά ο Πούτιν δεν πιστεύει ότι έχει τελειώσει!».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της υποεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας για την Ευρώπη, ο Κρις Μέρφι, δήλωσε σήμερα ότι οι Αμερικανοί γερουσιαστές εξετάζουν επιλογές όπως την επιβολή
κυρώσεων εναντίον ρωσικών τραπεζών, τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων ρωσικών κρατικών οργανισμών και ιδιωτών επενδυτών και την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων εξαιτίας των στρατιωτικών κινήσεών της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Μέρφι επίσης ανέφερε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα είχαν ελάχιστα αποτελέσματα εάν δεν συνοδεύονταν από ανάλογες ενέργειες εκ μέρους της Ευρώπης.
«Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι οι ΗΠΑ να δράσουν σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη» σημείωσε ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος ο οποίος εκλέγεται στο Κονέτικατ. «Οι μονομερείς κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δεν θα έχουν μεγάλο αποτέλεσμα εάν η Ευρώπη παραμείνει ένας παράδεισος για τις ρωσικές τράπεζες και τους Ρώσους ολιγάρχες για να κρύβουν και να επενδύουν τα χρήματά τους».
20:58Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας μεγεθύνεται και κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει αυτή που αποκάλεσε επίθεση και πειρατεία.
Ο Τουρτσίνοφ είπε ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη» σε ορισμένες περιοχές στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν πολλοί ρωσόφωνοι, αλλά πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.
Επίσης δήλωσε ότι ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχουν αποκλείσει πολεμικά πλοία του ΠΝ της Ουκρανίας στους κόλπους της Σεβαστούπολης, του λιμανιού στην Κριμαία όπου ο ρωσικός στόλος έχει τη βάση του.
«Η κατάσταση στην Κριμαία παραμένει τεταμένη και η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας μεγεθύνεται», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. «Καλώ την ηγεσία της Ρωσίας — σταματήστε τις προκλητικές ενέργειες, την επίθεση και τις πράξεις πειρατείας. Πρόκειται για έγκλημα και θα λογοδοτήσετε για αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.
20:47 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι συμμετείχαν σήμερα σε μια έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία συμφώνησαν να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εάν η Μόσχα δεν λάβει μέτρα για να αποκλιμακώσει την κρίση στη χερσόνησο της Κριμαίας, επιβεβαίωσε ο Πολωνός ΥΠΕΞ Ράντοσλαβ Σικόρσκι.
«Η ΕΕ όχι μόνον ζήτησε από τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Κριμαία, αλλά διεμήνυσε ότι εάν η Ρωσία δεν το πράξει, η ΕΕ θα εξετάσει την επιβολή κυρώσεων», είπε ο Σικόρσκι στο πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο Polsat News από τις Βρυξέλλες.
20:45 Ενώ η Ουάσιγκτον σκληραίνει την στάση της έναντι της Μόσχας, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να ζητά από τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ -κατά τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία τους- να υπάρξει απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία, αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη πρόκληση» που αντιμετωπίζει ο
Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανάλυση της Νιου Γιορκ Τάιμς, «καθώς οξύνεται η κρίση στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να ενισχύει την παρουσία της στην Κριμαία και φιλορωσικές διαδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα σε μεγάλες πόλεις της ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας, ο πρόεδρος Ομπάμα καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση όσον αφορά διεθνή κρίση, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται το ερώτημα κατά πόσο είναι αρκετά σκληρός ώστε να αντιμετωπίσει τον πρώην αξιωματικό της ΚGΒ στο Κρεμλίνο».
Συγκρίνοντας την κρίση στην Ουκρανία με τις άλλες διεθνείς κρίσεις (Συρία, Ιράν, Λιβύη, Αίγυπτο), επισημαίνεται ότι στην περίπτωση της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία, ο αμερικανικός πολιτικός κόσμος είναι πολύ περισσότερο ενωμένος στο αίτημα μιας «αυστηρής απάντησης» στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. «Κανένας σημαντικός πολιτικός ηγέτης στην Ουάσιγκτον δεν κάλεσε για στρατιωτική απάντηση, αλλά πολλοί επιθυμούν ο κ. Ομπάμα να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα απ’ ότι έχει κάνει μέχρι τώρα», όπως επισημαίνεται.
«Είναι το πιο σημαντικό, το πιο δύσκολο τεστ στην εξωτερική πολιτική της προεδρίας Ομπάμα», δήλωσε ο διπλωμάτης καριέρας και υφυπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Μπους, Νίκολας Μπερνς, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον πρόεδρο διότι είναι ο αρχηγός του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει άλλος στην Ευρώπη που μπορεί να τον πλησιάσει σε ισχύ. Θα πρέπει να καθοδηγήσει».
Στην ανάλυση γίνεται αναφορά σε σχόλιο της Γερμανίδας Καγκελάριου, ‘Ανγκελα Μέρκελ, η οποία σε τηλεφωνική της συνομιλία με τον πρόεδρο Ομπάμα την Κυριακή, και έχοντας μιλήσει προηγουμένως με τον πρόεδρο Πούτιν, είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν ήταν σίγουρη πως ο Ρώσος ηγέτης είναι σε επαφή με την πραγματικότητα. «Βρίσκεται σε άλλο κόσμο», φέρεται να σχολίασε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα-ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας.
20:42 Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών για να δράσουν εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που οι εντάσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία κλιμακωθούν, ενώ αυτή τη στιγμή η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σήμερα.
«Σε αυτό το σημείο, πλέον δεν εξετάζουμε απλώς την επιβολή κυρώσεων, με δεδομένες τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί η Ρωσία» και «είναι πιθανό να τις επιβάλλουμε και προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό», είπε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Έχουμε ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων επιλογών», πρόσθεσε η ίδια.
20:35 Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας απέφυγε να σχολιάσει ένα δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times σύμφωνα με το οποίο η Άγγελα Μέρκελ φέρεται να είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι θεωρεί πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται «σε έναν άλλο κόσμο».
Σε δηλώσεις του στο Βερολίνο σήμερα ο Στέφεν Ζάιμπερτ περιορίστηκε να πει ότι το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε η Μέρκελ με τον Ομπάμα σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία είναι «εμπιστευτικό».
20:29 Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν κατεπειγόντως στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.
Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ «θα συζητήσουν σχετικά με τις
τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και το πώς να διευκολύνουν την απαραίτητη αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε ο Ρομπάι.
Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Κίεβο.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας επίσης είπε ότι θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας μια κατεπείγουσα Σύνοδος Κορυφής για το ζήτημα της Ουκρανίας.
20:20 Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η Ρωσία απείλησε να προχωρήσει στη χρήση βίας εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην Κριμαία, αυτή είναι μια σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης, έκρινε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Αυτά τα δημοσιεύματα σήμερα περί απειλών χρήσης βίας εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, εάν είναι αληθή, κατά την άποψή μας συνιστούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης για την οποία θα καταστήσουμε τη Ρωσία άμεσα υπεύθυνη», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Χάκι σε δημοσιογράφους.
20:08 Ο Σεργκέι Ναρίτσκιν, ο πρόεδρος της Δούμας, της Κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, εκτίμησε σήμερα ότι μία επέμβαση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία «δεν είναι απαραίτητη προς το παρόν».
«Η απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (η ρωσική γερουσία) μας δίνει αυτό το δικαίωμα και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εάν καταστεί απαραίτητο, όμως δεν είναι απαραίτητο προς το παρόν», δήλωσε ο Ναρίτσκιν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24.
Στην ερώτηση που του έθεσε ένας δημοσιογράφος για το αν υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί μία λύση στην κατάσταση στην Ουκρανία μέσω πολιτικού διαλόγου, ο πρόεδρος της Δούμα απάντησε «προφανώς».
«Δεν θέλω, όπως οι συνάδελφοί μου, να προφέρω τη λέξη “πόλεμος”» προσέθεσε ο ίδιος.
20:07Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος πρωτοστατεί στη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης από το Λευκό Οίκο, είχε έρθει σε επαφή με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ την περασμένη εβδομάδα. Είχε πολυάριθμες επαφές τον Φεβρουάριο με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που αποπέμφθηκε από το Κοινοβούλιο στο Κίεβο.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μεντβέντεφ, δύο ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μπάιντεν «άσκησε πιέσεις στη Ρωσία να αποσύρει τις (ένοπλες) δυνάμεις της, να υποστηρίξει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία και να αρχίσει έναν πραγματικό πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας» σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.
Ο Μπάιντεν προειδοποίησε εξάλλου ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «εντεινόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση» εάν η κρίση στην Ουκρανία δεν διευθετηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Από την πλευρά του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ «δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων Ουκρανών πολιτών, περιλαμβανομένων των κατοίκων της Κριμαίας και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπός τύπου του Ναταλία Τιμακόβα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
20:02 Η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε σήμερα να επανεξετάσει εφ’ όλης της ύλης τις σχέσεις της με τη Ρωσία εάν η Μόσχα δεν προχωρήσει σε «αποκλιμάκωση» στην Ουκρανία.
«Ελλείψει μέτρων αποκλιμάκωσης από πλευράς της Ρωσίας, η ΕΕ πρόκειται να λάβει αποφάσεις για τις συνέπειες στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία», προειδοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης σε ανακοίνωσή τους, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, κατά την κατεπείγουσα σύνοδό τους για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες.
19:54 Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας διαψεύδει ότι δόθηκε τελεσίγραφο από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας στις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν μέχρι τις 5 το πρωί.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο χαρακτηρίζει τα περί τελεσίγραφου ως «απόλυτη ανοησία».
Το Reuters σημειώνει ότι πηγές από το στόλο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα αναφέρουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη.
18:38 Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 10:30 (ώρα Ελλάδας) με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό γραπτό μήνυμα του προέδρου του Σ.Α., θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση, μετά από επιστολή-αίτημα του μονίμου αντιπροσώπου της Ουκρανίας στον ΟΗΕ.
Η προηγούμενη συνεδρίαση του ΣΑ είχε γίνει το Σάββατο, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και απόψε, αναδεικνύοντας έντονα το διχαστικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στη Ρωσία και τα άλλα τρία μόνιμα μέλη του Σώματος (ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Κίνας.
17:36 Η Ρωσία χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτες» τις απειλές του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος κατήγγειλε χθες Κυριακή την ρωσική «εισβολή» στην Ουκρανία και αναφέρθηκε σε πιθανές διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
«Εκτιμούμε ότι οι απειλές που εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας όσον αφορά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία και την Κριμαία είναι απαράδεκτες», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Το υπουργείο κατηγόρησε τον Κέρι ότι επανέρχεται σε «στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου» και ότι δεν προσπάθησε να κατανοήσει την περίπλοκη διαδικασία που συντελείται στην ουκρανική κοινωνία.
Η Μόσχα επέκρινε επίσης τον αμερικανό υπουργό ότι κλείνει τα μάτια στην «κατάφωρη ρωσοφοβία και τον αντισημιτισμό» των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, εκπρόσωποι των οποίων έλαβαν θέσεις εξουσίας στο Κίεβο.
«Οι Δυτικοί είναι πλέον σύμμαχοι με πραγματικούς νεοναζί που καταστρέφουν ορθόδοξες εκκλησίες και συναγωγές», υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς εκτίμησε ότι η απόφαση κάποιων μελών της G8 να αναστείλουν τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη Σύνοδο Κορυφής της G8 που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, «δεν βασίζεται πουθενά».
Η απόφαση «είναι αβάσιμη» και «βλάπτει όχι μόνο τις χώρες της G8, αλλά επίσης και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε ο Λουκασέβιτς.
17:32 Tην ανάγκη να προτείνει η ΕΕ ένα ολοκληρωμένο και πρακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης στην Ουκρανία υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Ουκρανία . Αναφερόμενος ειδικότερα στις συναντήσεις που είχε με τον προσωρινό Πρόεδρο και το νέο Υπουργό Εξωτερικών είπε ότι τον ενημέρωσαν για την κατάσταση και τον πολιτικό τους σχεδιασμό.
Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας του επέδωσε επίσημη επιστολή υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου με την οποία δηλώνει την ετοιμότητα και την επιθυμία της ουκρανικής κυβέρνησης να επανεκκινήσουν οι προετοιμασίες για την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι ως προς την εσωτερική κατάσταση στην Ουκρανία «έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε το πλήρες περιεχόμενο της inclusiveness» που «δεν έχει διάσταση μόνο πολιτική, κοινωνική και ιδεολογική, αλλά και περιφερειακή». Όπως υπογράμμισε, η ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες ήταν ένα λάθος που προκάλεσε ανησυχία στην Ανατολική Ουκρανία και πρέπει να διορθωθεί.
Ως προς την κρίση στην Κριμαία, είπε ότι συμφωνεί με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Σταινμάγερ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση ιστορικών διαστάσεων. «Πρέπει συνεπώς να στείλουμε καθαρά μηνύματα . Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», σημείωσε και τόνισε ότι «ο σεβασμός των υφιστάμενων συνόρων, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι το μείζον ζήτημα. Το πλαίσιο μας είναι πάντα ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου» . Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ιδιαίτερα ότι κανόνας του διεθνούς δικαίου είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, ο διάλογος, η αποφυγή χρήσης ή απειλής χρήσης βίας.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να μείνει ανοιχτή η δυνατότητα του διαλόγου και στο πλαίσιο αυτό συμφώνησε με την πρόταση σ